banner773

CHP'li Gürsel Tekin: Engelliler salgında da yok sayıldı!

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası vesilesiyle bir basın açıklaması yaptı. Tekin, Engelliler Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada engelli yurttaşların sorunlarına ve taleplerine değindi.

Vekil Haberleri 10.05.2021, 09:10
CHP'li Gürsel Tekin: Engelliler salgında da yok sayıldı!

Tekin’in açıklaması şöyle:
Türkiye’de yaşayan engelli kişi sayısının nüfusun %10'undan fazla olduğunu ifade eden Tekin, “Yaklaşık 9 milyona varan engelli nüfusumuz, 20 yıldır iktidarda olan AKP’nin uyguladığı politikalar yüzünden haklarına erişimde ciddi sorunlar yaşıyorlar. Engelli vatandaşlarımız için hayat, Covid- 19 salgınından sonra daha da zorlaştı.” İfadelerini kullandı.

Tekin, “Pandemi sürecinde en büyük zorluğu çekenlerin başında kendini korumak isteyen engelli yurttaşlarımız gelmektedir. Normal zamanda bile gündelik hayata karışmakta birçok sorunla karşılaşan engelliler, pandemide adeta yaşamdan izole olmuş durumdalar. Sağlık hizmetleri aksayan, yardım almakta zorlanan engelliler, aşıda bile engellerle karşılaşıyorlar” dedi
Bakıma muhtaç durumda olan engelli yurttaşımız veya ailesinden bir kişi koronavirüse yakalandığı zaman kendilerine nasıl bakacakları endişesine kapılıyorlar. Bu zorluklar düşünülerek engellerin tamamına, aileleriyle birlikte aşı önceliği verilmesi gerekiyor.” Dedi.
Engellilerin aşıya ve ilaca erişiminde çok büyük sorunlar yaşadığını belirten CHP’li Tekin, “Sosyal devlet olmanın gereği, bu konuda engelliler lehine düzenleyici ve denetleyici tedbirler almaktan geçiyor” dedi
 

"7 bin görme engelli öğrenci uzaktan eğitime geçti"

Covid- 19 salgını sürecinde görme engelli vatandaşlarımızın yaşadığı en önemli sorunlardan biri de eğitime erişimdir. Salgının başlamasından sonra yaklaşık 7 bin görme engelli öğrenci, TRT kanalları, EBA internet sitesi ve mobil uygulaması üzerinden devam eden uzaktan eğitime erişim anlamında ciddi sorunlar yaşamaktadır. Görme engelli öğrenciler müfredatı takip edememektedir. Televizyonda yayımlanan ders içerikleri özellikle görsel dersler görme engelli öğrencilere göre hazırlanmamıştır. Uzaktan eğitim görme engelli öğrencilerin algılayacağı şekilde yeniden düzenlenmeli ve desteklenmelidir.” İfadesini kullandı.

Engellilerimizin en büyük sorunlarından biride toplumun her kesiminde olduğu gibi işsizliktir diyen Tekin, “Engellilerimizin istihdamı konusunda yasal zorunluluklar bulunmasına rağmen bu sorun hala tam manasıyla çözülebilmiş değildir. İstihdam sorununun çözülmesi, engelli yurttaşlarımızın başkalarına gereksinim duymadan yaşamını sürdüren, kendine yeten, üretken bireyler olabilmeleri için zorunluluktur.” Dedi.
Bu düşüncelerle, Dünya Engelliler Haftası’nın, bugün ve gelecekte toplumumuzda hassasiyetin artmasına katkıda bulunmasını temenni eder, tüm yurttaşlarımızı, engellilerin hak mücadelesine duyarlı olmaya ve engelli vatandaşlarımızla yan yana durmaya davet ediyorum. Engellilerin hakça, insan onuruna uygun yaşayabilmeleri için daha fazla çalışacağız. Engelleri kaldırmak için yanınızdayız" açıklamasında bulundu.
 

Yorumlar (0)