MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 3 Kasım 2026’da partisinin TBMM grup toplantısında iç ve dış gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. İsrail’de Arap partilerin de temsil edildiği bir hükümet kurulması çağrısı yapan Bahçeli, “Terörsüz Türkiye” hedefinin hayata geçirilmesine yönelik kararlılık mesajı verdi.
İsrail için “Kudüs İttifakı” önerisi
İsrail’deki seçim sonuçlarını değerlendiren Bahçeli, hiçbir siyasi partinin ülkeyi yönetecek çoğunluğa ulaşamadığını belirtti. Arap partilerin elde ettiği konumun yeni bir siyasi fırsat oluşturduğunu savundu.
Bahçeli, Arap partilerin de katıldığı bir hükümetin toplumsal uzlaşıyı güçlendirebileceğini ve bölgesel barışa katkı sağlayabileceğini ifade ederek “Kudüs İttifakı” çağrısında bulundu.
“Terör bitecek, kardeşlik yükselecek”
Konuşmasında “Terörsüz Türkiye ve terörsüz bölge” hedeflerine de yer veren MHP lideri, sürecin ülkenin güvenliği ve gelecek nesiller açısından stratejik önem taşıdığını söyledi.
“Terör bitecek, kardeşlik yükselecek” diyen Bahçeli, yürütülen çalışmaların görmezden gelinmesini eleştirdi. Siyasi adımların eleştirilebileceğini ancak eleştirinin sorumluluk içinde yapılması gerektiğini belirtti.
Sokaklarda gerilim oluşturacak söylemlere karşı çıkan Bahçeli, siyasetin toplumu bir araya getirme sorumluluğu bulunduğunu ifade etti.
Avrupa’ya eleştiri, Libya mutabakatına destek
Avrupa’daki protestoları da gündemine alan Bahçeli, ekonomik sıkıntıların ve sosyal refahtaki gerilemenin toplumsal öfkeyi artırdığını savundu. Avrupa’nın Türkiye ile ilişkilere daha fazla ihtiyaç duyduğunu dile getirdi.
Türkiye ile Libya arasındaki mutabakatın onaylanmasını olumlu değerlendiren Bahçeli, Avrupa Birliği’nin bu konudaki tutumunu eleştirdi.
Cumhuriyet ve demokrasi vurgusu
Cumhuriyet’in 103. yılına ilişkin değerlendirmelerde bulunan MHP lideri, kurumsallaşmış demokrasi, kalkınma ve toplumsal refahın önemine işaret etti.
Bahçeli, demokratik standartların yükseltilmesini, hak ve özgürlüklerin hukuk güvencesi altında kurumsallaştırılmasını ve dış politikada bağımsızlığı Türkiye’nin hedefleri arasında sıraladı.
