CHP'Lİ ÖZGÜR CEYLAN'DAN CAHİT ZARİFOĞLU AÇIKLAMASI

Bazı basın yayın kuruluşlarında önceki gün yayınlanan haberler ile Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk’un sosyal medya üzerinden ve Milli Eğitim Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinin ismimi de kullanarak yaptığı duyuru üzerine bu açıklamayı yapma gereği duymuş bulunuyorum.

Vekil Haberleri 03.01.2019, 12:18 03.01.2019, 12:18
CHP'Lİ ÖZGÜR CEYLAN'DAN CAHİT ZARİFOĞLU AÇIKLAMASI

Ortaöğretim çağındaki çocuklarımızın zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimlerini olumsuz etkileyeceği yönde kaygılara neden olan bir kitapla ilgili, ekte bilginize sunulmuş olan soru önergemi, Milli Eğitim Bakanı tarafından cevaplanmak üzere 26 Eylül 2018 tarihinde Meclis Başkanlığına verdim.

Soru önergeme Milli Eğitim Bakanlığı, Strateji Geliştirme Başkanlığı’nın Bakan Ziya Selçuk imzalı ve yine ekte bilgilerinize sunulmuş olan 19 Aralık 2018 tarihli yazısı ile cevap verilmiş ve aşağıda belirttiğimiz açıklamalara tarafıma bildirilmiştir.

Bakan Sayın Ziya Selçuk imzası ile yapılan resmi açıklamadan da açık olarak anlaşılacağı üzere, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü “Kitap Okuma Etkinliği” konulu yazısı ile talimatlandırılan Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde bir komisyon kurulmuştur. Komisyon aralarında bahse konu kitabın da bulunduğu beş kitabı, öğrencilere “Okutulması zorunlu” olarak tavsiye edilmesine karar vermiştir. Önergemde ve yazılı açıklamalarda da adı geçen bahse konu kitapla ilgili oluşan hassasiyet, şahsım tarafından Meclis Gündemine taşınmış ve TBMM iç tüzüğünün “Denetleme” görevi kapsamında milletvekillerinin yetkilendirildiği önerge hakkımı kullanarak, Sayın Bakan Selçuk’a sorularımı yönelttim. Bakanlık önergemden üç ay sonra ekte sunulu cevabi yazısını Sayın Bakan imzası ile tarafıma göndermiştir.

Milli Eğitim Bakanlığının cevap yazısından edinilen bilgiye göre bahse konu kitabı, “okutulması zorunlu” tavsiye edilen kitaplar arasında belirleyen komisyonun dağıtılarak yeni bir komisyon oluşturulduğu, yeni komisyonun şikâyet konusu kitabı listeden çıkararak yerine Kemal Tahir’in “Esir Şehrin İnsanları” adlı kitabının tavsiye listesine aldığını öğrendim. Yine aynı yazıda İl Milli Eğitim Müdürlüklerine, bahse konu “okutulması zorunlu” kitaptan öğrencilere soru sorulmaması, yerine geçen kitaptan soru sorulması kararının ve okullara gerekli duyurunun yapıldığı bildirildiğin açıklanması tarafıma yapılmıştır. Bunlara ek olarak da “konuyla ilgili inceleme ve soruşturma yapıldığının” bilgisi verilmiştir. 

Ayrıca altını çizerek belirtmem gerekir ki kitapların yasaklanmasına karşı biri olarak, her fikrin ve kitabın kendisine göre bir okuyucu kitlesinin olabileceği, demokrasiye olan inancım gereği karşıt görüşlü yayınlara hoşgörü ile bakan bir kültüre ve siyasi anlayışa sahibim. Buna karşın; belirtilen kitabın içerdiği, soru önergemizde de yer alan bazı ifadeleriyle ortaöğretim öğrencilerinin pedagojik gelişimine uygun olmadığı ortadadır.

 

Cumhuriyet Halk Partisi ve dönemin etkin partilerinden biri olan Adalet Partisi hakkında ağır suçlamalarda, hakarete varan ithamlarda bulunan, kendisi dışında kalanlara örf ve ananelerimizle asla örtüşmeyen çirkin davranışları yakıştıran ifadeleri barındıran kitapla ilgili yaşanan gelişmelerin yukarıda aktardığım şekilde olduğu bilgisini de Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk’un imzasını taşıyan cevabi yazıdan öğrenmiş bulunmaktayım.

Yukarıda da belirttiğim üzere, çocukların zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimini olumsuz yönde etkileyecek bir kitapla ilgili olarak siyaset üstü bir tavırla ve TBMM İçtüzüğünün şahsıma tanıdığı yetkilerle yürüttüğüm çalışmanın olumlu sonuçlanmış olmasını görmenin mutluluğuyla ilerleyen süreçte konunun takipçisi olmaya devam edeceğimi değerli basınımız aracılığıyla kamuoyunun bilgisine sunarım.

Saygılarımla.

Özgür CEYLAN

Çanakkale Milletvekili   

 

Yorumlar (0)