CHP'Lİ GÜRER: YABANCI PLAKALI ARAÇLARIN KAÇAK GEÇİŞLERİ SINIRDA TAHSİL EDİLİYOR MU?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapığı konuşmada, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile ilgili sorunların yanı sıra çarpıcı iddiaları gündeme getirdi. Sayıştay raporlarında ortaya çıkan usulsüzlükler ve kamuoyuna yansıyan iddialara dikkat çeken Gürer, Bakan Cahit Turhan’ın bu iddialara açıklık getirmesini istedi.

Vekil Haberleri 06.11.2018, 10:11 06.11.2018, 10:11
CHP'Lİ GÜRER: YABANCI PLAKALI ARAÇLARIN KAÇAK GEÇİŞLERİ SINIRDA TAHSİL EDİLİYOR MU?

Gürer, Bakanlığa bağlı kurumlarda halen taşeron olarak çalıştırılan işçilerin sorunları, otomatik geçiş sistemindeki (OGS) aksaklıklar, bazı projelerin maliyetinin çok üzerinde ve gecikmeyle tamamlanması, yatırım programında yer almayan projelere harcama yapılması ve Kanal İstanbul Projesi’yle ilgili iddiaları da Plan ve Bütçe Komisyonu’nun gündemine taşıdı. 

 

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2019 yılına ait bütçesinin görüşmeleri, Bakan Cahit Tuhan’ın katılımıyla gerçekleştirildi. 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, komisyon toplantısında söz alarak, Bakanlıkla ilgili bazı iddiaları gündeme taşıdı. 

 

TAŞERONLARA KADRO VERİLECEK Mİ?

 

Gürer, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Karayolları, Demiryolları ve PTT çalışanlarının taşeron olarak çalıştırılmakta olduğunu anımsatarak, “ Kamuda taşerona son verileceği ifade edilse de taşeron, Bakanlığınızda devam etmektedir. Bu sürecin emekçiler lehine düzenlenmesi gerekliliğini bir kez daha ifade etmek isterim” dedi. 

 

İŞE BAŞLADIKTAN 1.5 YIL SONRA ONAYLANAN PROJE 

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın proje, ihale ve yatırımlarıyla ilgili olarak Sayıştay Raporlarına yansıyan usulsüzlük iddialarına da gündeme getiren Gürer, “Sayıştay raporlarını irdelediğimizde projelerin maliyetinin çok üzerinde bedelle ve gecikmeyle tamamlanması, güzergâh kazı ve dolgu iş kalemlerinde aşırı yüksek fiyatlar, yüklenici güzergâh kazı iş kalemlerinde verilen fiyatın 9 katı artış ile güzergâh dolgu işlerinde 22 kat artış, tünel kazısı başladıktan bir buçuk yıl sonra tünel kazı uygulama projesi onaylanması gibi örnekler yanında, bütçe ödeneklerinin tahsil edildikleri işler dışında kullanılması, yatırım programında yer almayan projelere harcamalar yapılması, yatırım programında yer alan ve bütçeden ödenek tahsis edilen projelere ait ödeneklerin başka işler için kullanılması, Yol Yapım Dairesine tahsis edilen yatırım ödeneklerinin yatırım niteliği taşımayan harcamalarda kullanılması, ödeneği bulunmayan işler için ihaleye çıkılması, yatırım programı ödenek ve iş programı bağlantıları kurulmamış olması, Karayollarının 2017 yılı sene başı yatırım ödeneğinin yüzde 100 artışla gerçekleşmesi, yap-işlet-devret sözleşmelerinde yapım sürecinin başlangıç mevzuatına aykırı olarak düzenlenmesi, uygulama sözleşmesinin yürürlüğe girmesinin görevli şirketin kusuru nedeniyle gecikmesine rağmen sözleşmesinde öngörülen yaptırımların uygulanmaması ve sözleşme kapsamında yaptırılmaması, idarenin hatalı uygulamaları olarak dikkat çekicidir” açıklamasında bulundu. 

 

MİLYONLUK  KAÇAK GEÇİŞLER…

 

Otoyollarda otomatik geçiş sistemi ve hızlı geçiş sistemiyle ilgili istatistiki bilgileri de paylaşan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “19 milyon 950 bin 310 kaçak geçiş gerçekleştiği, plakası tespit edilemeyen geçiş, plakası tespit edilen kaçak geçiş, yabancı plakalı araç kaçak geçişlerinin 2017 yılında köprü ve otoyolda toplam 107 milyon 822 bin 552 lirayı bulduğu, bu rakamların gelir tahakkuk kaydı yapılmadığı ve kaçak geçiş 10 kat tutarı idari para cezasıyla ilgili tahsilat bilgilerinin ayrıntılı yer almadığı görülmektedir. Bu arada yabancı plakalı kaçak geçiş yapan araçların ödeme yapmadan yurt dışına çıkışına izin verilmeyecekti. OGS'den 365.334 araç, hızlı geçiş sisteminden 512.868 araç geçiş yaptığı hâlde bunların yurt dışına çıkışlarından önce bu tahsilatlar gerçekleştirilmiş midir? Bu anlamda daha önce çıkarılan bir düzenleme vardı 2015'te. 2017'de bununla ilgili uygulama gerçekleşmiş midir?” şeklinde sorular yöneltti. 

 

 

Yorumlar (0)