15.12.2017, 17:15

Taşeron Kadro

            Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun yaptığı açıklamardan da bildiğiniz üzere taşeron firmalarda çalışan yaklaşık 900 bin işçinin kadroya geçirilmesi çalışmaları yürütülüyor. Sarıeroğlu’nun yaptığı açıklamada Ocak 2018’de kadroya alma çalışmalarının başlaması bekleniyor. Aslında içeriğini de bilebilseydik çok güzel bir çalışma olurdu ancak her zamanki gibi bu yasal düzenlemenin de içeriği sır gibi saklandığı ve sosyal taraflara danışılmadan hazırlandığı için bu konuda yorum yapamıyorum. Şimdi sizlere biraz kulaktan dolma bilgiler ile birazda bir süredir kamuoyunda süren tartışmalardan takip ettiğim kadarıyla kısaca bilgi vermek istiyorum.

 

*** Adı Kadro ***

 

            Aslında yapılan tartışmalara ve açıklamalara baktığımızda bu düzenlemenin sadece adının kadro olduğunu çok rahat bir şekilde görebiliriz. Şöyle ki, Sarıeroğlu’nun yaptığı açıklamaları dikkatli incelerseniz eğer kadroya alınan işçinin maaşında herhangi bir değişiklik olmayacağını ve 3 yıllık iş sözleşmeleri ile çalışacağını görüyoruz. Yani bu da demek oluyor ki taşeronda çalışan işçi kadroya geçtiğinde emekli olana kadar o kadroda çalışmayacak ya da hükümet aleyhinde bir hareket gerçekleştirmişse muhalif bir tutum sergiliyorsa 3 yılın sonunda iş sözleşmesi yenilenmeyecek. Kısacası kadroya alınan işçi yine aynı işçi olacak ancak bu sefer şirketi devlet olacak.

 

*** Valilik Onayı ***

 

            Yine Sayın Bakan Sarıeroğlu’nun yaptığı açıklamalara dayanarak söylüyorum ki, işçiler kadroya alınmadan önce sınava tabi tutulacak ve bu sınav sonucuna göre kadrolu olabilecekler. Ancak bu sınava girmeden önce de idari makama yani valiliklere yazılı başvuru da bulunacak ve bu başvurusu sonucu da güvenlik soruşturmasına tabi olacak. Buradan çıkan sonuca göre yazılı sınava girecek olan işçi bu sınavdan da başarılı bir sonuç alırsa kadroya girmeye hak kazanacak. Burada asıl tartışma konusu, yapılacak formalite sınav üzerinden kadroya giren işçi ile KPSS üzerinden o kadroya girmek için yıllarını veren çalışan arasında çıkabilecek sorunlar ve tartışmalar… Haberler çıktığından bu yana özellikle atanamayan öğretmenlerden büyük bir haklı tepki olmakta…

 

*** Taşeron’a Tazminat ***

 

İhale usulü ile taşeron olarak işçi çalıştıran şirketlerin, işçilerinin kadroya alınması ile doğal olarak taşeronlukları kendiliğinden sona erecek ve herhangi bir iş yapmadan ihale sözleşmelerinden doğan tazminatları doğal olarak alabilecekler. Bu tazminatlar ise doğal olarak hazineden ödenecek. Kısacası bunun sonucunda da yeni vergi zamları yine bizim sırtımıza binecek.

 

*** 50 Bin İşçi Kadro Dışı ***

 

69 farklı kurumda bulunan taşeron işçiler de bu düzenlemeye dahil edilmedi. Şartsız bir kadro vaad edilirken, bu kurumlarda çalışan işçilerin bu haklardan yararlanamaması ise düzenlemenin kendisiyle çelişen bir başka konu aslında.

 

*******

 

            Aslında biraz daha derinlemesine incelenebilir bir konu ancak ne yazık ki bu düzenlemeye ilişkin net bilgiler verilmediğinden sadece yüzeysel incelenebiliyor. Ancak belirtmek isterim ki herhangi bir iktidar belediyesinde bile işe girmek için iktidar partisinin bir üyesinden referans almak gerekiyorsa 1404 TL maaşla ay sonunu nasıl tok geçiririm diye düşünen işçinin halini siz düşünün...

Yorumlar (0)