ABD Başkanı Donald Trump, İran’la yürütülen anlaşma sürecine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Trump, ABD, İran ve adı geçen diğer ülkeler arasında sürdürülen görüşmelerde anlaşmanın büyük ölçüde üzerinde mutabakata varıldığını belirtti. Sürecin artık nihai onay aşamasına geldiğini ifade eden Trump, anlaşmanın son ayrıntıları üzerinde çalışıldığını açıkladı.
Trump’ın Truth Social hesabından yaptığı paylaşım, Washington ile Tahran arasında yürütülen diplomatik temasların geldiği noktayı göstermesi bakımından öne çıktı. ABD Başkanı, paylaşımında anlaşmanın temel başlıklarında uzlaşmaya varıldığını ve metnin son unsurlarının yakın zamanda duyurulacağını belirtti.
“Anlaşma büyük ölçüde üzerinde uzlaşıldı”
Trump, açıklamasında anlaşmaya ilişkin sürecin önemli ölçüde tamamlandığını vurguladı. ABD Başkanı, “Anlaşma büyük ölçüde üzerinde uzlaşıldı, Amerika Birleşik Devletleri, İran İslam Cumhuriyeti ve adı geçen diğer çeşitli ülkeler arasında nihai onay aşamasında” ifadelerini kullandı.
Bu açıklama, ABD ile İran arasında üzerinde çalışılan mutabakatın diplomatik temaslar açısından kritik bir eşiğe geldiğini ortaya koydu. Trump’ın ifadesine göre, taraflar anlaşmanın ana çerçevesi üzerinde büyük ölçüde mutabık kaldı. Ancak nihai onay ve son detaylara ilişkin görüşmelerin sürdüğü belirtildi.
Hürmüz Boğazı anlaşma kapsamında açılacak
Trump’ın paylaşımında en dikkat çeken başlıklardan biri Hürmüz Boğazı oldu. ABD Başkanı, görüşmeleri süren mutabakat çerçevesinde Hürmüz Boğazı’nın da açılacağını duyurdu. Trump, “Anlaşmanın birçok unsuruna ek olarak Hürmüz Boğazı açılacak” sözleriyle bu başlığın anlaşma kapsamındaki önemli maddelerden biri olduğunu ifade etti.
Hürmüz Boğazı’na ilişkin açıklama, anlaşmanın yalnızca ABD ve İran arasındaki diplomatik ilişkilere değil, bölgesel geçiş hatları ve güvenlik başlıklarına da uzandığını gösterdi. Trump, anlaşmanın birçok unsur içerdiğini belirtse de bu unsurların ayrıntılarına ilişkin kapsamlı bir bilgi paylaşmadı.
Nihai unsurlar yakında açıklanacak
ABD Başkanı Trump, anlaşmanın son ayrıntıları üzerinde çalışmaların devam ettiğini söyledi. Metnin nihai unsurları ve detaylarının yakın zamanda kamuoyuna açıklanacağını belirten Trump, sürecin tamamlanmasına yönelik beklentiyi artırdı.
Trump’ın açıklamasına göre anlaşma, ABD, İran ve süreçte adı geçen diğer ülkeler arasında nihai onay aşamasında bulunuyor. Bu nedenle diplomatik temasların son bölümünde teknik ve siyasi detayların netleştirilmesi bekleniyor. Anlaşmanın hangi başlıkları içereceği ve taraflar arasında nasıl bir çerçeve oluşturacağı ise yapılacak açıklamayla netleşecek.
Netanyahu ile görüşme de gündeme geldi
Trump, aynı paylaşımında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ayrı bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini de duyurdu. Netanyahu için “Bibi” ifadesini kullanan Trump, görüşmenin “çok iyi geçtiğini” belirtti.
ABD Başkanı’nın İran anlaşmasına ilişkin açıklamasıyla aynı paylaşımda Netanyahu görüşmesine de yer vermesi, diplomatik sürecin bölgesel boyutuna dikkat çekti. Trump, görüşmenin içeriğine dair ayrıntı paylaşmazken, görüşmenin olumlu geçtiğini ifade etmekle yetindi.
Gözler anlaşmanın resmi duyurusunda
Trump’ın açıklamaları, İran’la yürütülen anlaşma sürecinde son aşamaya gelindiği mesajını verdi. ABD Başkanı’nın “büyük ölçüde uzlaşıldı” ve “nihai onay aşamasında” ifadeleri, anlaşmaya ilişkin beklentiyi artırdı.
Hürmüz Boğazı’nın açılacağına yönelik açıklama ise sürecin en çok dikkat çeken başlığı oldu. Anlaşmanın son detaylarının yakın zamanda duyurulacağını belirten Trump’ın açıklamaları sonrası, gözler taraflardan gelecek resmi bilgilendirmelere çevrildi.