27.11.2019, 16:42

KAN ŞEKERİ DÜŞÜKLÜĞÜ (HİPOGLİSEMİ)

Kan şekerinin ölçümlerde 50 mg/dl altı olmasına  hipoglisemi denilir.Diyabetli olup ilaç ya da insülin kullananlarda ise kan şekerinin 70 mg/dl altında olması hipoglisemi olarak  adlandırılır.Hipoglisemi bir hastalık olmayıp glukoz ve insülin metabolizmasındaki düzensizlikten meydana gelir.Hipoglisemi çoğu zaman diyabet hastalığının erken dönem belirtisi olabilir. Aşırı stres, ağır egzersiz durumlarında ve yeterli  kalori veya karbonhidrat alınmadığı durumlarda da hipoglisemi izlenebilir.Böbreküstü bezleri ve tiroit   bezleri gibi endokrin organların ürettiği hormonların fazlalığında veya azlığında da  hipoglisemi izlenebilir.Bu sebeple hipoglisemiden yakınan bir hasta endokrin hastalıklar  açısından değerlendirilmelidir.Endokrin organ fonksiyonlarında bir patoloji saptanmadığında  kişinin  diyabet adayı olabileceği düşünülmelidir.
Hipogliseminin en erken belirtileri terleme, huzursuzluk, carpıntı, sinirlilik , başdönmesi  ve bulanık  görmedir.


Kan şekeri düşük olması durumunda uyku halinden  bilinç kaybı ve komaya kadar ilerleyen bir tablo gözlenebilir.Bu sebeple  hipoglisemi acil bir olaydır ve tıbbi müdahele gerektirir.

Diyabete   bağlı  kan şekeri düşüklüğü olduğunda  ve hasta bunu hissettiğinde 15-20 gr glukoz  yani 4-5 adet  kesme şeker yada  2 tatlı kaşığı toz şeker yada  200 ml meyve suyu  alınmalıdır .15 dakika  sonra  kan şekeri ölçülüp  yine  düşükse  bu tedavi tekrar edilmelidir.Buna rağmen kan şekeri düşme eğiliminde hastane şartlarında  parenteral dextroz verilmeli yada  glukagon denilen kan şekerini yükselten tedavi uygulanmalıdır.


Bazen diyabetli hastalarda  hipoglisemi belirtisi olmadan kan şekeri ölçüldüğünde hipoglisemi saptanabilir. Bu  durum hipoglisemiyi farketmeme olarak adlandırılır.Hipoglisemiyi farketmeme her diyabetlide gözlenmeyip, daha çok uzun yıllar diyabeti olan bireylerde görülür. Diyabete  bağlı sinir hasarış sıkı glisemi kontrolü, bazı kalp ve tansiyon ilaçları hipoglisemiyi farketmeme nedeni olabilmektedir. 
Hipoglisemiyi farketmeyen diyabetlilerin sık kan şekeri ölçümü yapması ve belirti olmamasına karşın ölçüm sonucunda hipoglisemi saptanırsa derhal hipoglisemi tedavisini yapmaları gerekir.
 

Yorumlar (0)