İzmir’in Bornova ilçesinde kurulan Işıkkent Hayvan Pazarı’ndaki besiciler artan yem, saman, çadır ve ulaşım maliyetlerinden dolayı ciddi zarar ettiklerini ifade ederek, durumun sürdürülemez olduğunu; devletin hayvancılığa desteğini artırmaması durumunda birkaç yıl içinde pazarda hayvan kalmayacağını söyledi.
Bornova Belediyesi’nin pazarda düzenli ilaçlama yapması, temizlik hizmetleri ve pazarı düzenli tutması ise besicilerce olumlu karşılanıyor.
“Malımızı sattık, para yok”
Hayvanlarını satmasına rağmen kazanç elde edemediğini söyleyen Ahmet Dirmizoglu, sıkıntılarını şöyle anlattı:
“30 baş getirdim, 5-6 baş malım kaldı. Maliyetler yüksek, insanların alım gücü yok. Para dönmüyor. Zaten krediyle çalışıyoruz. Bunu satacağız, borcumuzu ödeyeceğiz. Bize kalan bir şey yok. Sıfır, elde sıfır. Geçen yıl maliyet daha düşüktü. Şimdi maliyet yükseldi. Malımızı sattık, para yok. Maliyetler yüksek. Yemin çuvalı 800 lira."
“3-4 sene sonra hayvan gelmez”
Mehmet Yasin Yılmaz, yurttaşlarda para olmadığını, kurban alamadıklarını belirtti. Maliyetlerin yüksek olması nedeniyle hayvanların pahalı olduğunu kaydeden Yılmaz, yer maliyetlerinin, yem ve saman fiyatlarının yükseldiğine işaret etti. Kışların 6 ay devam ettiği Doğu Anadolu Bölgesi'nden geldiğini söyleyen Yılmaz, hayvanlara kışın zorlukla baktıklarını açıkladı. Maddi açıdan şu anda çok zor durumda olduklarını söyleyen Yılmaz, Tarım ve Orman Bakanlığının besicilere ve çiftçilere destek vermesini talep etti.
“Piyasada canlılık yok”
Toprak Yılmaz ise 28 hayvanla pazara geldiğini ifade ederek "Benim satışlarım aldığım fiyata göre gene iyi. Zarar etmedim ama fazla kar da ettim diyemem" dedi.
Çiftçiye verilen desteğin artırılması gerekirken yıldan yıla azaldığını kaydeden Yılmaz, yurt dışından getirilen hayvanların piyasaya "canlılık katmak yerine ölülük kattığını" söyledi. Yurt dışından gelen hayvanların kalitesiyle yerli besicinin hayvanlarının kalitesinin aynı olmadığını söyleyen Yılmaz, ithal hayvanların ayrıca yurda hastalık getirdiğini söyledi.
"Bu sene zarardayız"
Hayvan pazarındaki besicilerden Muhammed Bahadır ise hayvanlarını satamadığından şikayetini şu sözlerle dile getirdi:
“80 tane kuzu ile koç getirdik. Satış yok, bir şey yok. Vallahi kimse almıyor. Fiyatlar pahalı, yer pahalı, her şey pahalı. Belediye bir şey yapmıyor. Kesim yok bu sene. Yani mağduruz.”
Hayvanların 6 ay kapalı alanda kaldığını, yemin torbasının bin lira olduğunu kaydeden Bahadır, maliyetlerin ise yüksek olduğunu, zarar ettiklerini söyledi.
Bahadır, devlet desteğinin olmaması halinde kimsenin hayvancılık ve tarımla uğraşmayacağını ifade ederek, "Bu sene hiçbir şey yok, tamamen zarardayız. Seneye hiç kimse bence gelmez, gelecek sene kurban görmeyiz. Mesela biz Ağrı'dan geldik, seneye artık bu fiyatlardan dolayı hiç gelemeyiz. Devlet bize destek vermezse olmaz" diye konuştu.
“Geçen sene tosun aldık, bu sene küçükbaş”
Kurban almak üzere pazara gelen Ferhat Yıldız ise bütçesinin küçükbaş kurbanlık için yeterli olduğunu belirterek “Biz küçükbaş düşünüyoruz. Bütçe ona el veriyor şu anda. Geçen sene de şartları zorladık, büyükbaş aldık. Ama bu sene küçükbaşa mecbur kaldık” dedi.