CHP'DEN KAMU ÇALIŞANLARININ ÇALIŞMA KOŞULLARINA İLİŞKİN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, tek adam rejimine geçilmesiyle birlikte pek çok kamu kurum ve kuruluşunun kapatıldığını veya birleştirildiğini belirterek bu kurumlarda görev yapan kamu personelinin hiçbir objektif kıstas gözetilmeden farklı kurumlarına dağıtıldığını söyledi. Budak, “2,5 milyon memur ve bürokrat bir anda bambaşka kurumlarda görevlendirildiler. Ya havuza alındılar ya da hiçbir objektif kıstas gözetilmeden diğer kurumlara dağıtıldılar. Yeni sistem aracılığıyla yetişmiş kadrolara bir tür mobbing uygular hale geldiler” dedi.

Vekil Haberleri 17.10.2018, 11:06 17.10.2018, 11:06
CHP'DEN KAMU ÇALIŞANLARININ ÇALIŞMA KOŞULLARINA İLİŞKİN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ

Konuyla ilgili bir araştırma önergesi veren Budak, şunları söyledi:  

 

“Sayıları yaklaşık 2,5 milyon olan memur ve bürokratın bağlı olduğu kurumlar bir gecede Cumhurbaşkanlığı sistemine uyum gerekçesiyle kapatıldı veya değiştirildi. Söz konusu kamu görevlilerinin görüşleri alınmadan, ön bildirim yapılmadan tamamen oldubittiye dayanılarak yapılan bu değişikler, memur ve bürokratların hem çalışma motivasyonlarını hem de özlük haklarını ciddi şekilde etkiledi. Devlet Planlama Teşkilatı  (Kalkınma Bakanlığı), Başbakanlık teşkilatı gibi birçok köklü devlet kurumunun kapatılmasıyla kurum kültürü ve hafızası da yok edildi. Söz konusu kamu personeli hiçbir objektif kıstas gözetilmeden ya havuza alındılar veya diğer kamu kurumlarına dağıtıldılar. Yeni sistem aracılığıyla yetişmiş kadrolara bir tür mobbing uygular hale geldiler.

 

Tek adam rejimi sayesinde artık kurum görüşü alınmaksızın Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle üst ve orta düzey kamu görevlisinin ataması gerçekleştirilebilir hale geldi. Genel Müdür ve üstündeki kadrolara Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisinin atama yapması gibi düzenlemeler bürokratların objektif kriter ve liyakat esaslarına göre yönetici olabilme beklenti ve ümitlerini tamamen ortadan kaldırdı. Kamuda liyakat sahibi bürokratın yerini artık tamamen biat eden bürokrat aldı.

 

Yeni devlet örgütlenmesinde aynı görev alanında birden çok birimin görevlendirilmesi nedeniyle bir yetki karmaşası da söz konusu. Örneğin ekonomi alanında, Ekonomi Politikaları Kurulu, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Finans Ofisi olarak üçlü bir yapı öngörülmekle birlikte birimler arası görev dağılımı konusunda açık bir düzenleme bulunmuyor. Bu belirsizlik, bürokratlarda hangi işi nasıl yapacakları, kime hesap verecekleri gibi soru işaretleri yaratmanın yanı sıra çalışma motivasyonunu da olumsuz etkiliyor.”

 

Araştırma önergesiyle Cumhurbaşkanlığı sistemine geçişle kurulan yeni yapının, kamu personelinin verimliliklerine ve motivasyonlarına olan etkilerinin ayrıntılı olarak araştırılması ve tespit edilecek sorunlara çözümler üretilmesi amaçlanıyor.

 

Yorumlar (0)