Dr. Gergerlioğlu Cezaevlerindeki Nakil Sorununu Soru Önergesiyle Meclis Gündemine Taşımıştır!

Nakil sorunu sadece bir mahpusun cezaevi değiştirmesi değildir. Aslında nakil en çok aileleri ve de anne babası cezaevinde kalan o masum çocukları ingilendiren bir konudur.

Vekil Haberleri 05.11.2018, 11:47 05.11.2018, 11:47
Dr. Gergerlioğlu Cezaevlerindeki Nakil Sorununu Soru Önergesiyle Meclis Gündemine Taşımıştır!

Maddi anlamda insanları bitiren uygulama dışında yakınlarının cezaevinde olmasının hüznüne bir de kilometrelerce yok kat edilmesini gerektiren sorundur nakil sorunu. Bize bu konuda oldukça fazla şikayet alıyoruz. Ailesi Van’da olan bir mahpusun Edirne’ye Edirne’de ailesi olan bir mahpusun Antalya’ya gönderilmesinin akılla izahı yoktur. Bu konuda gerçekleşmeyen nakillerle ilgili iktidar cezaevlerinin doluluğunu gerekçe göstermektedir. Bu bir acziyettir! Bu konuda da ne yazık ki akıllara gelen ilk cezaevlerini boşaltmak olması gerekirken maalesef yeni cezaevleri yapmak ve bu cezaevlerini de ekonomiye katkı gibi sunmak akıllara gelmektedir.

 

Aileler trafik kazalarında hayatlarını kaybediyor!

Nakil sorununu iktidar tam anlamıyla ailelere işlence olarak yapmaktadır. Cezaevlerinde mahpusları cezalandırırken uzakta olan ailelerin gerçekleştirdiği ya da gerçekleştiremediği ziyaretlerle de aileleri cezalandırmaktadır. Bu ziyaetler sırasında uzun yol yapan yurttaşlarımız trafik kazaları ile hayatlarını kaybetmektedir. Bu artık Kabul edilebilir sınırlamanın üzerindedir. Aileler sönmekte cezalandırmalar işkenceye dönüşmektedir.

 

Hükümet sorumluluktan kaçamaz!

Kimse unutmamalıdır cezavlerinin kalabalık olması insanların yerlerde aynı yatakta 3-4 kişinin yatması da hükümetin sorumluluğudur, nakil yapılmaması insanların ailelerini görememesi de hükümetin sorumluluğudur. Bir an önce hükümeti aklı selim olmaya ve kendi eliyle oluşturduğu bu zulümleri sonlandırmaya davet ediyorum.

 

Yurttaş İletişim Formuna Gelen Mektuplar:

https://goo.gl/forms/xYxEVXyIDM9Td60x2

Mektup 1- Esim 2 yıldır Silivri de tutuklu 10 yıl hüküm verildi. Ben de 8 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildim. 2 küçük kız çocuğum çok çile çekti çok şükür annelerine kavuştular fakat maddi sıkıntılardan dolayı İstanbulda ki kiralik evimizden memlekete taşınmak zorunda kaldık. Şimdi sadece ayda bir kez 9 nolu cezaevindeki eşimi ziyaret etmek için çocuklarimla İstanbula gitmek zorunda kaliyoruz. Tüm akrabalarımdan artik otobus parası istemekten çok yoruldum ki çoğu zaman olumsuz cevap alıyorum. Bir gidiş dönüşümüz 600-700 TL tutuyor. Hiçbir gelirimiz yok yollarda yaşadığımız perişanlık had safhada. Eşim 4 kez Malatyaya nakil istedi 3 kez red cevap olarak cezaevleri çok dolu dendi. Ama artık biz de madden ve pisikolojikmen tükendik. Çevreye muhtaç olmak çok zor ne yapabilirim bilemiyorum. 1 aydır Malatya’da iş arıyorum ev eşyaları eşimin memleketinde Konya Aksehir’ de bir odaya sıkıştirilmis bir halde. Ben iki küçük kızımla Malatyada köydeyim evim yok bir süre eşimin memleketinde kaldık. Su anda ise 85 yaşındaki yaşlı babamın yanında Malatya da köyde kaliyoruz. Tükendik artık bari bu yol çilesini çekmeyelim. Bulunduğumuz ildeki cezaevine nakil için ne yapabiliriz yardımcı olursanız çok seviniriz.

