08.09.2017, 10:18

ALKALİ BESLENME

Geçtiğimiz haftayla beraber geride bıraktığımız Kurban Bayramı gibi sofralarda et tüketimini zirveye ulaştırdığımız günlerde vücudun asit yükü artar. Vücutta solunum sindirim gibi sıradan olaylarda bile vücut PH ı dediğimiz vücudun asidik bazik derecesini gösteren değer değişikliğe uğrar. Asidite artınca kendimizi yorgun hisseder, daha kolay yağ depolarız. İşte tam da bu noktada alkali beslenme dediğimiz bazik yükteki yiyeceklere sofralarımızda ağırlık vererek bu gereksiz asit yükünden kurtulabiliriz.

Asit yükü artarsa ;

Vücudun yağlanması artar ve yağ yakmak zorlaşır.
Osteoporozun ( kemik erimesi) başlıca nedeni diyetteki kalsiyum eksikliği değil, vücudun asitleri tamponlayabilmesi için kemiklerden kalsiyum çekmesidir. Üstelik kemiklerden çekilen kalsiyum, fosfor gibi mineraller sadece kemikleri zayıflatmakla kalmaz, vücudun ana asit baz dengesini ayarlayan böbreklerde de taş oluşum riskini arttırır.
Vücudun asit yükünü azaltmasını sağlayan bir diğer bileşik de proteinlerdir. Özellikle de Glutamin amino asidi bu iş için kullanılır. Vücuttaki asidi azaltmak için vücut kaslardaki glutamini tampon madde olarak kullanır ve böylece kas dokusu kaybı görülür.


ASİDİK VE BAZİK BESİNLER

Besinlerin alkali oluşunu sindirilirken nasıl parçalandığı belirler. Sirke, portakal limon, greyfurt gibi turunçgiller asidik görünmesine rağmen bazik besinlerdir.


Tahıllar, et ve süt ürünlerinin fazla alımı ve yeterli ölçüde nötralize edici sebze ve meyvenin beraberinde alınmaması asidik beslenmeyi artırır.


Ispanak, kabak, kereviz, marul gibi sebzeler bazik içeriği yüksek sebzelerdir.
Fasulyeler; mercimek ve bezelyeye oranla daha bazik etkilidir.
İşlenmiş yağlı krem peynirlerin asit oranı çok yüksektir.
Yumurta sarısı beyazına oranla daha asidiktir.
Süt ürünlerinin asit oranı en düşük olanları tam yağlı süt ve yoğurttur.
Kefir mayası nötr etkiye sahiptir.
Patates, havuç, brüksel lahanası gibi garnitürler kırmızı etin yanında asiditeyi azaltan iyi birer seçenektirler.
Besinleri topluca sınıflandırdığımızda ise tablo şöyledir:

Alkali Besinler

Sebzeler
Meyveler
Yeşil Çay


Asidik Besinler

Balık
Hindi
Tavuk
Kurubaklagiller
Et
Tam tahıllı besinler
Meşrubatlar
Yapay tatlandırıcılar
Nötr Besinler

Kuruyemişler ve yağlı tohumlar
Sıvıyağlar
Margarinler

 

 

Yorumlar (0)