23.02.2018, 10:31

Beslenmede Sık Yapılan Hatalar Nelerdir?

Her yıl mart ayından itibaren kilo vermeyle ilgili mesai başlar. Oysa sağlıkta ‘sezon’ olmaz. Pek çok kişi diyette beş önemli hataya düşer. Bu hatalarla başarılı bir diyet mümkün olmaz. Bu ortamda bilimsel veriler ışığında söylediklerimiz doğru olsa da sabır, emek ve inanç gerektirdiği için bazen kulak arkası ediliyor. Diyet yapılırken en çok gözlemlediğim hataları sizlerle paylaşmak istedim.


Her Gün Tartılmak

Diyeti uygulamaya başlayınca merak içerisinde olduğumuz için her gün tartılırız. Gün içerisinde bile ödem artışı, kabızlık gibi kiloyu etkileyebilen değişimler ile tartıya çıktığınızda kendinizi kilo almış olarak görebilirsiniz. Bu durum sizin motivasyon kaybınıza neden olabilir. Haftada 1 kez tartılmanız kilo kontrolünüz için yeterli olacaktır.

Meyvede şeker fazla asla yememeliyim!

Meyveler fazla miktarda şeker içerirler ancak porsiyon kontrolü yapılarak tüketilmesi gün içinde alınması gereken karbonhidrat, vitamin ve minerali sağlar. Aynı zamanda antioksidan miktarları yüksek olduğu için metabolizmayı hızlandırır ve bağışıklık sisteminizi güçlenmesine yardımcı olarak hastalıklara karşı koruma oluşturur.

Aç Kalmak Çözüm Değil

Hızlı kilo vereyim derken aç kalmak hataların başında geliyor. Kilo kaybı hızının haftada, vücut ağırlığına göre orantılı olarak ortalama yarım ile bir buçuk kilo arasında olması önerilir. Hızlı kilo vermek kas kayıplarına neden olabileceği gibi aynı zamanda kilo verdikten sonra hızlı bir şekilde bu kiloları almanıza neden olur.

Ekmek kilo aldırır

Ekmek temel enerji kaynağımız olan kompleks karbonhidratların en önemli kaynağıdır. Ekmek yemeyen kişilerin yine tahıl grubunda olan tahıl ürünlerini, makarna, pilav gibi yemekleri daha çok tükettikleri gözlenmektedir.

 

Light ürünlerin kalorisi yoktur, istenildiği kadar yenilebilir

Light ürünlerin kalorisi sıfır demek değil, kalorisi azaltılmış demektir. Bazı diyet ürünlerin kalorisi fazla ve tuzu kısıtlanmış olabilir. Bazı diyet ürünlerinde de şeker yerine tatlandırıcı kullanılmıştır, ancak yağ ve un oranı artmıştır. Diyet ürünler diyete sadece yardımcıdır. Önerildiği kadar tüketilmelidir.

 

Kilo vermek için zeytinyağlı yemeklerden istenildiği kadar yenilebilir

Zeytinyağı ile yapılan yemekler sağlıklıdır ama kalorisiz değildir. Zeytinyağı da bir çeşit yağdır.Eğer zeytinyağı tüketimini azaltmıyorsanız kilo veremezsiniz.

 

Akşam 18.00’den sonra bir şey yenilmemelidir

Her bireyin yaşam tarzı farklıdır ve sabah uyanma akşam yatma, iş saatleri değişkendir. Saat 20.00’de evine gelebilen bir birey bu kurala uyacak olsaydı, öğle yemeğinden sonra yediği küçük bir ara öğünle tüm akşamını geçirecekti. Bir süre sonra sürekli atıştırmalıklarla karnını doyurmayı tercih edecek ve hem sağlıksız hem de kilo yapıcı yiyecekler tercih edecekti. Akşam saat 21.00’de uyuyan bir birey için bu saat belki doğru olabilir. Ama gece 24.00 de uyuyan bir kişi için çok erken bir saat olacaktır. Diyetler bireye özgüdür ve onun günlük yaşantısına uyum sağlamalıdır.

 

Sabahları aç karnına limonlu su veya greyfurt suyu içmek zayıflatır

Hiçbir besin yağ yakmaz. Kafein içeren besinlerin kısa süreli metabolizmayı artırıcı özelliği vardır.Bu özellik vücuda alınan besinlerin yakımını hızlandırmaktadır. Fakat limon ve portakalın böyle bir özelliği yoktur. Limon ve greyfurtun asitli yapısı mide asidini artırarak, açlık hissini artırır. Limon ve greyfurtun bağırsakları çalıştırıcı özelliği vardır, ancak soğuk ya da ılık suyun veya limonlu suyun zayıflatıcı hiçbir etkisi yoktur.

 

Elma sirkesi içmek yağları eritir

Elma sirkesi asidik özelliktedir.Asit, midenin, özefagusun tahriş ederek, aynı zamanda mide asidi miktarını artırarak açlığı uyarır ve reflü gibi ciddi bir hastalı tetikleyebilir.Sirke sadece tat vermek için kullanılmalıdır.

 

Yorumlar (0)