Mektup 2- Sayın vekilim. Abim Okul Müdürü idi. Temmuz 2016 göz altına alındı ve 2 sene mahkeme sonucu 9 yıl ceza aldı. Kendisi Eskişehirde yaşıyordu. Dava 10 yıl önce görev yaptığı Kayseriden açıldı. Tanıkların ifadelerinin hepsini çürüttü ama yine de ceza aldı. Kendisi Nevşehir cezaevinden Kayseri Bünyan cezaevine nakil oldu. Yengem ve 2 çocukları Eskişehirde yaşıyor. Defalarca nakil için dilekçe verdik, masrafları biz karşılarız diye ama her seferinde red cevabı alıyoruz. 2 seneyi aşkın görüş günleri bizlere ve çocuklara eziyet oldu. Hem maddi hem manevi tükendik artık. Eskişehire nakli için sizlerinde desteğini rica ediyoruz. En azında görüş günleri sürekli yanında oluruz.

Mektup 3 - Eşim Kayseri bünyanT-1 B-18 koğuşunda kalmaktadır. Ben ise çalışmadığım ve hiç bir gelirim olmadığı için memleketim Hatay/iskenderun'a 3 çocuğumla birlikte gelmek zorunda kaldım. 2 yıldır burda yaşamaya çalışıyorum.maddi yetersizlikten dolayı eşimin görüşlerine gitmek benim için çok önemli bir problem oluyor. Çocuklarım babalarına çok düşkündür, babalarına olan özlemden dolayı ve de doğup büyüdüğü ortamdan koparılınca 15 yaşındaki büyük kızım girdiği TEOG sınavından istediği başarıyı sağlıyamadı.7 yaşındaki oğlum da 1 senedir devam eden sebebi bulunamayan bir karın ağrısı şikayeti var. Götürmediğim doktor kalmadı ama bir teşhis konulması. Eşim 8 yıl 1 ay 15 gün hüküm aldı. Yani her şey böyle devam ederse daha 3 yıl cezaevinde. Ben kendim ayda bir gitmeye çalışıyorum ama çocuklarımı götüremiyorum. Hüküm de alındıktan sonra eşim defalarca İskenderun T Tipine  nakil için dilekçe vermesine karşılık dilekçesine red cevabı gelmektedir. Lütfen sizden ricam çocuklarımın psikolojileri daha fazla bozulmadan ,tamiri mümkün olmayan hatalara sebeb olmadan eşimin İskenderun T tipi cezaevi ne nakil olması için bir şeyler yapabilirsiniz çok memnun olurum.

 

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu;  Cezaevlerinde Kalan Yurttaşların Ailelerine Yakın Cezaevlerine Nakil Yapılmayışının Doğurduğu Sorunları Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sorarak Meclis gündemine taşımıştır!

 

Sorular:

 

 

 

  1. Türkiye Cezaevlerinde işledikleri suça ve kaldıkları cezaevine göre kaç mahpus bulunmaktadır?
  2. Kapasitenin üzerinde mahpusun kaldığı cezaevleri var mıdır? Kapasitesinden fazla kişinin kaldığı cezaevleri varsa bunlar hangi cezaevleridir ve ne kadarlık bir kapasite artışı oluşmuştur?
  3. Son 2 yıl içerisinde kaç kişi mevcut cezaevlerinden ailelerine daha yakın bir cezaevine nakil istemiştir? Bu nakil taleplerinden kaçına olumlu cevap verilmiştir?
  4. Ailelerinden uzak cezaevlerine gönderilerek tutuklu ve hükümlüler gibi ailelerini de cezalandırılmak istendiği iddiası doğru mudur? Bu iddia ile ilgili soruşturma yapılmış mıdır?
  5. Anne ve babası aynı anda tutuklu veya hükümlü 18 yaşın altında kaç çocuk vardır? Bu çocuklara yönelik başta psikolojik olmak üzere hangi destekler sağlanmaktadır?
  6. Anne ve babası tutuklu veya hükümlü olduğu sebebiyle başkası da bakamadığı için kaç çocuk devlet korumasına alınmıştır?
  7. İkamet ettikleri şehrin dışında bir cezaevinde kalan aile fertlerini görmeye giderken kaza geçirip yaralanan veya hayatını kaybeden yurttaş sayısı kaçtır? Bu yaralanmalı veya ölümlü kazaların kaçında cezaevinde kalan kişi nakil talebinde bulunmuştur?
  8. Bir tedbir olarak uygulanması gereken Ceza Muhakemeleri Kanunu 100’deki tutuklama kararlarının savcı ve hakimler tarafından keyfi uygulanıp uygulanmadığına yönelik herhangi bir araştırma yapılmış mıdır? Son 2 yıl içerisinde savcıların kaç tutuklama talebi hakimler tarafından kabul edilmiştir?
  9. İnsan hayatına etki eden cezaevi nakil problemlerinin çözümü konusunda atılması planlanan somut adımlar nelerdir?

 

 

Yorumlar (0)