CHP'li Gürer: Hava kirliliği neden önlenemiyor?

Gürer: Hava kalitesinin haftanın 7 günü 24 saat izlenmesi, hava kirliliğini önlemiyor. Kirliliğin önlenmesi için daha ciddi tedbirler alınmalı.

Vekil Haberleri 01.03.2019, 10:45 01.03.2019, 10:45
CHP'li Gürer: Hava kirliliği neden önlenemiyor?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, artış gösteren hava kirliliği sorununa dikkat çekmek amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. Gürer, hava kirliliği artışına karşın alınan tedbirleri sordu. Önergeyi yanıtlayan Bakan Murat Kurum, tüm illerde hava kalitesinin 7/24 izlendiğini belirtti.

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde,  “Ülkemizde hava kirliliği artan illerde 2018 yılma yönelik ne gibi tedbirler alınmaktadır? Hava kirliliğinin farklı değerlendirmelerle kamuoyuna yansıdığı görülmektedir. Bakanlık olarak düzenli ve sürekli toplum bilgilendirmesine yönelik görsel medya üzerinden çalışma sağlanmakta mıdır?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.

 

Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Murat Kurum, Hava kalitesinin iyileştirilebilmesi için ülkemizde çeşitli yasal düzenlemeler yürütüldüğünü belirtti.

 

İllerde kirliliğin kaynağında azaltımına ve hava kalitesinin korunmasına yönelik eylemler belirlendiğini ifade eden Bakan Kurum, “Bakanlığımızca; Ülkemizde Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı çalışmaları 2004 yılında başlamıştır. 2004 yılında SO2 ve PM10 parametreleri ülkemizin çeşitli illerinde 35 Hava Kalitesi İzleme İstasyonu ile izlenmekte iken ilerleyen yıllarda istasyon yer ve durumuna binaen SO2 ve PM10 parametreleri yanında CO, NOx ve O3 parametreleri de izlenmeye başlanmıştır. Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı 2018 yılı itibariyle 300 Hava Kalitesi İzleme İstasyonuna ulaşmış olup; şu an itibariyle tüm illerimizde hava kalitesi 7/24 izlenmektedir” dedi.

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise doğalgaz kullanımındaki artışa rağmen, kömürün özellikle doğal gaza gelen zamlarla kullanımının arttığını ve bu durumun yansıması ile ülkemizde hava kirliliği artışının önlenemediğine dikkat çekti.

 

Gürer, bakanlığın hava kirliliğinin önlenmesine yönelik aldığı tedbirlerin Sorunun oluşumunu engellemeye yönelik alınması gerektiğine işaret ederek, “Hava kalitesinin haftanın 7 günü 24 saat izlenmesi, hava kirliliğini önlemiyor. Kirliliğin önlenmesi için daha ciddi tedbirler alınmalı. Ülkemizde hava kirliliği nedeniyle oluşan hastalıklardaki artış da artık bu konuda daha çok tedbirlerin alınması gerektiğini gözler önüne seriyor” dedi. 

 

Yorumlar (0)