CHP'li Fikret ŞAHİN; Hekimler ve sağlık çalışanları vahşice katlediliyor…

CHP Balıkesir Milletvekili Fikret ŞAHİN, son günlerde artarak devam eden ve sıkça gündeme gelen “sağlık çalışanlarına karşı şiddeti, sağlık çalışanlarının sorunlarını” Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 16.11.2018, 11:43 16.11.2018, 11:43
CHP'li Fikret ŞAHİN; Hekimler ve sağlık çalışanları vahşice katlediliyor…

Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada hükümetin sağlık politikalarını eleştirerek, sağlıkta şiddetin boyutunun giderek arttığını ve sağlıkta şiddetten değil de sağlıkta vahşetten bahseder noktaya gelindiğini belirten Milletvekili ŞAHİN, “Artık hekimler ve sağlık çalışanları vahşice katledilir noktaya ulaşmıştır.  Şiddet, sadece sağlık çalışanları ile ilgili olmaktan çıkmış olup toplumun tüm kesimlerini etkilediğini görüyoruz. Kadına, çocuğa, hayvanlara yani tüm canlılara şiddet var. Toplumsal olarak bir şiddet toplumu haline gelmiş noktadayız. Bilimsel olarak araştırılıp bu şiddet sarmalından nasıl kurtulabiliriz, bunun incelenmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Son yıllarda Dünya Sağlık Örgütü’nün finanse ettiği Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte sağlıkta şiddet oranının giderek arttığını, sağlığın aslen kamusal bir hizmet alanı olduğunu ve herkesin maddi gücü ne olursa olsun eşit miktarda yaralanması gereken bir hizmet olduğunu vurgulayan ŞAHİN, “sağlıkta dönüşümle birlikte artık sağlık, bir kamusal hizmet alanından çıkmış ticari bir hizmet alanına dönmüş ve para kazanma, kar elde etme noktasına gelmiştir. Son yıllarda özel sektörün sağlık hizmetlerindeki payı her geçen gün giderek artmıştır. Özel sektör tüm yatak kapasitesinin yüzde 22’sini karşılamaktadır. Uzman hekimlerin yüzde 30’u özel sektördedir. Ameliyatların yüzde 31’i özel sektörde yapılmakta ve bu rakam her geçen yıl artmaktadır. Yani artık sağlık hizmetleri, kamusal hizmetten özel bir ticari hizmet haline gelmiştir. Dolayısıyla da kışkırtılmış bir sağlık hizmeti yaratılmıştır. Görsel ve yazılı medyada vatandaşlarımız hekim arkadaşlar veya çoğu zamanda hekim olmayan kişiler tarafından yanlış bilgilendirilerek sağlıkları konusunda endişeye sevk edilmişler. Bunun sonucunda da bu kişiler bir sağlık kuruluşundan başka bir sağlık kuruluşuna başvurmak durumunda kalmışlardır” dedi.

Diğer taraftan Sağlıkta Dönüşüm Programı’yla, Türkiye’nin Avrupa’nın en fazla sağlık kuruluşlarına başvuran ülkesi olduğunu belirten ŞAHİN, “bir kişinin ülkemizde sağlık kuruluşlarına başvuru oranı 8,9 iken bu oran İsveç’te 2,9, Amerika’da 3,9’dur. Yani bizim vatandaşımız bir Amerikalı ’ya göre 3 kat, İşveçli’ye göre 4 kat civarında daha fazla hasta oluyor. Dolayısıyla tabi ki buna bağlı olarak sağlık harcamalarımız ve sağlıkla ilgili sıkıntılarımız giderek artıyor. Hem maddi olarak fazla harcama yapıyoruz hem de alınan hizmet kalitesi giderek düşüyor. Hekimlerimiz hastalarına yeteri kadar zaman ayıramıyorlar. Sağlık hizmetlerindeki en önemli kriter güvendir. Maalesef hekim ile hasta arasında ki güven ilişkisi sarsılmış durumdadır. Sadece artış ve rekor kırmamız hastaneye başvuru oranında değil, vatandaşlarımızın depresyona girmesi ve bunun sonucunda antidepresan ilaç kullanım oranı da giderek artmıştır. Ülkemizde artık nüfusumuzun yarısı oranında kutu bazında antidepresan ilaç tüketiyoruz. Yani her iki vatandaşımızdan biri antidepresan alıyor. Yine sigara kullanım oranı ve hastalarımızın kanserden ölüm oranı artmıştır. 2002 yılında kanserden ölüm oranı yüzde 12 iken 2012 yılında bu oran yüzde 21’e çıkmıştır. Özetle Sağlıkta Dönüşüm Yasası ile birlikte vatandaşımız daha fazla hasta olmuştur,  daha fazla depresyona girmiştir, daha fazla sigara kullanır hale gelmiştir, daha fazla kansere yakalanmış ve bundan dolayı vefat etmiştir” dedi.

Vekil ŞAHİN konuşmasının sonunda; “sağlık hizmeti ister paranız olsun, ister olmasın, herkesin eşit miktarda yararlanması gereken bir hizmet olduğunu ve özel sektörün sağlıktaki ağırlığının giderek azaltılması gerektiğine inanıyorum” dedi.

Yorumlar (0)