Gürer, Gıda kontrolü yapıldığını söyleyen Bakan Pakdemirli’ye çağrıda bulundu: Sonuçları kamuoyu ile paylaşın.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gıda denetimlerinin yetersizliği ve ülkemizde şiddetini giderek artıran ‘gıda terörünü’ soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 24.05.2019, 11:24
Gürer, Gıda kontrolü yapıldığını söyleyen Bakan Pakdemirli’ye çağrıda bulundu: Sonuçları kamuoyu ile paylaşın.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gıda denetimlerinin yetersizliği ve ülkemizde şiddetini giderek artıran ‘gıda terörünü’ soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. 

Gürer’in önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, geçen yılın ilk 9 ayında 799 bin 951 resmi kontrol yapıldığını ve 12 bin 371 adet idari para cezası uygulandığını açıkladı. Gürer, olumsuz üretim ve satış yapan firma ve şirket adları açıklanması bir yıldır yapılmadığını belirtip hileli ürün ve gıda satan, üretenleri açıklayın” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, “Ülkemizde ilgili kurumların denetlemesi sonucu ortaya çıkan gıda terörüne yönelik 2018 Ocak-Eylül ayları arasında ne kadar ceza kesilmiş, yaptırım uygulanmıştır? Para cezalarının dışında hapis cezası da uygulanmış mıdır? Para cezasına çevrilen hapis cezası var mıdır, varsa sayısı kaçtır?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi. 

Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Pakdemirli, AB mevzuatlarına uygun olarak etkin denetim ve kontrol hizmetlerini titizlikle yürüttüklerini belirtti. 

Bakan Pakdemirli, Yapılan denetim ve kontroller sonucunda 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve bu Kanun kapsamında çıkarılan alt mevzuatlara aykırılık tespit edilen ürün, kişi ve firmalar hakkında aynı Kanun kapsamında idarî para cezası, faaliyet durdurma, ürün toplatma veya savcılığa suç duyurusunda bulunma gibi işlemler yapılmaktadır” dedi. 2018 yılı Ocak-Eylül ayları arasında 799.951 resmi kontrol gerçekleştirildiğini açıklayan Bakan Pakdemirli, “12.371 adet idari para cezası uygulanmış olup, ayrıca 84 uygunsuzluk ile ilgili olarak da cumhuriyet başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulmuştur” ifadelerini kullandı.

KİM BUNLAR?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Bakan Pakdemirli’nin yanıtına yönelik değerlendirmesinde, ülkemizde gıda ile ilgili denetimlerin yetersiz olduğuna dikkat çekti. Önceki dönemlerde belediyelerin yaptığı denetimlerin, günümüzde Tarım ve Orman İl Müdürlüklerince yapıldığını anlatan  Ömer Fethi Gürer, “Denetim konusunda yeterli sayıda elemanı olmayan il müdürlüklerinin yaptığı kontroller genel olarak ihbar üzerine yapılan kontrollerden oluşmaktadır. Ancak, olması gereken, üretim yerlerinde hem fiziki hijyen, hem üretim hijyeni hem de çalışan hijyeni açısından kontrollerin yapılması gerekmektedir” dedi. 

Gürer ayrıca yine önceki dönemlerde yapılan taklit, hileli ve tağşiş ürünlerin ve bu ürünleri piyasa süren firmaların teşhir edilmesiyle ilgili uygulamanın yeniden hayata geçirilmesi gerektiğini de  belirtip bir yıldır kamuoyuna bu bağlamda açıklama yapılmadığını da sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)