CHP'li Torun: Nükleer Enerjide Laf Çok, Sorulara Cevap Yok

CHP Ordu Milletvekili Seyit TORUN Sinop Nükleer Güç Santralini ve Toryum Çalışmalarını Sordu, 1 Sayfalık Cevap Metninde Cevap Bulunamadı.

Vekil Haberleri 22.04.2024, 12:37
CHP'li Torun: Nükleer Enerjide Laf Çok, Sorulara Cevap Yok

CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun 1 Mart 2024 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Sinop’ta inşa edilmesi planlanan Nükleer Güç Santrali için Rus Rosatom firmasıyla anlaşıldığına yönelik iddiaları dile getirmiş, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ni 14 yılda bitiremeyen ve sürekli maliyet artışına giden Rosatom’a bir büyük proje daha teslim edileceğinin altını çizmiştir. Uranyum yakıtı ile çalışan reaktörlerin enerjide dışa bağımlılığı artıracağını ifade eden Torun, söz konusu santrallerin bitim sürelerine ilişkin sorular yöneltirken, yerli ve temiz enerji üretiminde kullanılabilecek olan toryuma yönelik çalışmaları sorgulamıştır.

15 Nisan 2024 tarihinde önergeyi cevaplayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, hükümetin nükleer enerjiye ilişkin basmakalıp ifadelerinden topladığı kolaj bir metin ile hiçbir soruya cevap vermemeyi başardı! Uranyum yakıtlı reaktörlerin enerjide dışa bağımlılığı artıracağından haberi olmayan Bakanlık, önerge cevabında hiçbir somut veri sunmadı. Cevapta toryuma ilişkin AR-GE çalışmaların devam ettiği ifade edilse de ülkemizin bu alanda hangi aşamada olduğuna ilişkin herhangi bir veri paylaşmadı.

nükleer santralin ortalama kullanım ömrünün 50 yıl olduğu göz önüne alındığında Türkiye’nin önümüzdeki 50 yılı ipotek altına alınmaktadır. Bitirilemeyen santral projelerinin artan maliyetleri ve santrallerin çalışmaya devam edebilmesi için zorunlu olan uranyum ithalatının maliyeti halkımıza oldukça pahalıya patlayacaktır. Rahmetli Prof. Dr. Engin Arık’ın toryum projesi de tam da onu katleden karanlık ellerin istediği gibi rafa kaldırılmış durumdadır. Toryumun nükleer enerji üretimi için kullanılmasına yönelik olgun bir yöntem bulunmadığını ifade eden Bakan acaba önümüzdeki 50, belki 60-70 yıl içinde ihtiyaç duyacağımız uranyumun maliyetini hesap etmiş midir? Bu hesabın üzerine bitiş maliyeti her gün artan nükleer güç santrallerine yapılacak yatırım eklendiğinde çıkacak maliyet Türkiye’nin temiz, barışçıl ve sürdürülebilir enerji projeleri için fazlasıyla yeterli olacaktır.

Yorumlar (0)