İzmir Milletvekili Müslüm Doğan:İş Kazaları Neden Önlenemiyor?

Doğan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının yanıtlaması istemiyle verdiği önergede iş kazalarının önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması ve sorumluların yargılanması ile ilgili bir çalışmanın yapılıp yapılmadığını, İş yerlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği kurullarının kurulması yönünde bir çalışmanın olup olmadığını ve çıkarılan İş sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na rağmen iş cinayetleri ve iş kazalarında ki artışın nedenini sordu.

YAŞAM 24.01.2017, 15:25 24.01.2017, 15:25
İzmir Milletvekili Müslüm Doğan:İş Kazaları Neden Önlenemiyor?

 

 

 

 

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, İzmir Aliağa'da yaşanan iş kazası sonrasında yaşanan maddi ve manevi kayıpların giderilmesi adına neler yapıldığını sordu.

 

Doğan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının yanıtlaması istemiyle verdiği önergede   iş kazalarının önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması ve sorumluların yargılanması ile ilgili bir çalışmanın yapılıp yapılmadığını, İş yerlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği kurullarının kurulması yönünde bir çalışmanın olup olmadığını ve çıkarılan İş sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na rağmen iş cinayetleri ve iş kazalarında ki artışın nedenini sordu.

 

 

 

 

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

           

Aşağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Mehmet MÜEZZİNOĞLU  tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasa’nın 98. ve TBMM içtüzüğü’ nün 96. Maddeleri gereğince saygılarımla arz ederim.

 

 

 

                                                                                                          Müslüm DOĞAN

                                                                                                          İzmir Milletvekili

 

 

 

 

 

Basına ve kamuoyuna yansıyan haberlere göre 30 Nisan 2016 tarihinde İzmir Aliağa’da PETKİM A.Ş ortağı SOKAR A.Ş’nin taşeronu İlk İnşaat Firması’nın alt taşeronu Doğsan İnşaat’ta yükleme işçisi olarak çalışmakta olan 19 yaşındaki Hasan Ülker, başına düşen kalas yüzünden 9 aydır bilinci kapalı bir şekilde yaşam mücadelesi vermektedir.

Basına yansıyan iddialara göre işverenlerin, mesaisi biten Hasan Ülker’e iş bitene kadar kalması için baskı yaptığı, işin acele ile gerekli önlemler alınmadan yapıldığını ve iş yerinde iş güvenliği uzmanının olmadığı belirtilmektedir. Yine iddialara göre olayın ardından başlatılan soruşturmada bilirkişi raporuna göre şirket sahibi kusurlu bulunmuş, vinç operatörünün yavaş çalışarak indirmesi gereken bir boruyu hızlı indirmesi sonucu kırılan kalasların Hasan Ülker’i ağır yaraladığı belirtilmiştir.  Bilirkişi raporunda vinçle yapılacak çalışmalarda alınacak güvenlik tedbirlerinin göz ardı edildiği belirtilmiştir. Yaşanan mağduriyetin maddi ve manevi olarak devam ettiği süreçte yargı sürecinde de ciddi sorunlar yaşanmaktadır.

 

Bu bağlamda;

 

1-      Basına yansıyan iddialar sonucunda bakanlığınız tarafından yapılan soruşturmanın kapsam ve içeriği nedir? Bilirkişi raporuna göre Bakanlığınızın yürüteceği faaliyetler neler olacaktır.

2-      Olayın yaşandığı yerde işçilere zorla fazla mesai yaptırıldığı iddiaları doğru mudur?Bu konuda almayı düşündüğünüz önlemler nelerdir?

3-      Kazanın yaşandığı yerde işçilere iş güvenliğiyle ilgili herhangi bir eğitim verilmediği iddiaları doğru mudur? İşçilere baret, demir uçlu ayakkabı gibi ekipmanların verilmediği doğru mudur?

Yorumlar (0)