GÜLİZAR BİÇER KARACA; KASTAMONU’DA YAŞANAN KİRLİLİĞİ TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Kastamonu Zarbana Çayı’ndaki kirlilik ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı ile Tarım ve Orman Bakanının cevaplaması istemiyle hazırladığı soru önergesini TBMM Başkanlığına sundu.

Vekil Haberleri 22.08.2019, 11:00
GÜLİZAR BİÇER KARACA; KASTAMONU’DA YAŞANAN KİRLİLİĞİ TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, geçtiğimiz günlerde CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Kastamonu İl Başkanı Hikmet Erbilgin ile Kastamonu’nun İnebolu ilçesi sahillerinde ve Zarbana Çayı’ndaki kirlilik ile yerinde incelemeler yapmak için bir ziyaret gerçekleştirdi. İlçede yaşanan kirliliği, HES Projesi ve Eti Bakır A.Ş. Küre İşletmesinin yarattığı sorunları bölge halkından dinleyen Biçer Karaca konuyu TBMM Gündemine taşıdı.  Zarbana Çayı üzerine, İnebolu ve Küre İlçelerine bağlı toplam 7 köyün sınırlarını kapsayan KAYA I-II Regülatörleri ve HES projesi kurulmak istendiğine dikkat çeken Gülizar Biçer Karaca, köy halkının Zarbana Çayındaki kirliliğin yanı sıra kurulması planlanan HES projesinden de yakındığını dile getirdi.

ÇED REZALETİ!

CHP Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, bölgede yapılması planlanan Kaya HES Projesi ile ilgili önemli bir iddiayı dile getirdi. KAYA HES projesi için hazırlanan nihai ÇED Raporunda proje ile ilgili olmayan verilere yer verildiğini belirten Gülizar Biçer Karaca ‘Nihai ÇED raporunda kopyala-yapıştır yapılmıştır.. Şöyle ki; raporda, Mergi Regülatörü ve HES projesi ile Zarova Çayı ibareleri kullanılmaktadır. Raporda ismi geçen Mergi Regülatörü ve HES projesi, Tigris Enerji tarafından Siirt'in Eruh ilçesinde Zarova Çayı üzerinde yapılması planlanan bir projedir.’ dedi. Ayrıca Kastamonu ilçesinin İnebolu ve Küre ilçelerinde yapılacak olan, ETİ Bakır A.Ş. Küre İşletmesi’nin atık depolama sahasının, 1. sınıf düzenli atık depolama sahası niteliği taşıdığını yani tehlikeli atıkların depolandığı bir depolama alanı olduğunu belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca Depolama sahasının sınıflandırılmasına ilişkin ÇED raporlarında bilgi verilmediğini belirtti. Söz konusu iddiaları Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a soran Biçer Karaca ‘Bakanlık ÇED süreçlerini apar topar halletmekte, denetim sorumluluklarını yerine getirmemektedir’ dedi.

BALIKÇILIK FAALİYETLERİ BİTİYOR!

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca Eti Bakır A.Ş. Küre İşletmesinden kaynaklı  Zarbana Çayında kimyasal kirlilik yaşandığını ve balıkçılık faaliyetlerinin de yaşanan kirlilikten etkilendiğini, yerinde yaptığı ziyaretlerde bölge halkının Zarbana Çayı’ndaki midyelerin ağır metal oranı yüksek olmasından, kalkan balıklarının artık bölgede yumurta bırakmamasından şikayet ettiklerini belirtti. Biçer Karaca: ‘Vatandaşlar yetkililerin konuyla hiç ilgilenmediklerinden şikayetçi. Balıkçılık Zarbana Çayı’nda önemli bir yere sahip. Derede yaşanan kirlilik hem balıkları hem de balıkçılıkla uğraşan vatandaşlarımızı tehdit ediyor. CHP olarak doğamıza, suyumuza yöneltilen tehditlere karşı her türlü mücadeleyi vatandaşlarımızla birlikte vereceğiz. İlgili Bakanlıkların gerekli önlemleri alması için sürecin takipçisi olacağız’ dedi.

Yorumlar (0)