CHP'li Utku Çakırözer : Nasreddin Hoca'nın Köyüne Fıkra Gibi Ceza!

Çakırözer: “Eken, üreten çiftçiyi cezalandırmak adaletsizlik ve vicdansızlıktır”

Vekil Haberleri 10.07.2023, 13:38
CHP'li Utku Çakırözer : Nasreddin Hoca'nın Köyüne Fıkra Gibi Ceza!

Nasreddin Hoca’nın köyünde çiftçilere ‘fıkra’ gibi ceza yağdı!

Sivrihisar’da ekim yapan köylülere 5 milyon liralık ‘Niye ektin?’ cezası!

Çiftçiler: “Seçim bitti, uyarı dahi yapmadan ceza yağdırdılar”

Çakırözer: “Eken, üreten çiftçiyi cezalandırmak adaletsizlik ve vicdansızlıktır”

ESKİŞEHİR

Eskişehir’in Sivrihisar ilçesi Nasreddin Hoca Mahallesi’nde on yıllardır ektikleri arazilerin mera olduğu gerekçesiyle Tarım ve Orman Bakanlığı’nın seçimlerden sonra ceza yağdırdığı köylüler isyan etti. İsmini beldede doğan Nasrettin Hoca’dan alan beldede yaşayan çiftçiler ekip üretim yaptıkları tarlalar için on binlerce lira ceza ödemek zorunda bırakıldıklarını belirterek “On yıllardır buraları babadan dededen beri biz ekiyoruz. İlk kez böyle bir şey ile karşı karşıyayız. Bir uyarı dahi göndermeden doğrudan on binlerce liralık ceza gönderdiler. Kimimize 20-30 bin lira, kimimize 70-100 bin liralara varan cezalar gönderdiler. Biz zaten girdi maliyetleri nedeniyle karın tokluğuna üretiyoruz. Şimdi bu cezaları nasıl ödeyeceğiz?” dedi. Nasrettin Hoca’da köylülerle bir araya gelen CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Bu AKP iktidarının işleri hep böyle Nasrettin Hoca fıkrası gibi. Pahalılıktan ekmek kimi yerde 7 lira, kimi yerde 10 lira olmuş. Lafa gelince ‘Bulduğunuz her yeri ekin’ diyorlar. Ama işte ekti diye, üretti diye çiftçiyi bir uyarı dahi göndermeden cezalandırıyorlar. Köyde kesilen cezaların  toplam bedeli 3-5 milyon lirayı buluyor. Bunu da seçim biter bitmez yapıyorlar. Bu haksız vicdansız cezalar derhal iptal edilmelidir” dedi.

“ÇİFTÇİYE 70 BİN LİRALIK ‘NİYE EKTİN’ CEZASI!”

Eskişehir’in Sivrihisar ilçesi Nasreddin Hoca Mahallesi’nde yıllardır ektikleri topraklara on binlerce liralık ‘mera cezaları’ kesilen köylüler, cezaların iptal edilmesi için seslerini duyurmaya çalışıyor. Bölgeye giderek çiftçileri dinleyen CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de köylülerle birlikte cezaların iptal edilmesi çağrısında bulundu.

Çiftçiler yaşadıkları mağduriyetleri milletvekili Çakırözer’e şöyle aktardı:

“Biz yıllardır atadan dededen bu toprakları ekiyoruz. Şimdi ‘Burası mera’ yazısı ile birlikte cezaları göndermişler. Bugüne kadar hiçbir uyarı gelmedi. Şimdi neye göre ceza kesiyorlar anlamış değiliz. 3 bin lira gelen de var, 70-100 bin lira gelen de. 30 gün içinde biz bu parayı yatıramazsak icra takibi başlayacak. Taksitlendirme dahi yok. Biz zaten mazottu, gübreydi, elektrikdi derken zararına üretiyoruz. Bu cezaları ödeyecek gücümüz yok.”

“CEZALAR İPTAL EDİLSİN, UYARI YAPILSIN”

Cezaların durdurulması çağrısı yapan çiftçiler, “Bizim istediğimiz önce bu cezayı durdursunlar. Sonra da Mera Kurulu gelsin köyde neresi  mera, neresi tarım arazisi bölsün. Sınırını koysun, burası ekilmeyecek desin. Son bir uyarı verilsin. Sınırı koysun, bundan sonra ceza keserim desinler. Biz de ekersek o zaman devlet haklı. Ama hiç uyarı yapmadan bu cezaların gönderilmesi olmaz” dedi.

“YILLARDIR UYARI BİLE YOKTU, SEÇİM SONUNDA CEZA YAĞDI”

“Çiftçi zaten kendi çabalarıyla anca geçiniyor. Ödeme imkanı yok!” diyen çiftçi Dursun Öz ise, şunları dile getirdi:

“Köyde merası olmayan yok. Herkesin 5 dönüm, 10 dönüm merası var. Bugüne kadar gelmeyen ceza şimdi neden geliyor? Seçimler bitti ceza yağdı. Kaymakamlığa gittik, tarım ilçeye gittik, belediyeye gittik hepsi bu cezaları ödemek zorundasınız diyor. Paralar da AKP’li Sivrihisar Belediyesi’ne yatırılacak.”

BAKANLIĞA ÇAĞRI: “ÇİFTÇİYİ DİNLEYİN CEZALARI İPTAL EDİN”

Çiftçilerin sorunlarını dinleyen CHP’li Çakırözer ise Tarım Orman Bakanlığı’na çağrıda bulundu:

 “Bu AKP iktidarının işleri hep böyle Nasrettin Hoca fıkrası gibi. Kıtlıktan, pahalılıktan ekmek kimi yerde 7 lira, kimi yerde 10 lira olmuş. Lafa gelince ‘Bulduğunuz her yeri ekin’ diyorlar. Ama işte burada Nasrettin Hoca’nın köyündeki çiftçilere ‘ekti’ diye, ‘üretti’ diye bir uyarı dahi göndermeden toplam 3- 5 milyon lira ceza kesiyorlar. Bunu da ne zaman yapıyorlar! Seçim biter bitmez yapıyorlar ki sandığı etkilemesin. Tarım Bakanlığı’na, Eskişehir Valiliği’ne çağrıda bulunuyoruz. Çiftçimize niye ekiyorsun diye ceza kesilemez. Öncelikle bu haksız, vicdansız cezalar derhal iptal edilmelidir. Sonra da Eskişehir İl Mera Kurulu Nasrettin Hoca’ya giderek çiftçileri dinlemeli. Burada neresi tarım arazisi, neresi mera belirlenmeli, sınırı çizilmeli. Eğer ondan sonra hala eken olursa o zaman yaptırım uygulanabilir. Ama hiçbir uyarı yapmaksızın ceza kesilmesi adaletli ve ahlaki bir tutum değildir.”

Yorumlar (0)