02.10.2017, 11:41

Vergi Oyunları

Vergi Oyunları         

 

Son zamanlarda hükümetimiz sağ olsun gerek Kanun Hükmünde Kararnamelerle gerekse Torba Yasalarla çalışma hayatımız ve ekonomik hayatımızla ilgili sürekli düzenlemeler yapıyor, hayatımıza adeta renk katıyor.

 

            Hatta bu düzenlemelerden en bilineni birkaç gün önce Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın açıkladığı Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) zammı… Ancak burada yükselecek olan sadece MTV zammı değil. Torba yasa incelendiğinde içerisinde MTV’nin yanısıra, işçilerin maaşlarından kesilen Gelir Vergisi kesintisinin yüzde 27 ’lik diliminin yüzde 30’a yükselmesi, Kurumlar Vergisi’nin yüzde 20’den yüzde 22’ye yükseltilmesi, Şans oyunlarından kazanılan ikramiyelerde yüzde 10 olan verginin yüzde 20’ye yükseltilmesi gibi birçok düzenleme ile karşılaşıyoruz. Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın MTV’de yapılacak yüzde 40’lık vergi düzenlemesinin üstüne basarak açıklama yapması diğer düzenlemeleri gölgede bıraktı ve halkın tepkisinin sadece MTV düzenlemesine olmasını sağladı.

 

            Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son yaptığı açıklamada MTV’de yapılacak düzenlemenin Bakanlar Kurulu toplantısında görüşüleceğini belirtti. Peki, hükümet halkın yüzde 40’a olan isyanına karşı bir geri adım mı atacak? Muhtemelen evet. Ancak burada dikkat edilmesi ve tepki verilmesi gereken aslında sadece MTV değil diğer tüm değişiklikler olması gerekirdi. Buradaki ufak kurnazlığı fark edeceksinizdir. Belki de MTV için asıl öngörülen zam oranı yüzde 40 bile değildi.

 

            Bunların yanı sıra çok arka planlarda kalan ve Gelir Vergisi’nin 3. dilimine yönelik yapılmış yüzde 30 düzenlemesi de önemli değişikliklerden… Bilmeyenler için kısaca Gelir Vergisi’nin işleyişinden bahsedeyim. Çalışanların maaşları hesaplanırken Bütün sosyal hakların ve ek ödemelerin (yol parası, yemek parası, fazla mesai ödemeleri vb.) çalışanın aylık ham maaşına eklenmesiyle elde edilen Giydirilmiş Brüt Ücret bulunur. Bu brüt ücret üzerinden ise değişen oranlarda (13 bin TL’ye kadar yüzde 15, 13-30 bin TL arası için yüzde 20, 30 - 110 bin TL arası için yüzde 27 ve 110 bin TL fazlası için yüzde 35 şeklinde) vergi kesintisi işveren tarafından yapılarak daha çalışanın eline geçmeden devlete ödenir. Örneğin bir çalışanın 4000 TL giydirilmiş brüt ücreti (eline geçen net ücreti değil yani ) olsun. Bu çalışan Ağustos ayına geldiğinde yüzde 27’lik vergi dilimine girmesi gerekirken yeni düzenlemeyle bu ücretinden yüzde 30 vergi kesilecek ve eline geçen ücreti yüzde 3 daha eriyecek.

 

            Çalışma hayatımıza ve ekonomik hayatımıza bu denli etki edecek olan düzenlemelerin MTV ile örtbas edilmesi ve arka planda tutulması, hükümetimizin ve idarecilerimizin çalışma hayatının önemli birer elemanı olan çalışanlarımızın önemini kavrayamadıklarını ve yine ikinci planda tuttuklarının bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.

 

Yorumlar (0)