CHP'li Gürer: Hani Kamuda Taşeron Kalkmıştı?

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Milli Savunma Bakanlığında kadro verilmeyen taşeron çalışanların mağduriyetini TBMM gündemine getirdi. Gürer, “Taşeronda kadro alan da, alamayan da mağdur. Kadro alanlara ve kadro dışı kalanlara ortak düzenleme yapılmalı” dedi.

Vekil Haberleri 25.11.2019, 09:50
CHP'li Gürer: Hani Kamuda Taşeron Kalkmıştı?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, Milli Savunma Bakanlığında hizmet alım yoluyla taşeron olarak çalışanların kadroya alınmasına ilişkin yazılı soru önergesine yanıt Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan geldi. CHP Milletvekili Gürer’e vermiş olduğu yanıtta Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, gereken şartları sağlayamayarak sürekli işçi kadrosuna geçirilemeyen çalışan sayısını 1054 olarak açıkladı.



Konuyla ilgili açıklama yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Son KHK ile herkese şartsız koşulsuz kadro vereceğiz derken asıl işi yapan binlerce taşeron işçi Personele Dayalı Olmayan ihaleler kapsamında çalıştığı için kadroya giremedi. Başta KİT’ler olmak üzere %70 engeline takılanlar, karayolları, yemekhane çalışanları, hastane bilgi işlem ve teknik hizmetlerde çalışanlar, laboratuvar, radyoloji, ihale şartları vb. gibi birçok nedenden dolayı işçiler kadro hakkından yararlanamadı. İşçilere çeşitli dönemlerde, özellikle seçim öncesinde çeşitli sözler verildi ama o sözler tutulmadı. Asıl işi yapmalarına rağmen sadece saçma bir şartname, ihale evrakı ya da imzalanan sözleşme hükümlerinden dolayı binlerce işçiye üvey evlat muamelesi yapıldı. Bu mesele hepimizin meselesi ve bu sürecin hala takipçisiyiz. Unutmadık, kadro alıp mağdur olan için de, alamayan için de mücadelemiz devam edecek” dedi.



CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yanıtlanması istemiyle şu soruları yöneltmişti, “Hizmet alım sözleşmesi kapsamında KHK ile çıkarılan taşeron kadro uygulanmasından %70 şartına takılarak yararlanamayan Milli Savunma Bakanlığı ve bakanlığa bağlı kuruluş çalışanları sayısı ne kadardır? 2018 ve 2019 yılında kamuda gerçekleşen hizmet alım ihaleleri sonucunda firma değişikliğine gidilmesi ile işsiz kalan Milli Savunma Bakanlığı ve bakanlığa bağlı kuruluş çalışanları sayısı ne kadardır? Milli Savunma Bakanlığı ve bakanlığa bağlı kuruluş çalışanlarının kadroya alınması ile alakalı yeni bir düzenleme yapılacak mıdır?”



Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın yanıtı, “Milli Savunma Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı kapsamında çalışmakta iken 696 sayılı KHK kapsamında kadroya geçirilmek üzere başvuran işçilerden, "Yaklaşık maliyetin en az %70'lik kısmının asgari işçilik maliyeti ile varsa ayni yemek ve yol giderleri dahil işçilik giderinden oluşması" şartını sağlayamayıp sürekli işçi kadrosuna geçirilemeyen çalışan sayısı 1054 olup, bu nedenle sözleşme feshi söz konusu olmamıştır” şeklinde oldu.
 

Yorumlar (0)