05.10.2017, 15:27

Sonbahar Mevsim Geçişleri Beslenmesi

Yaz aylarının geride bıraktığımız, soğuk kış günlerinin yavaş yavaş yaklaştığı güz ayları birçok hastalık için oldukça davetkar bir zaman. Mevsim geçişleri metabolizma hızının değişmesine, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Bu dönemde vücut direncini arttırmak için antioksidan olarak da görev yapan A, C, E vitaminleri ile selenyum, çinko, magnezyum gibi minerallerin bunun yanı sıra omega – 3 ve omega – 9 yağ asitlerinden yeteri kadar almak gerekir. Bu dönemde kişilerin mutsuzluk eğilimleri artabilir ve buna bağlı olarak da basit şekerli gıdalara eğilim olur.

Bitmekte olan domates, yeni çıkmakta olan havuç ve bal kabağı ile A vitamininizi depolayın. Domates kırmızısının maddesi olan likopen ile akciğer, prostat ve rahim kanserlerinden korur.

Havuç turuncusunun maddesi olan karoten ile gözlerinizin sağlığına sağlık katın.

Bir C vitamini rekortmeni olan kuşburnunun çayını demlemeyip, soğumaya başlayan akşamlarda içinizi ısıtın.

Taze ıspanak, pırasa, kereviz, turp, kırmızı pancar, kırmızı ve beyaz lahanayı yeniden sofralarınıza koymaya başlayın. Bunların içindeki fito kimyasallarla ve C vitaminiyle vücudunuzu toksinlerden arındırın, kanserden koruyun.

Sonbahar, balıklardan palamut, lüfer, istavrit, sardalye ve mevsim sonlarına doğru da hamsinin zamanıdır. Omega 3 ve vitamin B6 ile vitamin B12’nizi depolayın.

Bu aylarda özellikle sigara içenlerin içmeyenlere göre iki kat fazla C vitamini tüketmesi gerekmektedir.

Mutlaka D vitamini ve kalsiyum kaynaklarımıza özen göstermek ve bunların vücutta kullanılmasını sağlayabilmek için de 15 – 20 dakika da olsa güneş ışığından faydalanmak lazım.

Bağışıklık sistemini güçlendirmede probiyotik besinlerin büyük desteği vardır. Günlük besin düzeninize probiyotik yoğurt veya kefiri; süt veya yoğurt yerine koyabilir, bu besinlerin olumlu etkilerinden yaralanabilirsiniz.

 

BUNLARI YAPMAYIN!

Uzamaya başlayan akşamlarda, televizyon karşısında uyuklarken, paket paket abur cubur yiyeceğe vermeyin kendinizi.

Üşüyen bedeninizi, şerbetli tatlılarla ve yoğun kremalı pastalarla ısıtmaya çalışmayın.

Su içmekten vazgeçip, “soğukta hiç susamıyorum ki ama” demeye başlamayın

 

İşte Bazı Faydalı Besinler

Yoğurt ve kefir: İçerdiği probiyotikler bakterilerden korunmada faydalıdır.

Yulaf: İçinde bulunan beta-glukan isimli lif sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendiren oldukça faydalı bir tahıldır. Her gün bir kâse yulaf ezmesi yemek kolesterol ve şekerden de korur.

Karadut: Şeker, organik asit, tanen, pektin ve C vitamini içerir. İçindeki kuvvetli antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.

Üzüm çekirdeği: Üzüm çekirdeğinin yapısında proantosiyanidin isimli kuvvetli antioksidan bir madde vardır. Bu madde C vitamininden 20-40 kat daha fazla antioksidan etkiye sahiptir. Yaşlanmayı geciktirici ve cilt kırışıklıklarını azaltıcı etkisi de bulunur.

Yeşil çay: Gün içerisinde tüketilmesi önerilen yeşil çay hem metabolizmanızı hızlandıracak hem de bağışıklık sisteminizin daha güçlü olmasını sağlayacaktır.

 Melisa çayı: Antiseptik özelliği olan melisa çayının bahar aylarında düzensiz uyku problemi olan kişiler tarafından tüketilmesi gerektiği bilinmektedir. Ayrıca hazmı kolaylaştıran, mideyi rahatlatan ve gaz sıkıntısı çekmenizi engelleyen melisa çayını tüketerek bahar yorgunluğu yaşama riskinizi azaltabilirsiniz.

Unutmayın, sağlıklı beslenme sezonluk bir şey değildir.

Yorumlar (0)