DEPREME NE KADAR HAZIRLIKLIYIZ?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman TUTDERE, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat KURUM’un yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesiyle, deprem gerçeğini meclise taşıdı.

Vekil Haberleri 10.02.2020, 17:20
DEPREME NE KADAR HAZIRLIKLIYIZ?

Elazığ’ın Sivrice ilçesinde meydana gelen ve Malatya ile Adıyaman kentleri başta olmak üzere pek çok yerleşim yerinde can ve mal kayıplarına neden olan deprem sonrası yaralar sarılmaya çalışırken, olası bir yeni depreme ilişkin verdiği yazılı soru önergesiyle konuyu TBMM’ye taşıyan CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman TUTDERE, vatandaşların tedirginliğini dile getirerek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veya bağlı kuruluşlar tarafından yapılan çalışmaları ve alınan tedbirleri sordu.

DEPREM HAYATIMIZIN BİR GERÇEĞİ
Ülkemiz, geçmiş yıllarda Erzincan, Adana-Ceyhan, Düzce, Bingöl, Van illerimizde meydana gelen depremlerde çok ciddi can ve mal kayıpları yaşadı. Bilindiği üzere doğal afetlerin en büyüklerinden biri olan deprem hayatımızın bir gerçeği ve karşı koyamayacağımız bir durum. Ancak, depremin olumsuz etkilerini en aza indirgemek için depremlere karşı hazırlıklı ve tedbirli olmak, yaşanması olası can ve mal kayıplarını önlemek için gerekli adımları atmak gerekmektedir. Elazığ merkezli olan, Malatya ve Adıyaman illerimizde şiddetli şekilde hissedilen can ve mal kaybına neden olan depremle ülke olarak bu gerçeği bir kez daha tecrübe ettik.

YURTTAŞLARIMIZ TEDİRGİN
Deprem sonrası Elazığ ve Malatya başta olma üzere Adıyaman İlimize bağlı Gerger, Sincik ilçeleri ile pek çok yerleşim birimindeki yapıların büyük bir kısmı yıkılmış veya büyük hasarlar görmüştür. Vatandaşlarımızın mağduriyetlerine birde mevsim şartları eklenince durum daha da vahim bir hal almaktadır. Bütün bunların yanı sıra bölgedeki fay hatlarının harekete geçmiş olması ve uzmanlar tarafından yapılan açıklamalar yurttaşlarımızın tedirginliğini daha da arttırmaktadır.” ifadelerini belirtti.

BAKAN’A SORULAR
Milletvekili Tutdere Bakan KURUM’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu
soruları yöneltti:
 Deprem sonrası yapılan tespit çalışmalarına göre Adıyaman il merkezinde ve ilçelerinde depremden etkilenen yapı sayısı kaçtır? Kaç yapı için oturulamaz/yıkım/çürük vb. karar verilmiştir?


 Adıyaman il merkezi ile ilçelerinde ayrı ayrı belirtilmek suretiyle kaç adet acil toplanma alanı bulunmaktadır? İl ve ilçelere göre ayrı ayrı belirtilmek suretiyle acil toplanma alanları kaç metre karedir ve metrekareye kaç kişi düşmektedir?

 Adıyaman il merkezi ile ilçelerinde dayanıklılık testi yapılan yapı sayısı kaçtır? Buna istinaden dayanıklı yapı ve riskli yapı sayısı kaçtır?


 Adıyaman il merkezi ile ilçelerinde ayrı ayrı belirtilmek suretiyle kaç okulda depremedayanıklılık testi yapılmıştır, kaç okul risklidir ve riskli olan okullar için Bakanlığınızveya bağlı kuruluşlarca alınan tedbirler nelerdir? Riskli olmasına rağmen eğitime devam edilen okullar var mıdır, hangileridir?


 Adıyaman il merkezi ve ilçelerinde bulunan başta özel ve kamu hastaneleriyle sağlık ocakları olmak üzere diğer kamu kuruluşlarının hizmet verdikleri binalarında depreme dayanıklılık testi yapılmış mıdır? Bahsedilen kamu kurumlarının binalarından Riskli olan var mıdır? Varsa hangileridir? Riskli binalar için alınan tedbirler nelerdir?


 Depremde hasar gördüğü için boşaltılan 311’i tutuklu, 503’ü hükümlü olmak üzere toplam 814 kişinin bulunduğu, Adıyaman E Tipi Kapalı Cezaevi binası ile ilgili bakanlığınız veya bağlı kuruluşlarca yapılan çalışmalar nelerdir? Boşaltılan cezaevi binası ile ilgili verilen tadilat veya yıkım kararı var mıdır? Binanın akıbeti ne olacaktır?

 Türkiye genelinde 2002-2020 yılları arasında yıllara göre belirtilmek suretiyle toplanan deprem vergisi ne kadardır? Bahsi geçen yıllar arasında Adıyaman ili genelinde toplanan deprem vergisi ne kadardır?

 Adıyaman ili genelinde depremle ilgili alınan ve alınacak tedbirler nelerdir?

Yorumlar (0)