Sulama amaçlı projelendirilen baraj köylülerin yaşam alanlarına dokunmadan farklı bir alana yapılamaz mı?

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’aÇorum İli, Merkez İlçesi, Gökköy ve Düdüklük Köyü mevkiinde Hidromark Mühendislikşirketi tarafından yapılacak olan Çorum Cemilbey Barajı ve Sulaması, IIA Grubu Taş Ocağı (Kaya Malzeme Alanı), Kırma-Yıkama-Eleme Tesisi ve Hazır Beton Santrali Projesinin bilgilendirme toplantısında köylülere, köylerinin sular altında kalacağının bilgisinin verilmemesini meclis gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 29.07.2019, 13:00
Sulama amaçlı projelendirilen baraj köylülerin yaşam alanlarına dokunmadan farklı bir alana yapılamaz mı?

Ersoy açıklamasında, Çorum’un Alaca ilçesinde bulunan Dereyazıcı köyünde DSİ 5.Bölge Müdürlüğü tarafından Hidromark Mühendislik ile beraber yapılması hedeflenen projenin amacının o yöredeki halka,bu projenin sulama amaçlı olduğu, 4 yıl içerisinde bitirileceği ve barajın ömrünün ise 50 yıl olacağı şeklinde aktarıldığını ifade etti. Ayrıca Ersoy, bilgilendirme toplantısında “Çevresel etkiler ve buna karşı alınacak önlemler” kısmında, barajın yapılacağı bölgedeki köylerin sular altında kalacağına ilişkin herhangi bir bilgilendirmenin yer almamasının yıllardır geçimini sağlayan halkı tedirgin ettiğini belirtti.

Ersoy’un ifadelerine göre; yapılacak olan projenin sadece bu yöreye değil, ülkenin doğa ve turizm mirasına da zarar vermesive bu bölgenin bitki örtüsü ile onlarca çeşit hayvan ve Hititlerden kalma 4 bin yıllık bir tarihinde sular altında kalacak olması yöre halkında tedirginlik yaratmaktadır.

Ersoy, Çevre ve Şehircilik Bakanı Sn.Murat Kurum’a özellikle yöre halkı başta olmak üzere  kamuoyunda yoğun tepkilere neden olan  Çorum Cemilbey Barajı ve Sulaması, IIA Grubu Taş Ocağı (Kaya Malzeme Alanı), Kırma-Yıkama-Eleme Tesisi ve Hazır Beton Santrali Projesine dair bir soru  önergesi vererek şu soruları yöneltti;

1.         Çevresel Etki Değerlendirme kapsamında yapılan Halk Bilgilendirme Toplantısında yöre halkına köylerinin sular altında kalacağı bilgilendirmesi açık bir biçimde yapıldı mı?

2.         Köyleri sular altında kalan köylüler için yeni yerleşim alanları belirlendi mi? Belirlenen alanlar köylülere gösterildi mi?

3.         Sulama amacıyla yapılacak ve ömrü 50 yıl olan bu barajın altında kalacak tarım yapılabilir alanlar ile projenin getirisi üzerinden fayda-maliyet analizi yapıldı mı?

4.         Ekilebilir arazileri baraj alanı içinde kalan köylüler için aynı verimde ekilebilir yeni alanlar tahsis edilecek mi?

5.         Sulama amaçlı projelendirilen baraj köylülerin yaşam alanlarına dokunmadan farklı bir alana yapılamaz mı?

Yorumlar (0)