KÖY ENSTİTÜLERİ 79 YAŞINDA

Köy Enstitüleri’nin kuruluş yıldönümünde Cumhuriyet Halk Partisi Yozgat Milletvekili Ali Keven bir anma mesajı yayınladı.

Vekil Haberleri 17.04.2019, 13:54
KÖY ENSTİTÜLERİ 79 YAŞINDA

“Köy Enstitüleri köylerin acil ihtiyacı olan ilkokul öğretmenlerini yetiştirmek üzere 17 Nisan 1940 tarihli ve 3803 sayılı yasa ile kurulmuştur. Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün başlattığı eğitim seferberliğini daha ileri taşımak ve kırsal kalkınmayı hızlandırmak için ikinci cumhurbaşkanımız sayın İsmet İnönü ve kadrolarının kurmuş oldukları Köy Enstitüleri bugün hâlâ bizlere yol göstermektedir.

Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel tarafından ve İsmail Hakkı Tonguç'un idaresinde kurulan Köy Enstitüleri, tamamen ülkemiz koşullarına göre tasarlanmış ve özelikle köy öğretmenlerinin tarımsal kalkınmaya destek olabilecekleri bir eğitim modeli ile yetiştirilmeleri amaçlanmıştır. Köy Enstitüleri'nde yetişen öğretmenler genel kültür ve meslek bilgisinin dışında spor, sanat, müzik, ziraat, hayvan sağlığı, arıcılık ve marangozluk gibi çok yönlü bir eğitime tâbi tutulmuştur.

Köy Enstitüleri Mehmet Başaran, Talip Apaydın, Fakir Baykurt, Mahmut Makal ve Arif Baş gibi birbirinden değerli şair ve yazarları da Türk Edebiyatı'na kazandırmıştır. 1927 yılında Sorgun Bahadın Kasabası’nda doğan rahmetli öğretmenimiz Arif Baş, Pazarören Köy Enstitüsü'nün ilk mezunu olup Türk Edebiyatı’na çok sayıda öykü ve şiir kitabı kazandırmıştır.

Köylerin aydınlanmasına ve kalkınmasına tahammül gösteremeyen kimi siyasilerin yoğun propagandaları sonucunda kapatıldığı 1954 yılına kadar birbirinden değerli binlerce köy öğretmeni, eğitmen ve sağlık memuru yetiştirmiştir.

Cumhuriyet’in aydınlanmacı bilimsel eğitim modeli ile yetişen ve tayin oldukları köylere ışık olan Köy Enstitülü öğretmenlerimizi, Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’i ve Köy Enstitüleri kadrolarını bir kez daha saygıyla ve minnetle anıyorum.”

Yorumlar (0)