Norveç'e bağlı Svalbard Takımadaları'nda yaşamak isteyen Türk vatandaşları için önemli bir gelişme yaşandı. 1920 Svalbard Antlaşması'na taraf olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, diğer üye ülke vatandaşları gibi takımadalarda vize veya oturum izni almadan yaşama, çalışma ve mülk edinme hakkına sahip.

Svalbard'ın başkenti Longyearbyen'de şu anda az sayıda Türk yaşıyor. Bölgede madencilik, turizm ve araştırma faaliyetleri ön planda. Kutup gecesi ve kutup gündüzü gibi ekstrem doğa koşullarına sahip olan bölgede yaşamak isteyenlerin zorlu iklim şartlarına hazırlıklı olması gerekiyor.

Norveç İstatistik Kurumu verilerine göre, yaklaşık 2,500 kişinin yaşadığı Svalbard'da 50'den fazla ülkeden insan bulunuyor. Bölgede yaşamak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli konulardan biri, kendi geçimlerini sağlayabilecek bir iş veya gelir kaynağına sahip olmaları.

Svalbard'da yaşamak isteyen Türk vatandaşlarının, bölgeye gitmeden önce barınma ve iş imkanlarını araştırmaları, zorlu iklim koşullarına uyum sağlayabileceklerinden emin olmaları öneriliyor.