Dr. Gergerlioğlu: Sayın Fuat Oktay geçen sene siz "Türk devletlerinin tarihinde insan kaçırma gibi bir suç olmamıştır' dedikten sonra ortaya çıkan insanlar, resmî görevliler tarafından korkunç işkencelere uğratıldıklarını söyledi!

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu Bütçe Görüşmelerinde Kayıp / Kaçırılanları Gündem Etmiş Ak Partili Milletvekilleri ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Tartışmıştır.

Vekil Haberleri 28.10.2020, 14:18
Dr. Gergerlioğlu: Sayın Fuat Oktay geçen sene siz "Türk devletlerinin tarihinde insan kaçırma gibi bir suç olmamıştır' dedikten sonra ortaya çıkan insanlar, resmî görevliler tarafından korkunç işkencelere uğratıldıklarını söyledi!

Sayın Fuat Oktay geçen sene: "Türk devletlerinin tarihinde insan kaçırma gibi bir suç olmamıştır, olmayacaktır." siz bu cümleyi söyledikten sonra o kaçırılan insanlardan bir kısmı ortaya çıktı. O insanlardan ikisi; birisi altı ay, birisi dokuz ay boyunca resmî görevliler tarafından korkunç işkencelere uğratıldığını söyledi.

ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) - Yine, Türkiye bir hukuk devleti olmaktan öylesine çıkmış ki geçen sene Sayın Fuat Oktay'a ben burada bir soru sormuştum, kendisi de bana bir cevap vermişti. Aradan bir yıl geçti ve o cevabı sorguluyorum, kendisi bakalım bana ne diyecek? Ben, geçen sene kendisine kaçırılan insanlardan bahsetmiştim, Türkiye'de bir hukuk devleti olmadığını, Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak bunu cevaplaması gerektiğini söylemiştim. OHAL döneminde -dört yıl boyunca en az tespit edilen- 29 kişinin kaçırıldığı, aylarca bir yerlerde tutulduğu apaçık ortada ve kendisi geçen sene bize cevaben şu ilginç cümleyi söylemişti: "Türk devletlerinin tarihinde insan kaçırma gibi bir suç olmamıştır, olmayacaktır." Sayın Oktay, siz bu cümleyi söyledikten sonra o kaçırılan insanlardan bir kısmı ortaya çıktı biliyor musunuz? O insanlardan ikisi ortaya çıktı ve mahkemede ne anlattı biliyor musunuz? Birisi altı ay, birisi dokuz ay boyunca resmî görevliler tarafından korkunç işkencelere uğratıldığını söyledi. Birinin adı Yasin Ugan'dı, öbürü Gökhan Türkmen'di. Bütün bunlardan sonra biz bir hukuk devleti olalım diye beklerken daha geçtiğimiz ay Van'da ne oldu? Tüm köylülerin gözü önünde helikoptere bindirilen, âdeta kaçırılan 2 Kürt köylüsü üç gün sonra yoğun bakımda kemikleri kırılmış, beyin kanaması geçirmiş, iç kanaması geçirmiş bir şekilde bulundu.


İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) - Bunların hepsi yalan, hiçbiri doğru değil, yalan söylüyorsun!


ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) - Bütün bunlardan sonra yirmi gün önce ne oldu biliyor musunuz? İstanbul Havalimanında Bahtiyar Fırat diye Yüksekovalı bir genç tüm insanların gözü önünde kaçırıldı. Onu daha önce polis sorgusuyla geciktirmişlerdi ve uçağını kaçırmıştı. Daha sonra eşine telefon açtığında demişti ki: "Beni 4 resmî araba takip ediyor, kaçırılabilirim, eğer kaçırılırsam savcılığa koş." Daha sonra, yirmi gündür kimse ondan haber alamıyor.

İşte böyle bir şeyi siz geçen sene savunmuştunuz, aradan bir yıl geçti, böylesi bir felaket tablosu devam ediyor. Ben boşuna mı "tatlı yalanlar" diyorum, "boş hayaller" diyorum.


İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) - İşte yalan söylüyorsun!


ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) - Apaçık gerçekleri söylüyorum size. Bunların neresini reddedebileceksiniz? İnsan kaçırılıyor bu ülkede, işkence ediliyor insanlara, cezaevlerinde, emniyetlerde, gözaltı merkezlerinde işkence ediliyor. (AK PARTİ ve HDP sıraları arasında karşılıklı laf atmalar)

UĞUR AYDEMİR (Manisa) - Sen kimin gözüne girmeye çalışıyorsun!


ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) - Bunları barolar raporluyor, kimse bunları araştırma ihtiyacı hissetmiyor.
    (Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)


BAŞKAN LÜTFİ ELVAN - Evet, bir saniye arkadaşlar.


İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) - İftira atıyorsun, yalan söylüyorsun.


ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) - Ne iftira atması! Hepsini bilgi ve belgelerle söylüyorum!


BAŞKAN LÜTFİ ELVAN - Arkadaşlar...


UĞUR AYDEMİR (Manisa) - Sen kendini bu şekilde ifade ediyorsun, böyle ifade ediyorsun. Sabahtan beri burada duruyoruz, sen gelene kadar...


BAŞKAN LÜTFİ ELVAN - Evet, arkadaşlar, lütfen. Sayın Gergerlioğlu süreniz doldu ama ek süre vereceğim, lütfen tamamlayınız efendim. Buyurun.


ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
    Biz, bilgi ve belgelerle konuşuyoruz. Bize bir yıl önce "Böyle bir şey olmamıştır." diyenlerin önüne apaçık bilgileri sunuyoruz, belgeleri sunuyoruz, helikopterle götürüldükten sonra beyin kanaması geçirmiş, tüm kemikleri kırılmış insanları sunuyoruz. Kaçırılma girişimleri olup da son anda kendini kurtaran insanları söylüyoruz, kaçırılan insanları söylüyoruz, bir hukuk devletinde olmadığımızı söylüyoruz, bir hukuk devleti olmadığımız için ekonominin de dibe vurduğunu söylüyoruz, bütün bunların boşa olmadığını söylüyoruz.

    Geçen sene biz burada bütçe yaptık, sanki Meclisle dalga geçer gibi o bütçeyi hiçe sayıp kendi kafalarına göre yeni bütçeler oluşturup, bütün kasaları talan ettiler, başka bir şey değil.

Yorumlar (0)