Oya Ersoy: "Üniversitelilerin evlerine uzun namlulu silahlarla yapılan operasyonlar araştırılsın!"

Boğaziçi Üniversitesi’ne Cumhurbaşkanı talimatıyla seçim yapılmaksızın Melih Bulu rektör olarak atanmıştı. Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasının ardından üniversite öğrencileri intihal iddiaları, akademik yetersizlik ve seçim yapılmaması gibi gerekçelerle “Kayyum rektör istemiyoruz” diyerek protestolar yapmış, Türkiye’nin birçok ilinde, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek eylemleri yapılmıştı.

Vekil Haberleri 12.01.2021, 13:21
Oya Ersoy: "Üniversitelilerin evlerine uzun namlulu silahlarla yapılan operasyonlar araştırılsın!"

Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılan eylemde polis üniversitelilere saldırmış, üniversitenin kapısına kelepçe takarak üniversitelilerin okula girişini engellemiş, eylemlerin ardından yaklaşık 45 üniversite öğrencisi evleri basılarak gözaltına alınmış ve  gözaltına alınan öğrencilerin tümü serbest bırakılmıştır.
Uzun namlulu silahlarla üniversitelilere ev baskını
Ersoy; Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılan eylemlerin ardından üniversite öğrencilerini gözaltına almak için sabah saatlerinde yapılan operasyonlarda uzun namlulu silahlar kullanan özel harekat polisleri ile  normal yollardan değil kapılar kırılarak içeri girildiğini ve evde bulunan kişilerin yere yatırılarak kafalarına silah dayandığını belirtti.
Mahalle muhtarının evi önce basıldı, sonra özür dilendi
Özel harekat polislerince uzun namlulu silahlarla yapılan operasyonlarda öğrencilerin bulunması ihtimali olması gerekçesi ile bir çok farklı adrese de baskınlar yapılmıştır. Yeldeğirmeni Mahallesi Muhtarı Sultan Aksu’nun evine yapılan baskında kapı kırılarak eve girildiğini ve evde bulunanların yere yatırılarak kafalarına silah dayandığını belirten Ersoy; Aksu’nun muhtar olduğunu dile getirmesinin ardından özür dilenerek evden çıkıldığını ifade etti.
Ersoy; üniversite öğrencilerine yapılan bu operasyonlar sırasında bunun gibi bir çok örnek yaşandığını, insanların evi gerekçe gösterilmeden basıldığını ve  baskın sonrası insanlar korkutularak “zarar oluşmadığına ilişkin” tutanaklar imzalatıldığını söyledi.
Bu operasyonlar muhalif kişiler üzerinde baskı kurmayı amaçlıyor.
Ersoy; öğrencilerin evlerine uzun namlulu silahlar ile yapılan ve öğrencilerin kafalarına silah dayanan ev baskınlarının araştırılması ve sorumlular hakkında gerekli soruşturmaların yapılması ve bunun için bir araştırma komisyonu kurulması gerektiğini dile getirdi.
Ayrıca Ersoy şunları ekledi:
“Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılan eylemlerin ardından yaşanan bu ev baskınları hukuka uygun değildir ve açıkça muhalif kişiler üzerinde baskı kurmak amacı taşımaktadır. Öğrenci eylemine katılması nedeniyle kapıları duvarları kırarak girmek, ortamı terörize  etmek suçtur. Haklarında Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na aykırılık ve polise mukavemet iddiası ile işlem yapılırken kamuoyuna “terör operasyonu” olarak duyurmak, “terörist” diye itham etmek kişilik haklarını saldırı teşkil etmektedir. “

Yorumlar (0)