Sezgin Tanrıkulu Diyanet'in 'YouTuber'lar hesap günü tespit edilecektir' ifadesini Sordu

CHP'li Sezgin Tanrıkulu Diyanet İşleri Başkanlığının gençlere her etkinlikte ‘ücretsiz’ dağıttığı “Peygamber ve Gençlik” kitabında yeni nesil için sosyal medya “günahlarına” geniş yer ayrılan kitapta, video paylaşım platformu olan “YouTube’da ünlü olan isimler için de ‘uyarılar"ın yer aldığı, kitapta, “kameralar bir ömür boyu kayıtta kalacak, en başarılı ‘YouTuber’lar hesap günü tespit edilecektir” ifadelerinin yer aldığı iddiası doğru mudur? sorusunu yöneltti.

Vekil Haberleri 25.12.2018, 09:36 25.12.2018, 09:36
Sezgin Tanrıkulu  Diyanet'in 'YouTuber'lar hesap günü tespit edilecektir' ifadesini Sordu

CHP'li Sezgin Tanrıkulu Diyanet İşleri Başkanlığının gençlere her etkinlikte ‘ücretsiz’ dağıttığı “Peygamber ve Gençlik” kitabında yeni nesil için sosyal medya “günahlarına” geniş yer ayrılan kitapta, video paylaşım platformu olan “YouTube’da ünlü olan isimler için de ‘uyarılar"ın yer aldığı, kitapta, “kameralar bir ömür boyu kayıtta kalacak, en başarılı ‘YouTuber’lar hesap günü tespit edilecektir” ifadelerinin yer aldığı iddiası doğru mudur? sorusunu yöneltti.
 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat OKTAY tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. 

 

 

Av. Dr. M. Sezgin TANRIKULU 

İstanbul Milletvekili 
 

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın önceki tarihlerde tepki çeken fetvaları ve açıklamalarından sonra, gençlere her etkinlikte ‘ücretsiz’ dağıttığı “Peygamber ve Gençlik” kitabında, yeni nesil için sosyal medya “günahlarına” geniş yer ayrılan kitapta, video paylaşım platformu olan “YouTube’da ünlü olan isimler için de ‘uyarılar"ın yer aldığı, kitapta, “kameralar bir ömür boyu kayıtta kalacak, en başarılı ‘YouTuber’lar hesap günü tespit edilecektir” ifadelerinin yer aldığı haberleri basına yansımıştır. 

Bu bağlamda;

1.Diyanet İşleri Başkanlığının gençlere her etkinlikte ‘ücretsiz’ dağıttığı “Peygamber ve Gençlik” kitabında yeni nesil için sosyal medya “günahlarına” geniş yer ayrılan kitapta, video paylaşım platformu olan “YouTube’da ünlü olan isimler için de ‘uyarılar"ın yer aldığı, kitapta, “kameralar bir ömür boyu kayıtta kalacak, en başarılı ‘YouTuber’lar hesap günü tespit edilecektir” ifadelerinin yer aldığı iddiası doğru mudur? 

2.Her etkinlikte ‘ücretsiz’ olarak dağıtılan “Peygamber ve Gençlik” kitabında gençlerin sosyal medya alışkanlığının dini olarak yorumlanarak, “İnsan zaafları ve tutkuları ile insandır. İslam dini açısından önemli ve öncelikli olan bunlardan arınmış olmak değil, bunları kontrol altında tutarak iyi, faydalı ve dengeli bir hayatı inşa edebilmektir. Güç, servet ve şehvet tutkusunun yanında beğenilme arzusu, elindekinden daha fazlasına sahip olma tutkusu, takipçilerinin çokluğu ile övünme isteği (tekâsür) özellikle sosyal medya alanında gün yüzüne çıkardığımız zaaf noktalarımızdır” denildiği iddiası doğru mudur? 

3.Kitapta, “Kameralar bir ömür boyu kayıtta kalacak, en başarılı ‘YouTuber’lar hesap günü tespit edilecektir” ifadelerinin yer aldığı, ayrıca yeni bir ‘günah’ tarifi yapılarak, “İzni olmadığı halde bir başkasına ait herhangi bir fotoğraf ya da bilgiyi sosyal medya hesaplarında paylaşmak, bu şekildeki paylaşımları beğenmek ve retweet etmek kul hakkı ihlalidir” denildiği iddiası doğru mudur? 

4.Anılan tüm iddialar doğru ise, "retweet etmek kul hakkı ihlalidir" gibi adeta yeni bir günah tarifi yapılmasının gerekçesi ve izahı nedir? 

5.Diyanet İşleri Başkanı anılan iddialar ile ilgili kamuoyuna açıklama yapacak mıdır? 

6.Diyanet İşleri Başkanlığına sosyal medya hesaplarında paylaşım yapılması, retweet ya da youtube gibi video paylaşım platformları hakkında "günah" açıklaması yapılması hususunda telkinde bulunulduğu iddiaları doğru mudur? İddia doğru ise, kim ya da kimler tarafından hangi gerekçe ile telkinde bulunulmuştur? 

7.Diyanet İşleri Uzmanının yazdığı makalede ayrıca insanın ölümünün ardından sosyal medya hesaplarının da hesabı verileceğinin ve kitapta, “Sosyal medyada Müslüman bir genç olmak;  sanal dünyanın sanal olmayan günahlarından uzak durmaktır, kul hakkına riayet etmektir, ahirette de hesabını verebileceği sosyal medya hesaplarına sahip olabilmektir. ” ifadelerinin yer aldığı iddiası doğru mudur?

8.Sosyal medya ile özellikle gençlerin adeta tehdit edilmesinin izahı nedir?

9.Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından gençlere her etkinlikte ‘ücretsiz’ dağıtılan “Peygamber ve Gençlik” kitabının toplam maliyeti ne kadardır? 

10.2016 - 2018 yılları arasında yıllar bazında 24 Aralık tarihi itibariyle Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından verilen fetvalarda ve yayımlanan kitaplarda toplam kaç konu hakkında hangi gerekçelerle "günah" tanımlaması yapılmıştır?

Yorumlar (0)