CHP’li Akın iktidarı TÜİK üzerinden eleştirdi: Örnekler her yerde, liyakat yerlerde

CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in “Türkiye İknaeder Kurumu” olduğunu söyledi.

Vekil Haberleri 12.06.2020, 12:42
CHP’li Akın iktidarı TÜİK üzerinden eleştirdi: Örnekler her yerde, liyakat yerlerde

Saygın ve güvenilir bir kurum olan  TÜİK’in iktidar tarafından kullandığını belirten Ahmet Akın, “Çünkü Türkiye Cumhuriyeti'nin iyi yönetilmediğini gösteren verileri saklamak, şekillendirmek, yeniden yaratmak için TÜİK'i kullanıyorsunuz” dedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Akın, Rekabetin Korunması Hakkında kanun teklifi üzerinde TBMM Genel Kurulu’nda konuştu. Rekabet Kurumunun özerkliğini ve bağımsızlığını öne çıkaracak bir teklifle karşı karşıya olmadıklarını dile getiren Ahmet Akın, “Zaten böyle bir teklifin, bağımsızlığı olacak, özerkliği olacak bir teklifin buradan, AK PARTİ'den gelmesi de beklenir mi? Beklenemez. Çünkü AK PARTİ iktidarında ekonomik ve sosyal sektörlerde düzenleme, denetleme ve yönlendirme faaliyetlerinde bulunan bağımsız denetleme kurumları böyle midir? Bunu hepinizin sorgulamasını isterim. Mesela, bağımsız mıdır? Mesela, gerçekten, denetim hakkıyla, hukukuyla yapılıyor mu? Mesela, Rekabet Kurumu üyelerini kim atıyor? Bağımsız olması gereken kurum Başkanını kim atıyor? Sayın Cumhurbaşkanı atıyor. Peki, Sayın Cumhurbaşkanı kim? AK PARTİ'nin Genel Başkanı” diye konuştu.

Enerji sektöründe EPDK, bankacılık sektöründe BDDK, para politikalarında Merkez Bankası kurumlara dikkat çeken Ahmet Akın, TÜİK üzerinden iktidarı eleştirdi. “TÜİK'e baktığınız zaman içler acısı bir durumda. Yani enflasyon rakamları Maliye Bakanının istediği gibi açıklayıp, ortaya sunan TÜİK. İşsizlik rakamları açıklandı. Şimdi ben size buradan soruyorum: Allah aşkına elinizi vicdanınıza koyun. 83 milyon vatandaşımız adına soruyorum. İşsizlik rakamlarına siz inandınız mı?” diyen Ahmet Akın şöyle devam etti:

“Bütün dünya da işsizlik rakamları çoğalırken bizde azalıyor. İnsanların ve milletimizin aklıyla dalga geçmeyi bırakın. Çünkü gerçek anlamda enflasyona diyorsunuz ki; mesela yüzde 12. Şimdi arkadaş, ben Balıkesir Milletvekiliyim, Balıkesir'de çalışıyorum, pazarlara gidiyorum. Orada bir teyzenin yanına gidin. Alın yanınıza, fileyi de alın gidin deyin ki bakalım enflasyon kaç? Eğer o teyzeme, o anneye, o babaya enflasyon yüzde 12 derseniz ‘Hadi git oradan der.’ İşte bu ‘Hadi git oradan’ kelimesi önümüzdeki ilk seçimlerde AK PARTİ'ye söylenecek. Bunu net olarak söylüyorum ayrıca bakın, şimdi bu fileyi alıp çıkamazsınız -şimdi Sayın Cumhurbaşkanı sahaya inin dedi- ben şimdi merak ediyorum pazarda bir AK PARTİ'li Milletvekili yan yana pazara çıktığım zaman oradaki vatandaşa ne diyecek? Enflasyon yüzde 12 mi? Yo, yüzde 60 en az. Hatta bakın elektrik faturası gelecek adama doğalgaz faturası. Arkadaşlar gerçek anlamda size bunu bir arkadaş tavsiyesi, lütfen milleti kandırmayın çünkü milletimiz yemiyor, hele Aziz Türk milleti bunları hiç yemez. Ayrıca eskiden saygın bir kurum olan Türkiye İstatistik Kurumu, maalesef iktidarınız da ‘Türkiye ikna eder kurumu’ oldu. Öyle değil mi? Neden, çünkü Türkiye Cumhuriyeti'nin iyi yönetilmediğini gösteren verileri saklamak, şekillendirmek, yeniden yaratmak için sizler bu nedenleri kullanarak TÜİK'i kullanıyorsunuz.”

- “BAĞIMSIZ OLMASI GEREKEN KURUMLAR BAĞIMSIZ DEĞİL”

Peki, iktidar ne yapıyor? Şimdi, zaten bağımlı olan Rekabet Kurumu, bağımsız olması gereken kurumun başkan yardımcısının sayısını bu kanun teklifiyle 1 kişi artırmak istiyor. Şimdi, bunun gerekçesi ne? Kurumun verimliliğini artırmak. Arkadaşlar, şimdi buna inanıyor musunuz? Allah aşkına, 1 kişi... Mesela, şu ana kadar kurumlarınızda bir iş tanımınız var mı? Şu andaki başkan yardımcılarının yaptığı iş tanımı neler? Hangi işler eksik? Önce bunu millete anlatın. Bunu Komisyonda da söyledik, anlatın. Çünkü bakın, bu millete bu süreçte israftan bahsederseniz, önce o kemeri sizin, kendinizin sıkması lazım. Hükûmetlerinizde ve şu anda, inanın, israf diz boyu. Size 83 milyon vatandaşımız adına söylüyoruz: Önce kendin kemerini sık, ondan sonra vatandaşa kemer sıktır. Onun için bunların bedelini sizin ödemeniz lazım. Ayrıca, soruyorum sizlere: Burada atananlar, burada atanan kişiler kimler olacak? Şimdi, AK PARTİ yakınları, damatları, gelinleri mümkün mü? Mümkün. Hiç ‘Mümkün değil.’ demeyin, ülkemizin en tepesindekilerin ne durumda olduğunu siz zaten biliyorsunuz. Değerli arkadaşlar, örnekler her yerde, liyakat yerlerde. İşte böyle olduğu sürece biz asla ileriye gidemeyiz. Sonuç nedir? Bağımsız ama kendisi bağımlı kurumlar.”

Yorumlar (0)