CHP'li Bayır'dan örgüte ciddi uyarılar!

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır yaklaşan yerel seçim öncesinde İzmir'e dair değerlendirmelerde bulundu. YURT Gazetesi Ege Bölge Temsilciliği'ni ziyaret eden Bayır aday belirleme sürecinde yaşanan sıkıntılardan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tunç Soyer'e kadar birçok konuda konuştu.

Vekil Haberleri 11.02.2019, 17:22 11.02.2019, 17:22
CHP'li Bayır'dan örgüte ciddi uyarılar!

Nil KAHRAMANOĞLU/YURT

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır yaklaşan yerel seçim öncesinde İzmir'e dair değerlendirmelerde bulundu. YURT Gazetesi Ege Bölge Temsilciliği'ni ziyaret eden Bayır aday belirleme sürecinde yaşanan sıkıntılardan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tunç Soyer'e kadar birçok konuda konuştu.

Bayır: "İzmir'i tanımayan, bilmeyen insanlar buraya belediye başkan adayı olarak atandı. Gelecekti siyasi kariyer planlaması yapma adına yani bir sonraki dönem nasıl milletvekili olurum, nasıl Genel Başkan yardımcısı olurum planlaması üzerine kendilerine yakın olan 'ahbap-çavuş' ilişkisinde aday çıkardığını söyleyebilirim" dedi. 

İZMİR'DE NASIL OLSA KAZANIRIZ RAHATLIĞI VAR"

Aday belirleme süreci konusunda geç kaldıkları yönende yapılan yorumların doğru olmadığını söyleyen Bayır: "Geçen seneye baktığımızda şubat ayında belirlenmişti. Tarih olarak baktığımızda geç kalınmış bir şey yok. Ama nasıl olsa İzmir'de biz öndeyiz, kazanırız gibi bir rahatlık var. Beni de bu korkutuyor. 2014'te de bir öngörü olarak 8 ilçeyi kaybedeceğimizi söylemiştim. Bu da yönetimin bu konuda iyi planlama yapamadığı içindi" dedi.

"HÜKÜMETİN İZMİR'İ CEZALANDIRAN BİR ANLAYIŞI VAR"

Hükümetin İzmir'de yaşayan insanları cezalandıran bir yatırım anlayışı olduğunu ifade eden Bayır: "Zeybekci projelerini geçtiğimiz gün açıkladı. Ancak baktığımızda Binali Bey'in 35 projesini kopyala yapıştır yaptığını görüyoruz. Söyledikleri projelerden de sadece 3 buçuğunu  hayata geçirdiler. Baktığımızda bu projelerin çoğu devlet desteğiyle yapılacak şeyler. Yani yerel yönetimin yapacağı işler değil. Olaya bu boyutta baktığımızda, Aziz Bey'in de ifade ettiği gibi  İzmir'de 2014-2019 yılları arasında devlete 469 milyar vergi ödemişiz. Karşılığında 4'te 1 oranında yatırım gelmiş. Oysa Zeybekci'nin memleketine baktğımızda 16 Milyar vergi ödememiş ama 20 Milyar vergi almış. Bir tarafta yüzde 125  katını geri alan bir taraf varken öteki tarafta ödediğinin 4'te 1'ini geri almış. Dolayısıyla burada İzmir'e karşı farklı bir yaklaşım olduğunu görüyoruz. Burada AKP'nin adalet anlayışını da çok net görüyoruz. AKP'nin bu anlayıştan vazgeçmesi gerekiyor" dedi.

"ZEYBEKCİ İZMİR'İ TANIMIYOR"

Zeybekci'nin projelerini açıkladığı toplantı sonrası İzmir'i tanımadığının çok açık şekilde anlaşıldığını dile getiren Bayır: "Mesela organize sanayi bölgelerini çoğaltacağız diye bir açıklama yapmış. Biz Tire'de, Aliağa'da Keza Menemen'de yaptığımız organize sanayi bölgelerini dolduramadık henüz. Bunu bilmediği çok belli. Bir başka açıklaması daha var beni şoke eden; İzmir çok fazla göz veriyor dedi. Tam tersi İzmir çok fazla göz alıyor. Beyaz yakalı dediğimiz laik, çağdaş, Atatürkçü kesim yoğun  olarak İzmir'e yerleşiyor. Sayın Zeybekci'nin İzmir'i tanımadığı gibi çevresinde bulunan arkadaşlar da İzmir'i bilmiyor. Açıkçası dinleyince epey ürktüm. Hiç değilse İzmir'i bilen bir kaç kişiden bilgi alsaydı. Bu nedenle İzmirli seçmenin CHP'yi seçme konusunda sıkıtı yaşayacağını düşünmüyorum" şeklinde konuştu.

"ADAYLAR GELECEKTEKİ SİYASİ KARİYER PLANLAMASI ÜZERİNE BELİRLENDİ"

Genel Merkez ve yönetiminin özellikle aday belikleme sürecini iyi yönetemediğini söyleyen Bayır: "Genel Merkez'in ciddi eksikleri oldu. İzmir'i tanımayan, bilmeyen insanları buraya belediye başkan adayı olarak atadı. Gelecekti siyasi kariyer planlaması yapma adına yani bir sonraki dönem nasıl milletvekili olurum, nasıl Genel Başkan yardımcısı olurum planlaması üzerine kendilerine yakın olan 'ahbap-çavuş' ilişkisinde aday çıkardığını söyleyebilirim. Bu da bizi biraz sıkacak, Şu anda sıkıntı var mı derseniz bana göre ciddi sıkıntı var. Kaç ilçe kazanırız kaç ilçe kaybederiz hesabı yapmak istemiyorum çünkü önümüzde 45-50 günlük bir süre var. Bu sürede umarım bu gerçekler üzerinden hep birlikte toplanıp bu sorunların çözümü noktasında birşerler yaparız" diye konuştu.

