CHP'li Aydoğan :“KYK’nın Koronavirüs önlemi öğrencinin bursunu kesmek”

CHP’li Aydoğan, Ankara Üniversitesi öğrencilerinin 4 Mart’ta Kredi Yurtlar Kurumu Müdürlüğü önünde yaptığı basın açıklaması sonrasında KYK burslarının kesilmesi olayını Gençlik ve Spor Bakanı’na sordu.

Vekil Haberleri 07.04.2020, 12:34
CHP'li Aydoğan :“KYK’nın Koronavirüs önlemi öğrencinin bursunu kesmek”

Ankara Üniversitesi (AÜ) öğrencilerinin 4 Mart’ta Kredi Yurtlar Kurumu Müdürlüğü (KYK) önünde, “Biz geleceğiz, insanca yaşamak istiyoruz” talebiyle yaptığı basın açıklaması sonrasında öğrencilerin bursunun kesilmesi olayına tepkiler sürüyor. Eylem sırasında gözaltına alınan 25 öğrenciden 3’ünün Gençlik ve Spor Bakanlığı KYK Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen belgeyle burslarının kesilmesine bir tepki de CHP’den geldi. Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, “Yaşadığımız salgın hastalık sürecinde böyle bir tutum en hafif tabiri ile vicdansızlıktır.” dedi.

HAK GASPI

Öğrencilerin Anayasal haklarını kullandıklarını ve bu yüzden cezalandırılamayacaklarını söyleyen Aydoğan, “Anayasa madde 34'e göre; ‘Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir’ Öğrenciler hem Anayasal haklarını kullanmaktan edilmişler hem de hak kazandıkları öğrenim bursundan. Bir çeşit hak gaspıdır bu. KYK bu konuda zaten sabıkalı. Yıllardır bu örnekleri görüyoruz. Üniversiteler düşüncenin geliştiği, özgür ortamlardır. Öğrenciler elbette ülkede olup bitenlerle ilgili fikirlerini ya da uygulamalar karşısında taleplerini belirtecekler. KYK bu tür eylemleri kendi kendine cezalandırıp burs kesmeyi adet haline getirdi.” dedi.

ÖĞRENCİLERİ AÇLIĞA MAHKUM EDİYOR

Dünyanın başa çıkmaya çalıştığı bir salgınla mücadele edilen bu günlerde böyle bir uygulamanın en hafif tabiri ile vicdansızlık olduğunu ifade eden Aydoğan, “Bu süreçte uzamanlar sağlıklı beslenmekten, düzenli uykudan, stres kaynağından uzak durmaktan söz ederken bizim ülkemizde öğrencilerin emanet edildiği bir kurum, hakları olan bursu keserek öğrencileri açlığa mahkum ediyor. Bir çok dünya ülkesi vatandaşlarına maddi destek sağlamak için paketler açıklarken bizim ülkemizde öğrencilerin bursuna göz dikiliyor. Asıl yapılması gereken farklı sebeplerle kesilen bursları bu süreçte yeniden bağlamak olmalıyken öğrenciler mağdur ediliyor.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)