CHP'Lİ AYGUN:CUMHURİYET BAYRAMI KUTLU OLSUN

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyetimizin kuruluşunun 99. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Vekil Haberleri 29.10.2022, 13:13 29.10.2022, 14:13
CHP'Lİ AYGUN:CUMHURİYET BAYRAMI KUTLU OLSUN

İşte CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun’un o açıklaması:

TBMM’nin açıldığı 23 Nisan 1920’de fiilen doğan yeni Türk Devleti, Kurtuluş Savaşı’nın en zor şartlarında millet iradesine dayanarak, tarihi kararlar almıştır. 

Atatürk, Saltanat ve Halifelik makamlarını kaldırmış, egemenliğin kaynağı olarak bizzat milletin kendisini görmüştür. 

Cumhuriyetin ilânının önündeki en büyük engel olan saltanatın 1 Kasım 1922'de kaldırılması ile Cumhuriyet’e giden yol açılmıştır.

 Atatürk, 28 Ekim 1923 akşamı Çankaya Köşkü'nde arkadaşlarına "Yarın cumhuriyeti ilân edeceğiz" diyerek fikrini açıklamıştır. 1921 Anayasası'nın bazı maddelerini değiştiren kanun tasarısı hazırlanarak, "Türkiye Devleti'nin hükümet şekli cumhuriyettir" hükmüne yer verilmiştir.

TBMM'de yapılan konuşmalardan sonra bu yasa tasarısı, 29 Ekim 1923 tarihinde onaylanarak, "Yaşasın Cumhuriyet!" alkışları arasında Cumhuriyet ilan edilmiştir.

“Ya İstiklal Ya Ölüm” mücadelesinin sonunda kurulan Türkiye Cumhuriyeti, Atatürk tarafından “Türk milletinin karakter ve adetlerine en uygun idare” olarak görülmüştür.  Demokrasiye en uygun yönetim olarak Cumhuriyet’i gören Atatürk, onun sonsuza kadar yaşamasını istemiştir.

Zafer, bağımsızlık ve milli irade sütunlarına yaslanan Cumhuriyet’e sahip çıkmak ve onu yaşatmak, hepimizin başlıca vatandaşlık görevidir.

Cumhuriyetimizin 99. yılında başta Ulu Önder Atatürk olmak üzere İstiklal Savaşımızın tüm kahramanlarını ve bizi Cumhuriyet’e taşıyan devrimci kadroları rahmetle anıyorum. Ulusumuzun en büyük ve en anlamlı bayramı kutlu olsun.

Yorumlar (0)