24.08.2018, 06:23

Diyette Yo-Yo etkisi nedir?

Diyet yapan herkes kilo verme işine başlarken çok kararlıdır. Karar dereceniz ve hırsınız istediğiniz hedefe ulaşma sürenizi belirler. Diyet yapan her insan bir şekilde kilolarını verebiliyor. Ve bunların yüzde sekseni verdiği kiloları geri almaktan kurtulamıyor. Neden geri alıyorlar? Verdiği kiloları geri almayanlar bunu nasıl başarıyorlar?

Kilonuz ne kadar fazla ise rahatsızlığınız o kadar yoğun olur. Ve buna bağlı kilo verme konusunda aceleci davranırsınız. Önemli olan bu aceleci ve rahatsız ruh halinde iken kilo verme konusunda doğru yöntemi bulabilmek. Yanlış yöntemler sonunda tekrar kilo almanız kaçınılmaz. Hatta başladığınız kiloların çok üzerine çıkmanız son derece doğal.

Yanlış yöntemler: Hırstan, aceleden ve içinde bulunduğunuz durumdan bir an önce kurtulma isteği ile gözünüzü karartıp; ne olursa, sağlıklı sağlıksız, kalıcı, geçici hiç önem vermeden olabildiğince hızlı ne yöntem varsa ne ilaç üretildi ise cup atlamakla başlıyor. Her zorluğa katlanırım, her şeyi yaparım atmosferinde sürüyor. Çok aç kalmak, çok düşük kalorili ve ilginç diyetler yapmak, aşırı ve ölçüsüz spor yapmak, büyük sabır ve yoğun mücadele ile noktalanıyor. Sonuçta büyük zorluklarla kilolar veriliyor. Gerek problemin bitmesinin verdiği rahatlama, gerek kilo verirken çekilen sıkıntılardan kurtulma eski alışkanlıklara dönülmesini kolaylaştırıyor.  Vücudunuzun yetersiz ve tek yönlü beslenmesi ile aşırı hırpalanması metabolizmanızı yavaşlatıyor. Daha verdiğiniz kilonun keyfini süremeden inceldiğinizi hissedemeden kolayca kilolarınızı geri almaya başlıyorsunuz. Geriye sayım öyle hızlı ve kendiliğinden oluyor ki durduramıyorsunuz. Onca emek, onca sıkıntı boşa gidiyor. Gene aynı noktaya hatta bazen daha yüksek kilolara geliyorsunuz. Yağ oranınız daha da yükseliyor. Kas kütleniz ve su seviyeniz azalıyor. Sosyal, psikolojik ve fizyolojik açıdan büyük darbe alıyorsunuz. Hayata bakışınız, yaşama sevinciniz etkileniyor.

Kilo vermede doğru yöntem: Diyete başlarken hırslı ve kararlı olmak çok güzel, başarı şansınızı arttırır. Ancak ayaklarınız yere basmalı ve mantığınızı hiçbir zaman devre dışı bırakmamalısınız. Kilo verme yöntemini seçerken asla sağlığınızdan ödün vermeyin. Kararınız, diyete başlama sonra bırakma olmamalı. Amacınız Sağlıklı beslenmeyi öğrenmek, bu bilgiler ışığında kişisel beslenme alışkanlıklarınıza ve zevklerinize uygun yeni beslenme örüntüsü oluşturmak olmalı. En doğru ve sağlıklısı, fazla kilolarınızı yavaş ve dengeli bir şekilde yağ ağırlıklı vermek, sonra da sağlıklı beslenmeye devam ederek sağlıklı vücut ağırlığınızı korumaktır.

Kilo verirken de verdiğiniz kiloyu korumak için de harcadığınız enerji büyük önem taşır. Sağlığınız ve sosyal şartlarınızın elverdiği ölçüde aşırı zorlanmadan günlük enerji harcamalarınızı yüksek tutmalısınız. Düzenli ve tempolu yürüyüş, kültürfizik vb. gibi hareketler yapabilirsiniz.  

Nasıl olsa bir  iki kilodan kilodan bir şey olmaz deyip, eskisi gibi kontrolsüz yemeğe mi başlayacağız? Bu kadar çaba harcadıktan sonra tabii ki HAYIR! Çünkü, eski alışkanlıklara dönmenin, verilen kiloları da geri getireceğini hatırlatmak istiyorum. “Yine mi diyet yapmam gerekiyor?”, “Ben hiçbir zaman, istediğim gibi yemek yiyemeyecek miyim?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Tabii ki istediğimiz, sevdiğimiz, keyif aldığımız besinleri tüketebileceğiz. Ancak, kilo almak istemiyorsak enerji dengesini sağlamak çok büyük önem taşıyor.Bir ömür boyu sağlıklı yaşam ve beslenme alışkanlığı edinmeniz ümidiyle...

 

 

Dyt.  Asena  Güneş

Yorumlar (0)