SİVAS BAKIM MERKEZİNDE 30 HAYVANIN ZEHİRLENEREK ÖLDÜRÜLMESİ İDDİASI MECLİS’E TAŞINDI

Sivas-Erzincan karayolu üzerinde bulunan Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilite Merkezi’nde sağlıklı 30 sokak hayvanının önce uyutulduğu, daha sonra hayvanların yüksek dozda zehir verilerek katledildiği öne sürüldü.İddianın sahibi hayvanseverler suç duyurusunda bulunurken, CHP Sivas Milletvekili Parti Meclisi Üyesi Karasu konuyu TBMM gündemine taşıdı ve vahim olayı Tarım ve Orman Bakanı’na Yumaklı’ya sordu.

YAŞAM 11.09.2023, 13:03
SİVAS BAKIM MERKEZİNDE 30 HAYVANIN ZEHİRLENEREK ÖLDÜRÜLMESİ İDDİASI MECLİS’E TAŞINDI

CHP Sivas Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ulaş Karasu, Sivas Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilite Merkezi’nde sağlıklı 30 sokak hayvanının yüksek dozda zehir verilerek öldürüldüğü iddiasını TBMM gündemine taşıdı. Karasu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya “Olay doğru mudur? Doğru ise zehirlenen hayvanlar, onları zehirleyenler ve olayla ilgili herhangi bir yasal işlem yapılmış mıdır? Yapılmış ise içeriği ve soncu nedir?” diye sordu.

Sivas-Erzincan karayolu üzerinde bulunan Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilite Merkezi’nde 7 Eylül’de sabah saatlerinde 30 sokak hayvanının önce uyutulduğu, daha sonra yüksek dozda zehir verilerek katledildiği öne sürüldü. Kameraların çalışmadığı belirtilen barınağa giden hayvanseverlerin geleceğini haber alan görevlilerin, hayvanları önce gömdükleri daha sonra olay yerinden apar topar kaldırdıkları iddia edildi.

Bütün hayvanların yaşama hakkına sahip olduğunu vurgulayan Karasu, vahim iddiaları TBMM gündemine taşıdı. Hayvanların içinde yaşadığımız toplumun bir unsuru olduğunu ve herkesin hukuk devletinin sınırları içinde yasalara uyma zorunluğu bulunduğunu hatırlatan Karasu, “Neredeyse her gün hayvanlara yönelik eziyet ve işkence ile ilgili iddialar basına, sosyal medyaya ve kamuoyuna yansımaktadır. Bunun son örneğini de ne yazık ki Sivas’ta yaşadık” diyen Karasu, önergesinde “Bakıma muhtaç ya da saldırganlık gösteren hayvanlar olduğunda rehabilitasyonu için gerekli yardımın yapılmasını sağlamak da ilgili kamu kurumlarının görevleri arasındadır. Yerel yönetimlerin, gönüllü kişi ve kuruluşlarla iş birliği içerisinde sahipsiz ve bakıma muhtaç olanlarının korunması için hayvan bakımevleri, hastaneler, rehabilitasyon merkezleri gibi tesisler kurması, onların bakım ve tedavilerini sağlamaları günümüzde büyük önem taşımaktadır. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Yasası’nın 6. maddesinde belirtildiği şekilde, yasanın çıkış sebebi ve temel amacına uygun olarak, belediyelerin sokak hayvanlarını ‘aşılayıp kısırlaştırdıktan sonra buldukları yere bırakmaları’ esastır ve bu madde yürürlüktedir” dedi.

BAKAN’A 11 SORU

Karasu, Bakan Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle hazırladığı önergesinde şu sorulara yanıt verilmesini talep etti:

“Önergeye konu olan barınakta önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle kaç hayvan bulunmaktadır? Kaç personel görev yapmaktadır? İddia edildiği gibi barınağın kameraları bozuk mudur?

Önergeye konu olan ve hayvanların “salgın” olduğu gerekçesiyle önce uyutulduğu ardından yüksek dozda zehir verilerek öldürüldüğü iddiası doğu mudur? Sivas’ta belirtilen tarih itibariyle hayvanlar arasında herhangi bir salgın hastalık bulunmakta mıdır?

Sivas ve özelde ilçelerinde sahipsiz ya da güçten düşmüş hayvanlar nasıl toplanmakta ve korunması, bakım, rehabilitasyon, aşılama ve kısırlaştırma gibi faaliyetleri nasıl sağlanmaktadır? Son 1 yıl içinde Sivas’ta kaç hayvan benzer işlemlerden geçirilmiştir?

5199 sayılı Kanun’un 6’ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Sahipsiz ya da güçten düşmüş hayvanların, 3285 sayılı Hayvan Sağlığı Zabıtası Kanununda öngörülen durumlar dışında öldürülmeleri yasaktır” hükmü uyarınca son 1 yıl içinde özelde Sivas gösterilmek üzere ülke genelinde kaç hayvan itlaf edilmiştir?”

İL HAYVAN KORUMA KURULU TOPLANACAK MI

5199 sayılı kanunda belirtildiği üzere her ilde İl Hayvanları Koruma Kurulu oluşturma zorunluluğu bulunduğunu da önergesinde hatırlatan Karasu, “Sivas’ta bu kurul bu yıl içinde kaç kez ve en son ne zaman toplanmıştır? Önergeye konu olayla ilgili olarak toplanacak mıdır?” diye sordu. Karasu’nun yanıt aradığı diğer sorular ise şöyle:

Önergeye konu zehirlenen hayvanlar, onları zehirleyenler ve olayla ilgili herhangi bir yasal işlem yapılmış mıdır? Yapılmış ise içeriği ve soncu nedir?

Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle ülkemizdeki kaç belediyede kaç adet hayvan barınağı bulunmakta, bu barınaklarda kaç adet hayvan bakım altında tutulmaktadır?

2022 ve 2023 her bir yıl ve il ayrı gösterilmek üzere önergenin yanıtlandığı tarihe kadar olan dönemde; hayvanlara uygun davranmayan kaç kişiye ceza uygulanmış kaç kişiye idari para cezası kesilmiştir?

Her bir il ayrı gösterilmek üzere, 2023 yılında kaç sokak hayvanının tedavisi yapılmış ve doğal ortama bırakılmıştır?

Bakanlığınızın hayvan sevgisini artırmak üzere yaptığı çalışmalar nelerdir? Yapacağı yeni proje ya da projeler var mıdır var ise içeriği nedir?

Kent kimliğinin bir parçası olarak uzun yıllardır varlığını sürdüren sokak hayvanlarıyla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Avrupa’da nasıl çözüme kavuşturulduysa aynı uygulamaları hayata geçireceğiz. Sokaklarımızı güvenli hale getirmek görevimiz” sözlerinin ardından, bu konuda yapılan yasal düzenleme çalışması bulunmakta mıdır? Bulunuyor ise hangi aşamadadır? Bakanlığınız bu konuda Baroların Hayvan Hakları Kurulları ve/veya hayvan hakları savunusu olan sivil toplum kuruluşlarının önerilerini almış mıdır?”

Yorumlar (0)