CHP'li Güzelmansur: Engelli ÖTV'siz araç alımında fiyat sınırlaması kalkıyor

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanunu’nda değişiklik öngören Kanun Teklifi’ni TBMM Başkanlığı’na sundu.

Vekil Haberleri 29.12.2020, 17:39
CHP'li Güzelmansur: Engelli ÖTV'siz araç alımında fiyat sınırlaması kalkıyor

Kanun Teklifi’ne göre engelli vatandaşlar, Gaziler ve Şehit yakınları tarafından ÖTV istisnası kapsamında alınan taşıtlarda fiyat sınırı kaldırılıyor. Kanun Teklifi yasalaştığında, malul ve engelli vatandaşlar ile Şehit yakınları 2.0 motoru aşmayan araçları, fiyatı ne olursa olsun ÖTV muafiyetiyle alabilecekler.

Güzelmansur’un Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 7’nci maddesinin ilgili fıkralarında değişiklik öngören Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı tarafından esas komisyon olarak Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

CHP’li Güzelmansur Kanun Teklifi ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Döviz kurundaki dalgalanmalarla birlikte araç fiyatlarında meydana gelen fahiş artışlar neticesinde araç fiyatları YDO rakamının kat be kat üstüne çıktı. Araç fiyatlarında %155’in üzerinde artış oluşurken, 2021 için YDO 9,11 olarak belirlendi. Bu da engelli ve malul vatandaşlarımızın ÖTV’siz satın alabileceği aracın üst sınırı 330.821 TL demektir. Bu sınırla, engellilerimizin durumlarına uygun, ulaşım sorunlarını çözecek bir araç almaları mümkün olmamaktadır. Kaldı ki ağır engellilerin alacakları araçlar, akülü veya normal tekerlekli sandalye veya gerektiğinde sedye ile taşınmasına uygun boyutlarda olmak zorundadır. Bu büyüklükteki araçları ise bahsedilen üst fiyat limitleriyle edinebilmek mümkün değildir. Bu nedenle hazırladığım Kanun Teklifi ile, engelli vatandaşlarımızın, Gazilerimizin ve Şehit yakınlarının 2.0 ve altı motor olan her türlü aracı, fiyat sınırlaması olmadan edinmesinin yolu açılmaktadır.”

Yorumlar (0)