Gürer: Down sendromlu çocukların eğitime erişiminin önündeki engeller kaldırılsın..

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, Down sendromlu çocukların eğitime erişimi ile ilgili Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a yönelttiği soruları Bakan yanıtladı.

Vekil Haberleri 05.01.2019, 13:06 05.01.2019, 13:06
Gürer: Down sendromlu çocukların eğitime erişiminin önündeki engeller kaldırılsın..
Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde halen öğrenim çağında bulunan Down sendromlu kaç çocuk bulunmaktadır? Bu çocukların kaçı devlet kaçı özel okullarda eğitim görmektedir? Eğitim çağında olduğu halde eğitim görmeyen var mıdır? Devlet okullarında eğitim gören down sendromlu öğrenciler için özel sınıflar ya da ortamlar oluşturulmakta mıdır? Çocuklarının özel okullarda eğitim görmesini isteyen Down sendromlu çocuklara sahip aileler için özel teşvikler uygulanmakta mıdır? Bu bağlamda hangi politikalar izlenmektedir?” şeklindeki sorularını Bakana yazılı olarak iletti.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sorulara verdiği yanıtta yapılan çalışmaları anlattı. Bakan Selçuk, ”Engelli Sağlık Kurulu Raporu ile tıbbi tanı alan Down Sendromlu bireylerin eğitime erişiminin sağlanabilmesi için eğitsel değerlendirme ve tanılamalarının yapılması gerekmektedir. Down Sendromu tanısı almış olan bireylerin eğitsel değerlendirme ve tanılamaları zihinsel yetersizlik kategorisinde ele alınmakta olup bu bireyler için özel eğitim değerlendirme kurulu raporu düzenlenerek kaynaştırma yoluyla eğitime ya da özel eğitim okulunda eğitime yönlendirilmeleri yapılmaktadır. Bu kapsamda Down Sendromlu bireyler normal gelişim gösteren akranlarıyla aynı sınıfta tam zamanlı kaynaştırma uygulamalarıyla, özel eğitim sınıflarında yarı zamanlı kaynaştırma uygulamalarıyla ya da özel eğitim okul ve kurumlarında eğitim hizmetlerinden yararlanmaktadır. Ayrıca Down Sendromlu ve engelli çocuklarının özel okullarda eğitim görmesini isteyen ailelere destek olabilmek amacıyla "Eğitim Ve Öğretim Desteği Verilebilecek Öğrencilerin Tespit Formuna" öğrencinin akademik ve sosyal başarı durumu, ailesinin aylık geliri, ailede öğrenim gören kardeş sayısı, anne babanın durumu, 5580 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinde belirtilen harp veya vazife malulü sayılanların ilk ve orta öğrenim çağındaki çocukları ile haklarında koruma, bakım veya barınma kararı verilen çocuklar gibi kriterlere ek olarak "Anne, baba, kardeş veya öğrencinin %50 ve üzeri oranında engelli olması" kriteri de eklenerek, Down Sendromlu ve engelli çocuklara eğitim ve öğretim desteği kapsamında özel okullarda öğrenim görme imkânı sağlanmıştır.
Bakanlığımıza bağlı okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarına ait açma ve kapatma işlemleri valiliklerce yapılmakta iken, Milli Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle bu yetki Bakanlığımıza devredilmiş, aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesi gereğince okul öncesi ve ilköğretim kurumlarının valilik teklifine göre Bakanlığımızca açılıp kapatılacağı hüküm altına alınmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliğinin 6-2/c maddesine Milli Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikle "Ulaşım şartlarının elverişsiz olması veya öğrenci velilerinin tamamının çocuklarının taşıma yoluyla eğitime erişim kapsamında öğrenim görmemelerini istemeleri durumunda ilkokul 1-4. sınıflarda öğrenci sayısının toplamda en az 8 olması ve valilikçe gerekli görülmesi halinde Bakanlıkça bu okulların açık kalması sağlanabilir." hükmü eklenmiştir” dedi.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Down sendromlu bireylerin eğitiminin  önemine vurgu yaparak, “mutlaka eğitime erişimlerinin yolu açılmalıdır” dedi.
 

Yorumlar (0)