ÜRETİCİ ÜRETTİĞİ ÜRÜNDEN MUTLU OLMUYOR

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üreticinin ürettiği ürünlerin bu yıl değer bulmamasının gelecek yıl ürün deseninde değişime neden olacağını belirtti. Gürer Tarım ve Orman Bakanına Seslendi: “Banka borçlarının üretilen ürünle sağlanamaması nedeni ile çiftçimiz malını mülkünü satmak zorunda kaldı.  Çiftçi borçlarının faizlerini silerek anapara ödemesini öteleyin. Çiftçimize, besicimize  destek olun” dedi.

Vekil Haberleri 15.10.2019, 10:59 15.10.2019, 11:09
ÜRETİCİ ÜRETTİĞİ ÜRÜNDEN MUTLU OLMUYOR

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gıdanın hava kadar su kadar önemli ve değerli olduğunu ifade etti. Bu yıl üreticinin ürettiği üründen mutlu olmadığını söyleyen Gürer, “Tüketici de pahalıya ürün aldığı için mutsuz, bir tek aracılar ile ithal lobisinin yüzü gülüyor. Üretici hangi ürünü ekeceğini şaşırdı. Soğan, patates geçen yıl para etti diye eken çiftçinin bu yıl ürünü elinde kaldı. Bu yıl; buğday, karpuz, kavun, domates,  fasulye, nohut, patates, soğan, pamuk ve elma üreticisi beklediğini bulamadı. İlaç, gübre, tohum ve mazotun pahalı olması yanında özellikle enerjiyle su çıkarıp ürün üretmeye çalışan üretici, elektriğe gelen zamlarla seneye ne yapacağını bugünden düşünür oldu” dedi.

Banka borçlarını ödeyemeyen, bu nedenle ürünlerini ilk elden tüccara vermek zorunda kalan üreticinin gırtlağa kadar borçlu olduğunun altını çizen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ne yazık ki ülke genelinde   çiftçilerimiz ürettiklerinden mutlu olamadılar, şu anda patates hasadı başladı ama tüccar gelip 60-70 kuruştan almıyor patatesi. Tüccar piyasayı baskılıyor. Bunda çevre ülkelerle yaşamış olduğumuz sorun nedeniyle yurt dışına ürün gönderememenin yarattığı sıkıntılar var, keza aynı durum elma için de geçerli” dedi.

Bu yıl mevsimsel sorunlar nedeniyle don ve dolunun  meyve ağaçlarına önemli ölçüde zarar verdiğini belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Buna rağmen üretilen elmanın da pazarlama ve satışında sorun yaşanıyor” dedi.

Türkiye’de üretim öncesi ve sonrası planlamanın olmaması nedeniyle üreticinin para kazanamadığını, tüketicinin pahalı ürün aldığını  belirten  CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hem üretici hem tüketici mağdur oluyor” dedi.

Yorumlar (0)