Köksal: Kadınlar için en önemli hak

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, kadınlara tanınan doğum borçlanması hakkının doğum öncesi sigorta girişi şartı aranmadan verilmesi için TBMM'ye kanun teklifi verdi.

Vekil Haberleri 22.11.2018, 16:30 22.11.2018, 16:30
Köksal: Kadınlar için en önemli hak

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik yapılması hakkında TBMM Başkanlığı'na kanun teklifi verdi.

ERKEKLER GİBİ KADINLARDA BORÇLANABİLMELİ

Kanun teklifinde doğum öncesi sigorta girişi olmayan annelerin doğum borçlanması yapamadığının önemle altını çizen Milletvekili Köksal, "5510 Sayılı Kanun kadın çalışanlara doğum borçlanması hakkı tanımaktadır. Ancak kadın çalışanların bu haktan yararlanabilmesi için SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığına tabi olarak Sigorta başlangıcının bulunması ve doğumunda SGK sonrası gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Erkekler için askerlik borçlanması hakkı tanınmış ve bu hak hiçbir şarta tabi tutulmamışken kadınlara tanınan doğum borçlanması hakkının doğumdan evvel sigorta başlangıcının olması şartına tabi olması her şeyden evvel eşitlik ilkesine aykırıdır." dedi.

KADINLAR ŞARTA TABİ OLMADAN BİR GÜNLÜK SİGORTALI SAYILSIN

Kanun teklifinde kadınlarda doğum öncesi sigorta girişi şartı aranmaması gerektiğini kaydeden Köksal, "Kadınlara tanınan doğum borçlanması hakkının şarta tabi olmadan kadının ilk doğumunu yaptığı tarihte 1 (bir) günlük sigortalı sayılması kadınlara verilen Cumhuriyet tarihinde en önemli haklardan biri olacaktır. Avrupa Ülkelerinde kadınlara bu hak tanınmıştır. Orada yaşayan kadınlar açısından doğum borçlanması için, doğum öncesi sigorta girişi şartı aranmadığı gibi Ülkemizde de kadınlar açısından bu şartın kaldırılması gerekmektedir. Böylece kadınların doğum borçlanması sorunu halledilmiş olacaktır." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)