"KÜSKÜNLER BARIŞTIRILMALI"

 Aday belirleme sürecinde yaşanan sorunların bir önce çözüme kavuşturulması konusunda uyarılarda bulunan Bayır: "Sorunları halının altına süpürerek aşamazsınız. Toparlamazsanız bugün elinizde olan 22 ilçenin bazılarını da kaybedebilirsiniz. 30 da 30 diye bir şeyi tasavvur edemiyorum şu anda. Sorun yaşanan birçok ilçedeki aday geçişlerinin üzerinin kapatılması lazım. Bunu için de aday olarak belirlenen isimlerle aday adayı olan arkadaşların bir araya getirilip barıştırılması gerkiyor. Eğer bu barışı sağlamadan küskünlüklerle gidilirse örgüt buna ters cevap verebilir. Örgütün sahaya çıkıp çalışması için ortak nokta bir an önce bulunmalıdır" dedi.

"İZMİR TAM TEMSİL EDİLEMİYOR"

İzmir'in CHP Genel Merkez'inde hakkıyla temsil edilmemesinin sorun oluşturduğunu ifade eden Bayır: "İzmir'i temsil eden tek isim Tüncay Özkan. Bu sayı daha önce daha fazlaydı bu yüzden İzmir'in Genel Merkez düzeyinde, gerek PM'de gerek MYK'da tam temsil edilmediğini ve eksik kaldığını düşünüyorum. Sanıyorum ki sayın Genel Başkan İzmir milletvekili diye ya da daha önce İzmir'de birilerine kızdığı için böyle bir tasarrufta bulundu son kurultayda. Umuyorum ki ileriki süreçte İzmi'in hem MYK'da hem de PM'deki temsiliyeti konusunda dikkat edilir. Çünkü İzmir Türkiye'nin göz bebeği ve herkesin üzerine titrediği bir şehir. Eğer aldığımız oyun üzerine oy katamazsak bunu insanlara anlatamayız" diye konuştu.

"İZMİR'DE TEK ADAM REJİMİ DEĞİL DE BİRLİKTE YÖNETİM ANLAYIŞI SERGİLENMELİ"    

CHP'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tunç Soyer hakkında düşüncelerini de dile getiren Bayır: "Tunç Bey kişisel yapısı itibariyle entellektüel sanata ağırlık veren bir arkadaş. İzmir'i bir sanaat kenti yapma konusunda iddiası var. Hem aldığı eğitim hem de içinde bulunduğu durum nedeniyle bunları yapabilcek güce ve birikime sahip bir isimdir. Sadece önümüzdeki süreçte birlikte çalışavağı danışman kadrosu İzmir'de ne yapılmalı, İzmir'in sorunlarını bilen ve İzmir'in röntgenini çekmiş ve sorunlara çözüm önerisi getirecek kadroya ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Böylelikle tek bir kişinin yönettiği kent değil de birlikte yönetim anlayışını sergilemesini bekliyorum. Doğru olan da budur. Bunu hep birlikte el birliğiyle yapabileceğimizi düşünüyorum" dedi.

"HER ŞEYE EVET DİYEN, BOYUN BÜKEN ANLAYIŞ KABUL EDİLEMEZ"

Son olarak İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin'in partiye yönelik eleştirilerini de yorumlayan Bayır şunları söyledi:

"Gürsel Bey'in açıklamalarını kim partiye oy vermeyin olarak algılarsa yanlış algılar. CHP'de yapılan her şeye evet diyen, boyun büken ve yanlışlara susan bir anlayış kabul edilebilir bir anlayış değildir. Gürsel Bey'de benim gibi bu işe 35-36 yılını vermiş, partinin her kademesinde görev yapmış insanların söyledikleri dikkate alınmalıdır. Bu birikmiş değerleri yok saymamak gerekir. 24 Haziran'da yapılan milletvekili seçimlerinde partideki değişim yüzde 50 oldu. Bugün İzmir'deki belediye başkanlığı seçiminde değişim yüzde 80. Baktığınız zaman hani emek hani liyakat, hani bilgi, birikim, tecribe. Bunlardan faydalanmak yerine devamlı kadroları değiştirerek, bu insanları yıpratmaya kimsenin hakkı yok. Bu MYK, PM, belediye başkanları, il başkanları için de geçerli. İşin doğrusu örgütten geçer. Daha önce de söyledim; En kötü ön seçim en iyi atamadan iyidir. Eğer siz bugün gerekçe olarak bu parti üyesine güvenmiyorum o yüzden ön seçim yapmıyorum diyorsanız insanlar da size dönü der ki, bu üyeler seçmiyor mu il başkanlarını, kurultay delegesini diye sorarlar. Üye iyi değil diye yaklaşmak bence bana yakın olan benden olan iye algı yarakır. Bu da doğru değildir ayrışma yaratır. Sandık koyarsanız küslük olmaz ancak bu şekilde atama yaparsanız insanları küstürürsünüz. Bu işi kırmadan dökmeden yapmanın tek yolu ön seçimdir. CHP sandık koymama alışkanlığından derhal vazgeçmelidir."

Yorumlar (0)