CHP Erzurum Heyeti Bağımsızlık Mücadelesinin 101. Yılında Erzurum'da

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve bağımsızlığının mihenk taşlarından olan Erzurum Kongresi 101 yaşında. 23 Temmuz 1919 tarihinde bölgesel toplanan Kongre, aldığı kararlar itibariyle ulusal bağımsızlığımızın önemli adımlarından biri olmuştur.

SİYASET 23.07.2020, 12:39 23.07.2020, 12:41
CHP Erzurum Heyeti Bağımsızlık Mücadelesinin 101. Yılında Erzurum'da

CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun görevlendirmesi üzerine TBMM Divan Katip Üyesi, Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Tokat Milletvekili Kadim Durmaz ve Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya Erzurum Kongresinin 101. yıldönümünde düzenlenecek programlara katılmak üzere Erzurum’a gitti.

Tokat Milletvekili Kadim Durmaz kente gerçekleştirilecek etkinliklerden önce bir açıklama yayınladı: Vatanın bölünmez bütünlüğü ve bağımsızlığımızın sembolü Erzurum Kongresi’nin 101. yılını kutlamak üzere kente geldiklerini ifade eden Durmaz: “Erzurum Kongresi, ülkemiz, emperyalist postallar altında çiğnenirken işgale karşı bir direnme çağrısıdır! İşgale sessiz kalan saltanat rejimine karşı bir milli irade beyanıdır. Ulusal birlik ve bağımsızlığımızın simgesi olan TBMM’nin kuruluş manifestosudur…” dedi.

Açıklamasının devamında Erzurum kongresini Amasya Genelgesi’nden sonra Milli Mücadele’nin ikinci adımı olan ve bir bağımsızlık meşalesi olarak değerlendiren Durmaz; “Kongre’de manda ve himayenin kesin olarak reddedilerek ilk kez ulusal bağımsızlığın koşulsuz olarak gerçekleştirilmesine karar verilmiştir. Diğer yandan milli iradeye yapılan vurgu ile Türkiye Cumhuriyeti’nin de kuruluş felsefesini ve yönetim biçimini belirleyen bir nitelik taşımaktadır” dedi.

Kongre’de ilk kez millî sınırlardan bahsedildiğini hatırlatan Durmaz, Mondros Ateşkes Antlaşması'nın imzalandığı anda Türk vatanı olan toprakların parçalanamayacağının açıklanması, Türkiye halkına olan büyük bir güvenin de ifadesidir, dedi.

Erzurum Kongresi’nin Mustafa Kemal'in sivil olarak görev aldığı ilk çalışma olduğu da vurgulayan Durmaz; “Erzurum Kongresi’nde Mustafa Kemal Atatürk’ün, kurtuluşumuzun lideri olarak öne çıkması da ayrı bir öneme haizdir. Bu anlamda vatanın bölünmez bütünlüğünü savunan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı, minnet ve özlemle anıyorum.” dedi.

Yorumlar (0)