"Uyuşturucu kullanımı veba salgını gibi yayılıyor"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, Türkiye'de uyuşturucu madde kullananların yüzde 14'ünün bu belaya 15 yaşın altında bulaştığını belirterek İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu daha fazla önlem alınması için göreve çağırdı.

Vekil Haberleri 06.02.2022, 13:31
"Uyuşturucu kullanımı veba salgını gibi yayılıyor"

Uyuşturucu kullanımının veba salgını gibi yayıldığını söyleyen Barut, özellikle okul önlerindeki denetimlerin arttırılması gerektiğini söyledi.

"TEHLİKE BÜYÜYOR"

Türkiye'de uyuşturucu tehlikesine karşı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na soru önergesi sunan Ayhan Barut, "Ülkemizde Uyuşturucu kullanımı veba salgını gibi hızla yayılmaya başlamış, kullanım yaşı giderek düşmüş ve gençlerimiz için gözle görülür bir tehlike haline gelmiştir. Eğer bu tehlikeye karşı bugünkünden daha fazla mücadele etmezsek yarınlarımız daha riskli hale gelecektir" dedi.

"KORKUTUCU GERÇEK"

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığına bağlı Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin (TUBİM) 2021 Türkiye Uyuşturucu Raporu'na değinen Ayhan Barut, şunları kaydetti:

"Bu rapora göre 2019 yılında Türkiye 20 ton 165 kg ile en fazla eroin ele geçirilen ülke olmuştur. Gene aynı yıl kayıtlara geçen yaşa göre aşırı doz uyuşturucu ile 30 yaş altı ölümlerin oranı en yüksek Türkiye'de gerçekleşmiştir. Türkiye’de uyuşturucuya başlama oranına bakıldığında ise yüzde 14’ünün 15 yaş altı olduğu saptanmıştır. Uyuşturucu kullanım yaşının küçük yaşlardan itibaren artış göstermesindeki en önemli etken uyuşturucu maddelerin yaygınlığı ve kolay ulaşılabilirliğidir. Çocukların ve gençlerimiz mahalle ve okul çevresinde ortamların denetimsizliği sebebiyle de kolay bir şekilde uyuşturucuya erişebilmektedirler. Özellikle küçük yaşlardan itibaren uyuşturucuya başlama yaşının düşürülmesi için okul önlerinde denetimlerin fazlalaştırılması gerekmektedir. Bu sebeplerle madde kullanma ve bağımlılık sorununu anlamak ve çözüm arayışlarına katkıda bulunmak önem arz etmektedir. Bu nedenle özellikle okul önlerindeki denetimlerin arttırılmasını, uyuşturucuyla mücadelede daha fazla adım atılmasını istiyoruz."

"BAKAN SOYLU'YA ZOR SORULAR"

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle Meclis'e sunduğu önergede şu sorulara yanıt arandı:

"1- Ülkemizde uyuşturucu ticareti ve uyuşturucuyla mücadele konusunda alınan ek önlemler nelerdir?

2- Türkiye’de en çok uyuşturucu satımı ve kullanımı olan İstanbul, Adana, Ankara gibi illerimizdeki okul ve mahallelerde ek önlemler alınıyor mu? Bunlar nelerdir?

3- Uyuşturucu kullanımındaki artışın ve uyuşturucu kullanım yaşının düşmesinin ana sebepleri nelerdir? Bu sebepleri ortadan kaldırmak için herhangi bir çalışma yapılacak mıdır?

4- Bakanlığınızca uyuşturucu ile mücadele amacıyla verilen eğitimleri yeterli ve faydalı buluyor musunuz?

5- Türkiye genelinde ve iller bazında okul önlerinde görevlendirilen emniyet mensubu sayısı kaçtır? Bu sayıyı yeterli buluyor musunuz?

6- Son üç yılda Türkiye genelinde karşılaşılan uyuşturucu vakalarının yüzde kaçı okul önlerinde olmuştur? Kaç tanedir?"

Yorumlar (0)