CHP'Lİ DURMAZ: ''SARAYDAN CANLI KONFERANS YAPMASI KOLAY!''

CHP Tokat Milletvekili, TBMM İdare Amiri Kadim Durmaz İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle yazılı bir önerge verdi.

Vekil Haberleri 26.03.2020, 12:38
CHP'Lİ DURMAZ: ''SARAYDAN CANLI KONFERANS YAPMASI KOLAY!''

Önergesinde virüsün küresel bir salgın olarak tüm dünyada önemli bir mücadele gerektirdiğine vurgu yapan Durmaz, “Hükumet kanadından yapılan açıklamalar genellikle sürecin iyi ve şeffaf yönetildiği yönünde olsa da salgının başlaması ve yayılmasının ardından alınan önlemlere rağmen vakaların ve ölümlerin artış hızı endişe vericidir. Bazı ölümlerin test yapılamadığı için tespit edilemediğine dönük endişelerimiz var. Bu sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmesi en önemli mücadele yöntemidir. “ dedi.

Durmaz, sokağa çıkma yasağı ilan edilsin!

“Her gün binlerce yurttaş işine giderken, işçiler kalabalık fabrikalarda güvenlikten uzak çalışırken, herkes kendi ohalini ilan etsin demek sorumluluktan kaçmaktır.”

Diyen Durmaz, açıklamasını şu ifadelerle devam etti;

Ortada somut bir kriz hali varken tüm dünyanın aldığı önleyici tedbirleri almamak kabul edilemez. Sokağa çıkma yasağı gelmeden virüsün yayılmasına engel olunamayacağı dünya deneyimlerinden görülmektedir.

Çin’in WUHAN kentinde insanlar evlerinde izole edilip testler yeterli kadar uygulandığında yayılma hızının ve vaka sayısının düştüğü görüldü, yine İtalya’da belirlenen pilot bölgede de sokağa çıkma yasağının yayılmayı tamamen kontrol altına aldığı görüldü. Diğer taraftan İngiltere gibi hala sokak önlemi almayan ülkelerde vakalar hızla artmaya devam ediyor. Fransa ve Hollanda gibi ülkeler virüsün hızını durduramayınca sokağa çıkma yasağı uygulamaya mecbur kaldılar. Dünyada görüldü kalıcı önlemlerin asıl yolu önce testleri çoğaltmak sonra sosyal izolasyonu sağlamaktır. Ülkemizin bu örneklere bakarak hareket etmesi gerekmektedir.

Sokak yasağının gelmesi için tablonun daha kötü boyutlara gelmesi mi beklenmektedir?

Yaşlı yurttaşlar için sokağa çıkma yasağı getirilse de onlarla yaşayan ve işe gitmek zorunda olan gençlerin virüsü yayma riski devam etmektedir. Dünya’da virüsün yayılması ve bu doğrultuda alınan önlemlere bakıldığında, sokağa çıkma yasağı getirilmeden virüsün yayılması durdurulamamıştır. Sokağa çıkma yasağıyla birlikte ekonomik tedbirlerini de açıklayan dünya devletleri ancak sokak yasağı ile virüsün yayılma hızını düşürmüştür.

Bu nedenle henüz çok geç değilken sokağa çıkma yasağının bir an önce getirilmesi ve bu doğrultuda esnafın, işçinin, işverenin ve toplumun her kesiminin güvenceye alınacağı ekonomik tedbirler de açıklanması gerekmektedir.

Salgına yönelik tüm önlemlerin alındığı açıklansa da şu an yayılmanın boyutlarının kontrol edilebilir durumda olmadığı hala yeterli test yapılamadığı ortadadır.

Kaldı ki ilk vakanın görülmesinden bu yana ülkede yaşanan kısmi panik, stoklama eğilimleri, hastanelerin ve sağlık lojistiğinin yeterince hazır olmaması; maske, eldiven ve dezenfektan gibi maddelere ulaşımda yaşanan güçlükler ile bir arada düşünüldüğünde hiç de hazırlık yapıldığı izlenimi doğmamaktadır. Buna ekonomik dar boğazın daha da büyümesi, TL’nin hızla değer kaybetmesi ve borsada yaşanan kayıplar da eklendiğinde ülkemizin durumunun diğer ülkelerden pek de farklı olmadığı gözükmektedir.

Saraydan canlı konferans yapması kolay!

Saray en üstün önlemlerle karantinadan canlı konferansla açıklama yaparken binlerce çalışanın, işçinin ve yurttaşlarımızın yaşamlarının tehlikeye sokulması kabul edilemez. Her bir yurttaşın hayatı şu an en kıymetli varlığımızdır, sokağa çıkma yasağı gelmediğinde ortaya çıkacak tablonun sorumlusu bu hükumettir.  

 Bu doğrultuda;

1- Coronavirüs salgınının tedbirlerinden birisi de yayılmanın durdurulamaması halinde sokağa çıkma yasağının getirilmesidir. Her gün vakaların yükselerek artması söz konusuyken sokağa çıkma yasağı ilan etme planınız var mıdır?

2-      Olası bir sokağa çıkma yasağı kararı halinde gerekli ekonomik alt yapı hazır mıdır?

3-      Sokağa çıkma yasağı halinde yurttaşların yaşam planlaması ve güvenlik önlemleri neler olacaktır?

4-      Gıda, ulaşım ve posta teşkilatlarının kesintisiz sürdürülmesi için ne gibi önlemler alınmaktadır?

5-      Sağlık bakanı 23 Marttaki basın toplantısında açıkça stokçulara dikkat çekmiş ve bunları uyarmıştır? Halkımızın ölüm kalım savaşı verdiği böyle bir dönemde stokçular ve karaborsacılar için neden daha ağır tedbirler alınmamaktadır? Bu stokçuları ve karaborsacıları kamuoyuna açıklamayı düşünüyor musunuz?

6-      İhtiyaç akçesi olağanüstü dönemler için kullanılmaktadır. Bu dönemde onun yerine ikame edilebilecek bir bütçe var mıdır?

Yorumlar (0)