Gazete Kritik Siyaset DSÖ’den Hantavirüs Açıklaması: “Daha Fazla Vaka Bekliyoruz”

DSÖ’den Hantavirüs Açıklaması: “Daha Fazla Vaka Bekliyoruz”

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Madrid’de İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile düzenlediği basın toplantısında hantavirüs vakalarına ilişkin son durumu değerlendirdi. Tedros, salgın doğrulanmadan önce yolcular arasında yoğun temas yaşandığını belirterek yeni vakaların görülebileceğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile Madrid’de bir araya geldi. Başbakanlık konutu Moncloa’da gerçekleşen görüşmenin ardından iki isim ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantının ana gündem başlıklarından biri, son günlerde kamuoyunun dikkatle takip ettiği hantavirüs vakaları oldu. DSÖ Genel Direktörü Tedros, mevcut tabloya ilişkin değerlendirmelerde bulunarak küresel sağlık riskiyle ilgili son bilgileri paylaştı.

Tedros, Dünya Sağlık Örgütü’nün mevcut değerlendirmesine göre küresel sağlık riskinin düşük seviyede olduğunu ifade etti. Ancak buna rağmen vaka takibinin dikkatle sürdürüldüğünü belirten Tedros, özellikle temaslı kişilerin gözetim altında tutulduğunu vurguladı.

11 Vaka Bildirildi, 3 Kişi Hayatını Kaybetti

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, şu ana kadar 3 ölüm dahil toplam 11 hantavirüs vakasının bildirildiğini açıkladı. Tedros, bildirilen vakaların tamamının aynı gemide bulunan yolcular veya mürettebat arasında görüldüğünü söyledi.

Açıklamaya göre 11 vakanın 9’unda Andes virüsü doğrulandı. Diğer 2 vaka ise muhtemel vaka olarak değerlendiriliyor. DSÖ, şüpheli ve doğrulanmış vakaların daha fazla bulaşma riskini azaltmak amacıyla sıkı tıbbi gözetim altında izole edildiğini bildirdi.

Tedros, mevcut vakaların yakından takip edildiğini ve gerekli sağlık önlemlerinin alındığını belirtti. Bu süreçte hem doğrulanmış vakaların hem de şüpheli kişilerin kontrol altında tutulmasının, olası yeni bulaşmaların önüne geçmek açısından kritik öneme sahip olduğu ifade edildi.

Tedros: “Daha Fazla Hantavirüs Vakası Bekliyoruz”

Basın toplantısında gazeteciler, DSÖ Genel Direktörü Tedros’a “Daha fazla hantavirüs vakası olur mu?” sorusunu yöneltti. Tedros, bu soruya verdiği yanıtta yeni vakaların görülme ihtimaline dikkat çekti.

Tedros, Hondius gemisindeki ilk vakanın 24-25 Nisan civarında doğrulandığını belirterek, salgın doğrulanmadan önce yolcular arasında yoğun temas yaşandığını söyledi. Bu nedenle daha fazla hantavirüs vakasının ortaya çıkabileceğini ifade etti.

DSÖ Genel Direktörü, “Salgın doğrulanmadan önce yolcular arasında yoğun temas olduğu için daha fazla hantavirüs vakası bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

Bu değerlendirme, özellikle gemide bulunan yolcular ve mürettebat açısından sağlık takibinin önemini bir kez daha gündeme getirdi. Tedros’un açıklamalarına göre, vaka sayısında artış ihtimali mevcut olsa da küresel sağlık riski şu aşamada düşük olarak değerlendiriliyor.

Kuluçka Süresi 4 ila 8 Hafta Arasında

Tedros, hantavirüsün kuluçka süresine de dikkat çekti. DSÖ Genel Direktörü, hantavirüsün kuluçka döneminin 4 ila 8 hafta arasında olduğunu belirtti. Bu nedenle, temaslı kişilerde yeni vakaların ilerleyen haftalarda ortaya çıkabileceği değerlendiriliyor.

Salgının doğrulanmasından önce gemideki yolcuların ve mürettebatın birbiriyle temas halinde olması, yeni vakaların tespit edilme ihtimalini artıran en önemli unsur olarak öne çıkıyor. Bu nedenle sağlık ekiplerinin temaslı kişileri yakından izlemeyi sürdürdüğü belirtildi.

DSÖ’den Yakın Takip Mesajı

Madrid’de düzenlenen basın toplantısında verilen mesajlarda, mevcut durumun kontrol altında tutulması için izolasyon ve tıbbi gözetimin sürdürüldüğü vurgulandı. DSÖ, küresel riskin düşük olduğu değerlendirmesini korusa da yeni vaka ihtimaline karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.

Tedros’un açıklamaları, hantavirüs vakalarının yalnızca mevcut sayılar üzerinden değil, temas geçmişi ve kuluçka süresi dikkate alınarak değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koydu. Bu kapsamda, doğrulanmış ve şüpheli vakaların izole edilmesiyle bulaşma riskinin en aza indirilmesi hedefleniyor

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *