TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın Çorlu Tren kazasıyla ilgili ilk kez konuştu: Yağış bilgisini meteorolojiden alamadık

TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın, Çorlu’da 25 kişinin yaşamını yitirdiği 341 kişinin de yaralandığı kazanın ardından ilk kez konuştu, kazayla ilgili önemli bilgiler verdi. TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Üst Komisyon Toplantısı’nda konuşan TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın, kazanın olduğu yerle ilgili meteorolojiden kendilerine bilgi gelmediğini belirterek, “Kazanın yaşandığı bölge maalesef il ve ilçe merkezinde olan bir yer değil, onun için yağış bilgisini meteorolojiden alamadık. En yakın yer olan Çorlu’ya 2,8 kilogram yağış düşerken kazanın yaşandığı bölgeye 70 kilogram yağmış” dedi.

Vekil Haberleri 07.12.2018, 10:41 07.12.2018, 10:41
TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın Çorlu Tren kazasıyla ilgili ilk kez konuştu:  Yağış bilgisini meteorolojiden alamadık

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü ölçümlerinin il ve ilçe merkezlerine yönelik olduğunu belirten Apaydın, şunları söyledi:

“BİLGİ ALAMADIK”

“Meteorolojinin uyardığı, sadece il ve ilçe merkezlerindeki meteorolojik istasyonlar. Bizim burası maalesef il ve ilçe merkezinde olan bir yer değil. O nedenle buranın yağış bilgisini meteorolojiden alamadık. En yakın yer Çorlu, orada da 2,8 kilogram. Çorlu’ya bu kadar yağmışken öbür tarafa 70 kilogram yağmış. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü ölçümler yapıyor ancak bize verilen ölçümler kaza yerine 10.5 kilometre mesafedeki Çorlu ilçesine ait ölçümler. Çorlu istasyonuna metrekareye 2.8, 15,5 kilometre mesafedeki Muratlı’ya ise 32.4 kilogram yağış düşmüş. Ancak kaza mahallinde İstanbul Teknik Üniversitesi Uzay Bilimleri Meteoroloji Mühendisliği bölümüne bir araştırma yaptırdık. Bu bölgede 14.00 ve 15.00 saatleri arasında metrekareye 62.48 kilogram yağış düşüyor, 1.5 saatte ise yaklaşık 70 kilogram yağış düşüyor o bölgeye. Biz bugüne kadar buna benzer ani ve etkili yağışlar nedeniyle çok sayıda sorunla karşılaştık ama herhangi bir kaza yaşanmamıştı.”

“HAT 1873 YILINDA İNŞA EDİLDİ”

TBMM KİT Üst Komisyon Toplantısı’nda CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu CHP sözcüsü Atila Sertel ve CHP’li diğer milletvekillerinin Çorlu Tren Kazası üzerine yönelttiği sorulara cevap veren TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın önemli açıklamalar yaptı.

Kazanın meydana geldiği hattın Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1873 yılında inşa edildiğini ve 145 yıldır işletildiğini belirten İsa Apaydın, şöyle devam etti:

“Kazanın olduğu bölgede 2011 yılında yol yenileme çalışması yapıldı. Hattın rutin bakımıyla ilgili olarak da Yol Bakım Şefliği 16 Mayıs 2018 tarihinde yaya kontrolü, 4 Temmuz 2018 tarihinde lokomotif ile yol kontrolü, 2-3-5 ve 7 Temmuz 2018 tarihinde motorlu demiryolu aracı ile toplam altı kez yol kontrolü yapmıştır. Yağışın olduğu bölgelerde sürekli kontrole çıkarlar ve bunu 6 kez yapmış arkadaşlar o ay içerisinde. Bakım-onarım müdürü, görevlisi kontrol planına göre bir kere lokomotifle kontrol, iki haftada bir de yol bakım makinasıyla yol kontrolünü yapması gerekiyor, bunları da yapıyor, en son 28 Haziran 2018 tarihinde bakım onarım müdürü de kontrol işlemini gerçekleştiriyor. Tabii, bakım açısından sabah buradan 6 tane tren geçiyor. Yani sabah 6’da başlıyor, 2 tane yolcu treni… Kaza yapan yolcu treni buradan sabah saat 10:40’ta geçiyor. Aşırı yağışın olduğu saatlerden sonra bölgeden geçen ilk trenimiz de yolcu treni oluyor.”

Kazanın yaşandığı yerdeki menfezle ilgili de kamuoyunda çok sayıda bilginin yer aldığını belirten TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın, “Menfezin ebatlarıyla ilgili kamuoyunda çok bilgi yer aldı. Biz DSİ Bölge Müdürlüğü’ne menfezin büyüklüğüyle ilgili olarak bir tespit yaptırdık. Bu menfez büyüklüğü 500 yıllık bir debiyi de kaldırabilecek bir yapıda olduğu tespit edildi. Kazanın yaşandığı menfezle ilgili şimdiye kadar hiçbir sorun çıkmamış ta ki kazanın yaşandığı güne kadar” diye konuştu.

 

ATİLA SERTEL’İN TCDD GENEL MÜDÜRÜ İSA APAYDIN’A YÖNELTTİĞİ SORULAR

 

Tren faciasıyla ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda, kazanın menfezlere bakım yapılması durumunda önlenebileceği tespiti yapılarak, 10 gün önce uyarılmalarına rağmen önlem almayan yetkililerin ‘ağır kusurlu’ olduğu sonucuna varıldı. Bu bilgiler ışığında rapora rağmen  gerekli hat muayenesinin yapılmaması nedeniyle Demiryolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, Yol Bakım Onarım Şefi Özkan Polat, Hat Bakım ve Onarım Memuru Celaleddin Çabuk ile Köprüler Şefi Çetin Yıldırım, bilirkişi tarafından  ‘asli kusurlu’ bulundu.

 

Bütün uyarılara rağmen tren seferinin iptal edilmeme nedeni neydi?

Kazanın olduğu hatta en son ne zaman denetim ve kontrol yapılmıştır?

25 kişinin ölümüne neden olan menfezlerin kontrolü neden yapılmamıştır?

İlk yardım neden gecikti? Neden TCDD değil de yakındaki Sarılar köyü halkı ilk yardıma gitmek zorunda kaldı? İlk yardımın gecikmesi ölü sayısını artırdı mı?

İnsanlar hala kurtarılmayı beklerken neden menfezi doldurmak için gece yarısı ekiplere talimat verdiniz?

Kazaya sebebiyet veren menfezler sağlam ise kazanın ardından neden apar topar taşlarla örülerek sağlamlaştırılmıştır?

Kazayla ilgili yayın yasağı alınması TCDD’nin talebi miydi?

Trakya hattı alt yapı ve yenileme çalışmaları bitmeden neden seçimden önce faaliyete geçildi? Altyapı çalışmaları tamam ise neden ihaleleri kazadan birkaç ay sonra yapıldı?

Çorlu Treni’nin kapasitesi kaçtı? Fazla yolcu olduğu iddiası doğru mu?

 

 

 

Çorlu tren faciasını araştırmak üzere oluşturulan bilirkişi heyetine, kazanın meydana geldiği hattın yenileme projesinin danışmanı Mustafa Karaşahin atandı. Karaşahin’in Ulaştırma Bakanlığı danışmanlığı, hızlı tren hattı yenileme danışmanlığı ve hatta Çorlu faciasının meydana geldiği hattın yenilenme projesine danışmanlık yaptığı ortaya çıktı.

Bilirkişi Kanunu’na göre bilirkişilik için “bağımsız, tarafsız ve objektif” olma kuralı var. TCDD ve Ulaştırma Bakanlığı ile yakın ilişkileri olan danışmanlık yapan Mustafa Karaşahin’in bilirkişi olarak atanmasına kim veya kimler karar vermiştir? Bu kişi özellikle mi seçilmiştir?

Mustafa Karaşahin geçmişte TCDD’nin hangi projelerine danışmanlık yapmıştır? Bunun için kendisine ne kadar ödeme yapılmıştır?

Bilirkişi heyetinde dikkat çeken bir başka isim ise Prof. Sıddık Yarman. Sıddık Yarman, Savronik isimli şirketin kurucusu ve yönetim kurulu başkanı aynı zamanda. Çok sayıda tren hattından ihale aldığı belirtiliyor. Dolayısıyla bu kişinin de tarafsız olması imkansız.

Bugüne kadar Savronik isimli şirkete verilen ihale sayısı kaçtır? Hangi hatların ihaleleri ne kadar bedelle verilmiştir?

Bilirkişi heyetinde yer alan Sıddık Yarman’ın sahibi olduğu Savronik isimli firma kazanın ardından facianın yaşandığı hattın ihalesine katılmış mıdır? Bu ihaleyi hangi firma ne kadar bedel üzerinden almıştır? 

Sıddık Yarman’ın bilirkişi heyetine atanması kim ya da kimlerin tercihi olmuştur?

TCDD/Ulaştırma Bakanlığı ile ticari/maddi ilişkisi olan bilirkişileri yasaya aykırı bir şekilde neden atadınız?

Bilirkişiler birçok ihmali gizleyememelerine rağmen neden TCDD suçsuz demiştir? Bu konuda bir baskınız oldu mu? Bu bilirkişilere ne kadar ihale verdiniz?

Resmi belge keşif tutanağı neden sansürlendi. İhmallerin üstünü örtmek için sansürlenmesi emrini bilirkişilere kim verdi?

Tartışmalı hale gelen bilirkişi raporuna aileler de itiraz etti. Bu raporun yenilenmesi söz konusu olacak mıdır? Kanuna aykırı olarak görevlendirilen iki kişinin de yer aldığı bilirkişi raporuyla sağlıklı bir soruşturma yürütülebilecek mi?

 

Kazanın üzerinden yaklaşık 5 ay geçti. Ancak hala dava açılmadı. Dava açılmamasının nedeni nedir? TCDD’den mi kaynaklı yoksa savcılıktan mı?

 

Kazanın ardından yakınları ölen aileleri ziyaret eden heyette kimler yer aldı? Bu heyetteki kişilerden bazılarının “Çocuğunu kaybeden acılı anneye ‘daha gençsiniz’, "25 kişi için 360 bin lira ayırdık, kişi başına düşeni kabul edin" dedikleri doğru mudur?

 

TCDD yetkililerinin veya ziyaret heyetinin medyada “adalet” çağrısı yapan aileleri aramadığı doğru mudur?

 

Kazada ölen kişilerinin ailelerinin tamamına ulaşılmış mıdır? Yaralananlar ziyaret edilmiş midir?

 

TCDD kazada ölen ve yaralananlar için nasıl bir çözüm üretmiştir? Tazminat mı ödeyecektir? Ödeyecekse bu tazminatın miktarı nedir?

 

Yorumlar (0)