Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Tekirdağ'ın tarım sektörü ile ilgili yaşanan problemleri Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Bu çerçevede Avşar, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya yöneltmek üzere yazılı bir soru önergesi sundu.
Önergede, Tekirdağ'ın ülke ekonomisine sağladığı katkının altı çizildi. Avşar, bu ilin tarımsal üretimde birçok ürünüyle ilk sıralarda yer aldığını ve Kuzey Marmara Havzası'nın en yüksek tarım potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Ancak, sanayi atıklarının bu verimli toprakları kirlettiğini vurguladı. Özellikle zirai don olayı sonrası kuraklık tehlikesinin yükseldiğini ifade eden Avşar, bölgedeki arı popülasyonunun tehlikede olduğunu da sözlerine ekledi. Tüm bu problemler karşısında bütüncül bir yaklaşım gereği olduğuna dikkat çekerek, Tekirdağ'ın tarımsal potansiyelinin ekonomik değere dönüştürülmesi gerektiğini önerdi.
Avşar, önergesinde birçok önemli soruyu da Bakan Yumaklı’ya yönlendirdi. Zirai don olayı sonucu meydana gelen zararların toplam tutarının ne olduğu konusunda bilgi istedi. Ayrıca, TARSİM’in vermiş olduğu desteklerin durumunu sordu. Tarımsal afetlere karşı bir acil eylem planının bulunup bulunmadığını öğrenmek isteyen Avşar, ithalat üzerindeki vergi oranlarının sıfıra indirileceğine yönelik çalışmaların olup olmadığını da merak etti. Alternatif su kaynakları ve tarımsal sulama yöntemleri ile ilgili tedbirlerin değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Avşar, Tekirdağ’ın sanayiye sağladığı hammadde ve üretim potansiyeli ile birlikte, mevcut organize sanayi bölgeleri ve gelişmiş ulaşım altyapısı sayesinde ülkenin ekonomik yapısına katkı sağladığını belirtti. Bu bağlamda, Tekirdağ'ın Türkiye'nin ilk 10 ili arasında yer aldığını da ekledi. Şehrin tarımsal üretimde buğday, ayçiçeği, kanola ve arpa gibi ürünlerle birlikte, meyve üretiminde de önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı.
Avşar, sanayi atıklarının Tekirdağ’ın verimli topraklarını zehirlediğini ve bu durumu çevre ile insan sağlığı açısından bir tehdit olarak değerlendirdi. Özellikle, dere yataklarındaki bitkilerin ve ağaçların sanayi atıkları nedeniyle zarar gördüğünü ifade etti. Aksi halde, tarımsal üretkenliğin olumsuz etkilenebileceği konusunda uyarılarda bulundu. Tarım arazilerinin kirliliğinin gıda güvenliği açısından ciddi bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekti.
Kuraklık ve Zirai Don Sorunları
Avşar, günümüzde kaydedilen en yüksek sıcaklıkların tarım üzerinde yarattığı kuraklık tehlikesine karşı duyulan endişeleri dile getirdi. Özellikle, 1938’den bu yana en yüksek sıcaklıkların yaşandığı bu dönemde, soğuk hava dalgalarının ve kar yağışlarının tarım ürünlerini zirai don tehlikesiyle karşı karşıya bıraktığını belirtti. Bunun, özellikle Tekirdağ gibi tarım açısından önemli bir il için ciddi sonuçlar doğurabileceği vurgulandı.
TARSİM ve Üretici İlişkileri
Avşar, TARSİM’in zirai don olayında oluşan zararları telafi etme noktasında özellikle şeker pancarı üreticilerinin yaşadığı sıkıntılara değindi. Üreticilerin, zararların karşılanmadığı hakkında çeşitli teknik sebeplerin öne sürüldüğünü ve bu durumun onları zor bir duruma soktuğunu ifade etti. TARSİM’in zararları telafi etmekte neden bu kadar çekimser kalmasının gerekçelerini sorguladı.
Rüzgar Enerji Santralleri ve Arı Popülasyonu
Avşar, önergesinde rüzgar enerji santrallerinin de etkilerine değindi. Süleymanpaşa ve Muratlı ilçelerinde yapılması planlanan santrallerin tarım arazileri üzerindeki olumsuz etkilerinin yanı sıra, bölgedeki arı popülasyonunu da tehdit ettiğini belirtti. Uzmanların uyarılarına göre, rüzgar türbinlerinin yaydığı titreşimlerin arıların yön bulma yetisini olumsuz etkileyebileceği ifade edildi. Uzmanlar, polinasyon için arıların büyük öneme sahip olduğunu vurgulayarak, bitki üretiminde ciddi azalmalar yaşanabileceği konusunda uyardı.
Son olarak Avşar, Tekirdağ'ın tarım potansiyelinin ekonomik değere dönüştürülmesi gerektiğine dikkat çekti. Verimlilik ve kaliteyi artıracak stratejilerin hayata geçirilmesi, yer altı su rezervlerinin korunması ve tarımsal desteklerin düzenlenmesinin önem arz ettiğini belirtti. Ayrıca bakanlıkça bir dizi soruya yanıt arandı. Bu sorular arasında, tarımsal destekleme miktarı ve stratejik ürünlerin yeterliliği gibi konular yer aldı.