CHP'Lİ AYGUN:ÇORLU TREN KAZASINDAN BİRİNCİ DERECEDE İKTİDAR VE TCDD YÖNETİMİ SORUMLUDUR

8 Temmuz 2018’de meydana gelen, 25 vatandaşımızın yaşamını yitirdiği, 340 vatandaşımızın yaralandığı Çorlu Tren Kazasına ilişkin iddianame tamamlanmıştır.

Vekil Haberleri 12.03.2019, 14:36 12.03.2019, 14:36
CHP'Lİ AYGUN:ÇORLU TREN KAZASINDAN BİRİNCİ DERECEDE İKTİDAR VE TCDD YÖNETİMİ SORUMLUDUR

8 Temmuz 2018’de meydana gelen, 25 vatandaşımızın yaşamını yitirdiği, 340 vatandaşımızın yaralandığı Çorlu Tren Kazasına ilişkin iddianame tamamlanmıştır. Cumhuriyet Savcısı Galip Yılmaz Özkurşun tarafından hazırlanan iddianamede, Çorlu Tren kazasına ilişkin fatura 1’i kadrolu memur, 3’ü sözleşmeli personel olmak üzere toplam 4 çalışana kesilmiş, TCDD Yönetimi adeta aklanmıştır.

Oysa Çorlu Tren Kazası’ndan 5 ay sonra Ankara’da 9 kişinin yaşamını yitirdiği yüksek hızlı tren kazası ile Ocak 2019’da İstanbul Florya’da Halkalı ve Gebze banliyö tren hattında yeni bir kaza daha meydana gelmiştir.

Art arda gerçekleşen bu kazalar; TCDD’nin liyakatli ve ehil kadrolarca yönetilemediğini, raylarda can ve mal güvenliğinin sağlanamadığını tüm çıplaklığı ile ortaya koymaktadır.

Meteoroloji bilgilerini kim vermedi?

İddianamede, sorumlu tutulan ve yargılanması istenen TCDD 1. Bölge Müdürlüğü Halkalı 14 Demiryolu Bakım Müdürlüğü’nde Demiryolu Bakım Müdürü olarak görev yapan Turgut Kurt kadrolu memurdur.

Celaleddin Çabuk, TCDD 1. Bölge Müdürlüğü Halkalı 14 Demiryolu Bakım Müdürlüğü Çerkezköy 143 Yol Bakım Şefliği’nde hat bakım ve onarım memurluğu kadrosunda  “sözleşmeli personel” olarak görev yapmaktadır. Bu hatta çalışan tek hat bakım ve onarım memurudur.

TCDD 1. Bölge Müdürlüğü Halkalı 14 Demiryolu Bakım Müdürlüğü Çerkezköy 143 Yol Bakım Şefliği’nde Yol Bakım Şefi olarak görev yapan Özkan Polat, sözleşmeli personeldir.

TCDD bünyesinde köprüler şefi olarak görev yapan ve Mayıs 2018 tarihli Senelik Umumi Muayene Raporu’nda imzası olan Çetin Yıldırım da sözleşmeli personel statüsündedir.

TCDD’nin bilimsel gerekliliklerden uzak yönetim yapısı içinde görev yapan dört çalışanın hepsi ifadelerinde; aşırı yağışa ilişkin istihbarat gelmediğini savunmaktadır.

Sözleşmeli personel Özkan Polat; yağış olacağının bilinmediğini, aksi halde şiddetli yağışlarda demir yolunun trafiğe kapatıldığını savunmuştur.

Köprüler Şefi olarak görev yapan sözleşmeli personel Çetin Yıldırım, kazadan önce yaptığı muayenede bir sıkıntı görmediğini, bu muayenenin “gözle muayene” niteliğinde olduğunu vurgularken; yağış öncesi uyarı ve yol kontrolüne ilişkin uyarı ve emrin kendi görev tanımında olmadığını belirtmiştir. Yıldırım, sorumlu olduğu mıntıkanın çok geniş olduğunu, her yağmur yağışında 250 köprü ve 2 bin 500 menfezi kontrol etmesinin söz konusu olamayacağını vurgulamıştır.

Muhtardan yağış bilgisi bekleniyor!

Hat Bakım ve Onarım Memuru olan Celaleddin Çabuk ise 1988 yılından bu yana hat bakım ve onarım memuru olarak görev yaptığını vurgulamıştır. Çorlu’da daha önce 3 yıl “yol bekçisi” olarak çalıştığını belirten Çabuk; ifadesinde kazanın olduğu mıntıkadan 30 kilometre uzaklıkta makas değişim ihalesine ilişkin görüşme yaptıklarını, kaza olan mıntıkada yağmur yağdığına ilişkin bir ihbar almadıklarını söylemiştir. Çabuk, daha önce böyle bir yağış olduğunda istasyonlardan ve yağmur yağan yerdeki köy muhtarlarından ihbar geldiğini savunmuştur. Bu bilgi ışığında; yağış bilgisinin köy muhtarlarından beklenmesi ise vahim niteliktedir.

Meteorolojik ihbarı kim yapacak?

Daha önce açıklanan Bilirkişi Raporu’nda TCDD kadrolarında; “Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile koordineli çalışacak ve anlık yağışları değerlendirecek personel ya da birim olmadığı” eleştirisi yapılmıştır.

Bu ifadeler ve Bilirkişi Raporu da göstermektedir ki meteorolojik tablo ile ray güvenliği arasında doğrudan bir ilişki vardır. Bu koordinasyonu sağlamaktan birinci derecede sorumlu makam; TCDD Yönetimi’dir. Kazanın tüm sorumluluğunun 4 çalışana kesilerek TCDD’deki koordinasyon ve yönetim eksikliğinin gözden kaçırılmak istenmesi, yeni kazalara davetiye çıkaracak niteliktedir.

Kaza olan mıntıkada tek bir hat bakım onarım memuru çalışıyor

Nitekim kaza olan bölgede sadece tek bir hat bakım onarım memurunun görev yapması da başlı başına düşündürücüdür. Sorumlu tutulan personelin ifadesi de daha önce açıklama yapan ulaşım sendikalarını doğrular niteliktedir.

Türkiye’de şu anda 39 tane yol geçit kontrol memuru (yol bekçisi) görev yapmaktadır. Ülkemizin 11 bin 394 km konvansiyonel demiryolu ağına sahip olduğu düşünüldüğünde 1200 civarında yol bekçisine ihtiyaç bulunmaktadır.  Bir yol bekçisinin (yol ve geçit kontrol memuru) günde yaklaşık 10 km gidip 10 km geleceğini düşünürsek, Türkiye’deki yol bekçisi sayısının 1200 civarında olması gerekmektedir. Çorlu’daki trafik kazasının olduğu 138 kilometrelik mıntıkada biraz önceki hesaba göre 5 yol bekçisinin görev yapması gerekirken, sadece 1 yol bekçisi, üstelik mesai saatleri içinde nöbet olmaksızın görev yapmaktadır. Tek bir hat bakım memurunun çok geniş bir alanı kontrol etmesi mümkün değildir.

İddianamede, 1’i devlet memuru, 4 personelin Türk Ceza Kanunu’nun taksirle ölüme ve yaralanmaya sebep olma suçunu işleyerek, haklarında kamu davası açılma talebinde bulunulması, adalet duygularını ortadan kaldırmaktadır.

TCDD’deki yönetim sorunu, dört personele fatura edilemeyecek kadar vahimdir. Bu sorunun giderilememesi, yeni kazalara neden olacaktır.


Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

 

Dr. İlhami Özcan Aygun

CHP Tekirdağ Milletvekili

Yorumlar (0)