CHP'Lİ CANDAN YÜCEER:YURTDIŞINDA İŞ YAPAN GİRİŞİMCİ VE MÜTEAHHİTLERİN SORUNLARI ÇÖZÜM BEKLİYOR

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanıtlaması istemiyle yurtdışında iş yapan girişimcilerin ve müteahhitlerin sorunlarına ilişkin TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi. Soru önergesine ilişkin bir açıklama yapan Yüceer yurtdışında iş yapan girişimcilerin sorunlarının çözüm beklediğini, Dışişleri Bakanlığının bu insanların hak ve menfaatlerini gözetmediğini, yıllardır hak edişlerini alamayan girişimci ve müteahhitler olduğunu, Bakanlığın buna seyirci kaldığını belirtti.

Vekil Haberleri 24.12.2018, 13:00 24.12.2018, 13:00
CHP'Lİ CANDAN YÜCEER:YURTDIŞINDA İŞ YAPAN GİRİŞİMCİ VE MÜTEAHHİTLERİN SORUNLARI ÇÖZÜM BEKLİYOR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi veren Yüceer, “T.C. uyruklu gerçek ve tüzel kişilerin yabancı devletler ve uluslararası kuruluşlar karşısındaki hak ve menfaatlerini korumanın, bu alanlarda diplomasi ve konsolosluk himayesi sağlamanın Dışişleri Bakanlığının Görevleri arasında bulunduğunu ancak bu görevin yerine getirilmediğini” ifade etti.

BAKANLIĞINIZ HAK EDİŞLERİNİ ALAMAYAN GİRİŞİMCİ VE MÜTEAHHİTLER İÇİN NE YAPIYOR?

Yıllardır hak ettikleri paraları tahsil edemeyen girişimciler ve müteahhitler olduğunun altını çizen Yüceer, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na “Bakanlığınıza, yapılmış olan sözleşmelerden kaynaklı alacağını taraf ülkelerden tahsil edemediği için kaç gerçek ve tüzel kişi tarafından başvuru yapılmıştır? Bakanlığınız tarafından bu başvurulara istinaden hangi işlemler tesis edilmiştir? Alacaklarını tahsil edemediği için mağdur olan Türkiye Cumhuriyeti uyruklu gerçek ve tüzel kişilerin alacaklarının tahsili için Bakanlığınız tarafından ilgili ülkeler nezdinde hangi girişimler yapılmıştır” sorularını yöneltti.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMIYOR

Soru önergesine ilişkin yaptığı açıklamada Yüceer, savaş, çatışma, rejim değişikliği gibi nedenlerle alacakların tahsil edilememesini bir yere kadar anlamanın mümkün olduğunu ama “herhangi bir sorun olmayan ülkelerde de, örneğin Türki Cumhuriyetlerde bu oluyorsa, girişimciler alacaklarının tahsili için uluslararası tahkim dahil her süreci geçtikleri halde alacaklarını alamıyorsa dışişleri bakanlığı üzerine düşeni yapmıyor demektir“ dedi.

MAĞDURİYETLERE ÇÖZÜM BULUNMALI

4009 sayılı Dışişleri Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunda Türkiye Cumhuriyeti uyruklu gerçek ve tüzel kişilerin yabancı devletler nezdinde hak ve menfaatlerini koruma görevi olduğunun, bu kişilere diplomasi ve konsolosluk himayesini sağlanması gerektiğinin açık biçimde yazdığını belirten Yüceer, “ancak girişimci ve müteahhitler konsolosluklar ve büyükelçilikler kanalıyla haklarını aradıklarında yanıt dahi verilmiyor. Bu mağduriyetlerin giderilmesi için Bakanlık üzerine düşeni yapmalıdır” dedi

 

Yorumlar (0)