CHP'li Uzun:Merkez Bankası Her Türlü Otoriteden ve Baskıdan Uzak Olmalıdır

CHP'li Uzun, "Merkez Bankası, görev ve sorumlukları bakımından; ülkenin kalkınmasına katkıda bulunma rolü olan, doğrudan topluma hesap vermesi gereken ve tüm bunları yaparken yönetimsel, finansal ve para politikasına ilişkin kararlarını herhangi bir baskı unsurundan bağımsız bir şekilde alabilme kabiliyetine sahip ve bağımsız olması gereken bir kurum olmalıdır.” Dedi.

EKONOMİ 24.04.2024, 10:16
CHP'li Uzun:Merkez Bankası Her Türlü Otoriteden ve Baskıdan Uzak Olmalıdır

CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, Merkez Bankası’nın zararı ve kurumun işleyişine dair siyasi müdahalelerin araştırılması için TBMM’de komisyon kurulmasını talep etti.

CHP'li Uzun:Merkez Bankası Her Türlü Otoriteden ve Baskıdan Uzak Olmalıdır

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 2023 Yılında ettiği 818.2 Milyar Liralık zararın ve banka işleyişine yapılan siyasi müdahalelerin araştırılması için TBMM Araştırma Komisyonu Kurulması için önerge veren CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun: “Ülkemizde para ve kur politikalarının yönetilmesinden sorumlu Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın; Fiyat İstikrarı, Finansal İstikrar, Döviz Kuru Rejimi, Banknot Basma ve İhraç İmtiyazı ve Ödeme Sistemleri alanlarında kanunla düzenlenmiş görev ve sorumlulukları bulunmaktadır.

Merkez Bankası, görev ve sorumlukları bakımından; ülkenin kalkınmasına katkıda bulunma rolü olan, doğrudan topluma hesap vermesi gereken ve tüm bunları yaparken yönetimsel, finansal ve para politikasına ilişkin kararlarını herhangi bir baskı unsurundan bağımsız bir şekilde alabilme kabiliyetine sahip ve bağımsız olması gereken bir kurum olmalıdır.” Dedi.

Son 5 yılda 5 Başkan Değişti.

Merkez Bankası’nda son 5 yılda 5 Başkan değişikliğine gidildiğini hatırlatan Uzun: ”Merkez Bankası; farklı kurum ve kuruluşlar tarafından yürütülen işlevlerin tek elde toplanmasının ardından, 3 Ekim 1931 tarihinde faaliyetlerine başlamıştır. 1931 yılından bu yana 93 yılda 27 Başkan ile hizmet veren kurumun son 5 yılda 5 kez başkanı değişmiştir. Bu değişikliklerin bilimsel altyapısı olmadığı ve tamamen siyasi saiklerle olduğu herkesçe bilinmektedir. Tek adam aklı ülkemizin en stratejik ve önemli kurumlarından olan Merkez Bankası’nı bugünkü haline gitirmiştir.” İfadelerini kullandı.

Türkiye’nin Kalkınmasına Hizmet Etmesi Gereken Kurumun Kendisi Zarar Ediyor.

Merkez Bankası’nın, Türkiye’nin Kalkınmasına hizmet etmesi gerekirken zarar ettiğini kaydeden Uzun:

“ Ne yazık ki ülkemizin kalkınmasına hizmet etmesi gereken Merkez Bankası 2023 yılında 818.2 Milyar Lira zarar etmiştir.

Yıllardır kar eden Merkez Bankası; başta kur korumalı mevduat sistemi olmak üzere bir kişinin siyasi hırsları ve yanlış politikaları nedeniyle bugün kuruluş amacından oldukça uzaklaşmış durumdadır.

Son 10 yılda, 320 milyar lira kâr elde eden Bankanın 1 yıllık zararı 10 yılda elde edilen karın 2,5 katıdır. Oluşan 818.2 milyar liralık zarar 8 bakanlığın 2024 yılı bütçesinin toplamından daha fazladır. Oluşan zarar 6 Şubat depremlerinde; “acil yıkılacak, ağır hasarlı veya yıkık konutlar bakımından hesaplanan hasara eşittir.” Ve maalesef bu zarar, doğrudan ekonomik krizle mücadele eden yurttaşlarımızın sırtına yüklenmiştir.

Bu zararda sorumluluğu olanların  belirlenmesi, son yıllarda yapılan başkan değişikliklerinde ve alınan kararlarda siyasi müdahalelerin olup olmadığının araştırılması ve bankanın özerk yapısının korunarak zarar etmesinin önüne geçecek önlemlerin alınabilmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonunun kurulması önem arz etmektedir.” Dedi.

Yorumlar (0)