CHP'Lİ NURHAYAT ALTACA'DAN KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN KRİTİK UYARI!

CHP BURSA MİLLETVEKİLİ NURHAYAT ALTACA KAYIŞOĞLU, ESKİ BİNALARDAKİ ASBESTLİ MALZEMENİN KENTSEL DÖNÜŞÜM KAPSAMINDA GERÇEKLEŞEN YIKIMLARDA CİDDİ TEHLİKELER OLUŞTURABİLECEĞİNE DİKKAT ÇEKTİ. BU KONUDA MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEDİ.

YAŞAM 25.05.2017, 12:47 25.05.2017, 12:47
CHP'Lİ NURHAYAT ALTACA'DAN KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN KRİTİK UYARI!

CHP Bursa Milletvekili, Doğa Hakları İzleme Komisyonu Üyesi Nurhayat Altaca Kayışoğlu, kentsel dönüşüme tabii tutulan binalarda asbestli malzemelerin tespiti ve sökümü sırasında yönetmeliklere uyulup uyulmadığı konusunda Meclis araştırması istedi.





Büyükşehirlerde çöküntü alanlarının yeniden imarıyla gündeme gelen kentsel dönüşüm kapsamında depreme dayanıksız olduğu düşünülen birçok site ve binanın yıkıldığına, birçoğunda da çalışmalar yapıldığına dikkat çeken Altaca Kayışoğlu, “Şehircilik açısından özel koşulların oluşturulması için bir fırsat olarak görülen kentsel dönüşüm kurallara uyulmaması halinde daha büyük tehlike oluşturacak” dedi.





Eski binaların birçoğunda yalıtım malzemesi olarak asbesttin kullanıldığını hatırlatan CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, “Binalarda en yaygın kullanım alanları çatı, yer ve tavan kaplamaları, yangına dayanıklı yalıtım panelleri, kaloriferler, kazanlar, asbestli çimentodan imal edilmiş ürünler, atık su boruları ve derzler olduğu biliniyor.





Eski binalardaki yoğun asbest içeriği nedeniyle, eğer usulüne uygun söküm yapılmaz ise, sadece söküm sırasında çalışanların sağlığını tehdit etmekle kalmayıp, asbest liflerinin yayıldığı yakın çevrede yaşayanlar için de risk oluşturduğunu uzmanlar dile getiriyor. Eskiyi yıkıp yeni bir şey yaparken, neyi yıktığımızı iyi bilmeliyiz. Aksi halde büyük yıkımlara yol açabiliriz” uyarısında bulundu.





Bu kadar önemli bir konuda envanter çalışması yapılıp yapılmadığının bilinmesinin önemli olduğunu ifade eden Altaca Kayışoğlu, “Asbest kullanımının ne kadar yaygın olduğunun tespit edilmesi, yönetmeliklere uyulup uyulmadığının araştırılması gerektiği düşüncesiyle böyle bir çalışma yapılması için Meclis’e araştırma önergesi verdik” açıklamasında bulundu.

Yorumlar (0)