CHP'Lİ MAHMUT TANAL: 703 SAYILI KHK İLE ERDOĞAN MEDYA PATRONU DA OLACAK

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, 703 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün Cumhurbaşkanlığına bağlanmasının sakıncalarını dile getirdi. Tanal, “Basın mensuplarının akreditasyon almakta en çok zorlandıkları kurum Cumhurbaşkanlığı idi. Şimdi ise direkt olarak o kuruma bağlı olmak, medya kurumları arasında endişe yaratmıştır” dedi.

Vekil Haberleri 13.07.2018, 10:36 13.07.2018, 10:36
CHP'Lİ MAHMUT TANAL: 703 SAYILI KHK İLE ERDOĞAN MEDYA PATRONU DA OLACAK

703 sayılı KHK’ya göre Basın Enformasyon Genel Müdürlüğü kapatılarak Cumhurbaşkanlığı İletişim Bakanlığı’na devredildi. Daha önce Başbakanlık'a bağlı olan ve gazetecilerin sarı basın kartı aldığı Basın Enformasyon Genel Müdürlüğü Cumhurbaşkanlığı İletişim Bakanlığı'na devredildi. CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünce basın mensuplarına verilen sarı basın kartı meselesinin özellikle muhalif medya kuruluşlarında soru işaretleri yarattığını ifade etti. Bakanlıklara, Cumhurbaşkanlığına ve resmi kurumlara akreditasyon (izleme onayı) şartı üzerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın istemediği bir medya kuruluşu veya basın mensubunu akredite etmeyeceğini dile getiren Tanal, sözlerine şöyle devam etti:

“Basın mensupları ve basın kuruluşlarının akreditasyonu önceden Başbakanlığa bağlı Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından veriliyordu. Şimdi ise Cumhurbaşkanlığına bağlı İletişim Bakanlığı’na devredildi. Basın kuruluşlarının haber alma özgürlüğü, basın kartı almaları artık Cumhurbaşkanlığına bağlıdır. Cumhurbaşkanının istemediği basın mensubu artık basın kartı alamayacak. Basın kartı alamayan basın mensubu ise resmiyette basın mensubu sayılmayacak. İçeride tutuklu olan gazetecilerin basın kartları tek tek iptal edilecek. Böylece içeride tutuklu olan basın mensubu yoktur diyebilecekler. Yani 703 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aynı zamanda medya patronu da olacak. Medyayı daha derinlemesine dizayn edebilecek. Basın özgürlüğü, halkın haber alma özgürlüğü sekteye uğrayacak. Basın kartı alamayan basın mensupları sektörde çalışamayacak. Akredite edilmeyen basın kuruluşlarının haber akışı kesilecek. Medya sektörünü maalesef ki büyük sorunlar bekliyor. Yasama Yürütme ve Yarıdan sonra 4. Güç dediğimiz Basın artık, Cumhurbaşkanının kontrolündedir. Basın iktidarı denetlemeli ve halka olanı objektif bir şekilde yansıtmalıdır. Halk ile iktidar arasında köprü görevi görmesi gereken basın ne yazık ki son dönemlerde iktidarla halk arasındaki perde görevini görmektedir.”

Yorumlar (0)